• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Rozładowany akumulator - Jak dośtać się do bagażnika? Pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku mamstin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamstin

Guest
Witam. Dziś moja Bella 166 odmówiła posłuszeństwa. Po 2h przerwy wróciłem do auta i się okazało że palą się światła mijania (dziwne, bo nawet jeśli zostawiłem je włączone to po wyłączeniu silnika powinny same zgasnąć) i okazało się że ledwo palą się dwie kontrolki i rozładowany jest akumulator - teraz sedno sprawy - jak dostać się do akumulatora w bagażniku???? nie daje rady otworzyć go z kluczyka ani przycisku (wygląda na to że zamek sprzężony jest z centralnym zamkiem) Tylna kanapa niestety nie jest składana.

Z góry dziękuję za szybką pomoc i radę

Spróbuj otworzyć bezpośrednio kluczykiem klapę bagażnika. Trzeba odchylić emblemat na środku klapy.

eżeli nie doło się otworzyć normalnym kluczykiem, spróbuj tym trzecim bez immo. Pozdrawiam.

Spróbuj otworzyć bezpośrednio kluczykiem klapę bagażnika. Trzeba odchylić emblemat na środku klapy.

No właśnie nie daje rady z kluczyka otworzyć, czy ten zamek w klapie jest na elektromagnes? czy normalnie powinien działać jak zwykły mechanizm i otworzyć się z kluczyka???. Zamek w bagażniku zawsze działał mi bez problemu, aż dziwne by było dla mnie gdyby rozleciał się akurat w tej samej chwili co akumulator padł.

to moze podaj mu prad z dodatkowego akumulatora np przez gniazdko zapalniczki.

Sprawdziłem u siebie. Bezpośrednie przekręcenie w klapie jest mechaniczne. Wychodzi na to, że jest uszkodzony zamek. Moim zdaniem, jedyne wyjście to podanie prądu z zewnętrznego źródła.

otworz przednia klape i znajdz taka malenka puszke oznaczona plusem powinna byc w okolicach sciany grodziowej lub gdzies pod bocznymi plastikami. jest to tak zwane rezerwowe zasilanie akumulatora. dajesz tam plus a na np polaczenie skrzyni z autem minus i aku ci sie laduje. jesli nie znajdziesz jednak tej puszeczki to sproboj dac plus na wyjscie alternatora czyli ten kabel co laduje akumulator. jeszcze innym sposobem jest wziecie innego akumulatora naladowanego i podpiecie go pod maska minus do masy (tamna skrzynie ) a plus do rozrusznika z tym ze tam musisz zmostkowac plus cewki z plusem rozrusznika wtedy odpalisz auto. jesli to diezel bedzie to troche trudne bo swiece sie nie nagrzeja. ale jak motor dobry to powinien zlapac.

Ostatnia edycja:
Da sie kluczykiem otworzyć bo miałem ten sam porblem w zimie tylko musisz mocno przekręcic i ciągnąć klape do góry :)

akumulator 1 kable startowe 2xrazy stawiasz aku z przodu auta podłączasz sie do bloku silnika przy płynie hamulcowym mała puszeczka tam znajdziesz + czerwony do plusa czarny do bloku silnika i bagażnik otwarty:)

akumulator 1 kable startowe 2xrazy stawiasz aku z przodu auta podłączasz sie do bloku silnika przy płynie hamulcowym mała puszeczka tam znajdziesz + czerwony do plusa czarny do bloku silnika i bagażnik otwarty:)

no wlasnie to samo napisalem wczesniej

Da sie kluczykiem otworzyć bo miałem ten sam porblem w zimie tylko musisz mocno przekręcic i ciągnąć klape do góry

najlepiej w chwili przekręcania kluczyka (zdecydowanie do oporu ale z wyczuciem) docisnąć klapę, wtedy zmniejszy się siła potrzebna do otwarcia zamka.

Ja mam swój patent na to :D
Z drzwi wyjmujesz 1 lampkę, zdejmujesz klosz i podpinasz źródło prądu na kabel plusowy, drugi gdzieś na element stalowy (masa) szybko odłączasz otwierasz klapę i odłączasz kable. Nie wiem czy ta metoda jest zdrowa dla samochodu ale kilka razy ją wykorzystałem jak nie miałem wyjścia. Miałem zapchany zamek więc nie mogłem go otworzyć kluczykiem.

Ostatnia edycja:
Pod maską na przegrodzie za zbiornikiem płynu chłodzącego mała czarna puszka. Tam podłącz plus a minus choćby do zamka pokrywy silnika.

Dzięki wielkie Panowie. Udało się dostać do bagażnika podłączając akumulator do puszki pod maską i masy. Teraz już tylko pozostaje naładować go:)

Amortyzatory
Powrót