[159] Różnica wskazań prędkości AR 159

coolspot

Nowy
Auto
159 1.9 JTDm
Hello.
Proszę o poradę w kwestii różnicy wskazań prędkości w AR 159.
Prędkościomierz wskazuje prędkość o ok 10% większą niż apka AlfaOBD i GPS. Opony są nowe, zgodne ze specyfikacją.
Czy można dokonać korekty ustawień prędkościomierza.

Bo zdecydowana większość prędkościomierzy ma pokazywać lekko zawyżoną prędkość. To normalne, choć są nieliczne wyjątki.

Rozmiary opon w 159 dobrane są w 3 światy ;)
Jeśli masz 16 lub 17 cali zgodne z instrukcją to przekłamania będą spore. Na 18 i 19 jest minimalna różnica między prędkościomierzem, a GPSem.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Rozumiem. Ale zastanawiam mnie to, że apka AlfaOBD wskazuje prawidłową prędkość i nie korzysta z danych GPS.

Ogólna zasada jest taka, że wskazanie na prędkościomierzu powinno być wyższe niż to na GPS. Może komputer ma właściwą prędkość żeby poprawnie liczył przebieg? Takie moje głośne myślenie ;)

Potwierdzam, że na 19 przy 100 km/h przekłamanie wynosi około 2-3 km/h, ale to jest temat na inny wątek.

Dyrektywa z dnia 26 czerwca 1975 r. (75/443/EWG)

Punkt 4.4.
Wskazana prędkość nigdy nie może być niższa od prędkości rzeczywistej. Dla wartości próbnych określonych w sekcji 4.3.5 i dla wartości wskazanych pomiędzy nimi zachodzi następujący stosunek między prędkością V1 wskazaną na tarczy prędkościomierza i prędkością rzeczywistą (V2): 0 ≤ V1-V2 ≤ V2/10 + 4 km/godz.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:31975L0443&from=EN

Są modele, gdzie prędkościomierz pokazuje prędkość rzeczywistą.

Amortyzatory
Powrót