[GT] Rosso GT Q2

maaagic

Nowy
Auto
GT Q2
Cześć!

Przedstawiam następczynie 147, czerwoną GT z Q2. Autko z 29 grudnia 2006, pierwsza rejestracja w 2007 roku u naszych zachodnich sąsiadów. Wyposażenie jak w większości Q2 - ksenony, czujniki parkowania, grzane fotele, zestaw głośnomówiący i inne duperele. Przez pierwszego właściciela dołożone zostało także Webasto - w sumie fajny bajer. W moich rękach od września ubiegłego roku, kupiona z paroma "drobnostkami" do zrobienia i przebiegiem 188 tyś. km. Obecnie liczba zbliża się do 194 tyś.

"Małe" problemy z odpalaniem okazały się wpadniętymi klapkami wirowymi i bardzo niską kompresją, a silnik pojechał do @KaaC na remont - chcę Ci Karol jeszcze raz podziękować, bo póki co, to wszystko gra! Przy okazji remontu został zaślepiony EGR, i razem z nieszczęsnymi klapami wywalony z komputera - dzięki @sdero!

Parę dni temu zostały zrobione także progi (jak pewnie wiecie, to udręka w GT), oraz wrzucone nowe felgi na lato. Auto powoli doprowadzam do zadowalającego stanu i mam nadzieję, że kiedyś to się uda. ;)

22.09.2018 (188000km) - kupno samochodu
13.03.2019 (191000km) - remont silnika (głowica, tłoki, rozrząd, panewki, uszczelki i parę innych drobiazgów), egr + klapy off, olej EUROL Fluence 5W40 z Archoilem 9100, filtry Knecht, termostat Behr z Alfy 159
04.05.2019 (193000km) - poduszki stabilizatora, oring skrzyni biegów, uszczelniacze półosi i olej skrzyni FUCHS Titan Sintopoid LS 75W90
25.06.2019 (193900km) - naprawa wgniecionych progów i odprysku przy lampie, razem z konserwacją progów
25.06.2019 (193900km) - renowacja i wrzucenie felg Ducati Corse z Alfy 147
26.06.2019 (193900km) - wrzucone przyciski grzania foteli z Mazdy RX-8 - polecam!
22.jpg222.jpg

Parę fotek z remontu:
1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg

I samo autko:
13.jpg12.jpg18.jpg14.jpg17.jpg16.jpg15.jpg19.jpg

Ostatnia edycja:
Gratki!
Mialem identyczne wnetrze w mojej 147. Zmienilem teraz. Gdybys potrzebowal foteli po 105tys przebiegu daj znac.. Ino bez grzania mam ale ten sam material. Pozdro i rozkoszy z jazdy!

Dzięki! Moje jeszcze są w stanie zadowalającym, ale gdyby coś, to będę pamiętał. ;)

Nie ma problemu ;)
Z ciekawości.. jaki już przebieg po kapitalce wybił ?
Zdjęcia z remontu nie kompletne - brakuje co najmniej 50% :)

Teraz już niech służy ;)

Kurczę, codziennie bywam w Piekarach Śląskich, ale przez ostatnie 2 lata nigdy nie widziałem tej sztuki.

Oby się dobrze sprawowała.

Ale kompleksowy pakiet startowy....

Ładny samochód :)

Nie ma problemu ;)
Z ciekawości.. jaki już przebieg po kapitalce wybił ?
Zdjęcia z remontu nie kompletne - brakuje co najmniej 50% :)

Teraz już niech służy ;)

Dzięki! Gdybym wrzucił wszystkie zdjęcia, to forum by się zapchało. :) Na dniach będzie 195000, czyli około 4 tysięcy po kapitalce.

Kurczę, codziennie bywam w Piekarach Śląskich, ale przez ostatnie 2 lata nigdy nie widziałem tej sztuki.

Oby się dobrze sprawowała.

Konrad dobrze mówi, teraz jeździ na rybnickich blachach, pszczyńskie były jeszcze od poprzedniego właściciela.

Ale kompleksowy pakiet startowy....

Ładny samochód :)
Piękna :o Niech służy!

Dzięki chłopaki! ;)

Z racji tego, że jeden górny wahacz tłucze, że aż głowa boli, to czas na zmiany! Zamówiłem na próbę górne wahacze z GT-Bergmanna - 165zł za oba. Chłopaki z grupy na fejsie polecali, więc czemu nie spróbować. Jutro lecę na wymianę, zobaczymy co to będzie... :D

B24BEF9A-DB16-4CBE-AC05-F69BF44CD199.jpeg

27.09.2019 (196075km) - wymiana wahaczy górnych - GT-Bergmann GTTC919/920

Ostatnia edycja:
08.06.2020 (199819km) - podstawowy serwis - Eurol Fluence 5W40 + Archoil 9100 i filtry (olej, powietrza, kabinowy). Od czasu wahaczy spokój, oby tak dalej! :D

Wykrakałem, że spokój, no to mam... ;) Błąd abs/vdc i trzy kontrolki na zegarach - choina! Przy wymianie czujnika ABS okazało się, że to nie wina czujnika, tylko magnetycznego paska na piaście, który rozpadł się na parę kawałków. Przy okazji wymieniłem też tylne klocki i tarcze.

03.07.2020 (200147km) - wymiana czujnika ABS, piasty i łożyska koła oraz tylnych tarcz i klocków.

ja w swojej 159 ti 2.4 tez kapitalke walnalem po kupnie od razu bo okazalo sie ze silnik na sztuke robiony pod sprzedaz. duzo innych rzeczy powychodzilo jak pekniete sprezyny, zle zregenerowane turbo, ktore tez trzeba bylo wymienic, przewod klimatyzacji pekniety (nowy 700zl, o uzywke ciezko), 2 lozyska, klocki tarcze i duzo duzo wiecej. Zastanawia mnie skad sie bierze u ludzi zapuszczanie tych pieknych aut, januszowanie na serwisie. Potem trafia na ciebie i pol samochodu masz do zrobienia...

autko ladne, oby wszystko gralo ;)

ja w swojej 159 ti 2.4 tez kapitalke walnalem po kupnie od razu bo okazalo sie ze silnik na sztuke robiony pod sprzedaz. duzo innych rzeczy powychodzilo jak pekniete sprezyny, zle zregenerowane turbo, ktore tez trzeba bylo wymienic, przewod klimatyzacji pekniety (nowy 700zl, o uzywke ciezko), 2 lozyska, klocki tarcze i duzo duzo wiecej. Zastanawia mnie skad sie bierze u ludzi zapuszczanie tych pieknych aut, januszowanie na serwisie. Potem trafia na ciebie i pol samochodu masz do zrobienia...

autko ladne, oby wszystko gralo ;)

Zazwyczaj zawsze znajdzie się wśród poprzednich właścicieli jakiś druciarz, który chce wszystko zrobić jak najmniejszym kosztem. Potem niestety wychodzą takie kwiatki. U mnie akurat przyczyną remontu były wpadnięte klapy wirowe - ahhhh ta ekologia... :) Póki co wszystko gra, dzięki!

Ostatnio coraz częściej przychodzi mi do głowy GT z Busso... Możliwe, że w niedalekiej, lub troszkę dalszej przyszłości moja GT będzie na sprzedaż - jeśli ktoś byłby zainteresowany to zapraszam. Analogicznie, jeśli ktoś będzie miał zamiar pozbyć się swojego Busso, to także proszę o kontakt. :D

Ostatnia edycja:
Zazwyczaj zawsze znajdzie się wśród poprzednich właścicieli jakiś druciarz, który chce wszystko zrobić jak najmniejszym kosztem. Potem niestety wychodzą takie kwiatki. U mnie akurat przyczyną remontu były wpadnięte klapy wirowe - ahhhh ta ekologia... :) Póki co wszystko gra, dzięki!

Ostatnio coraz częściej przychodzi mi do głowy GT z Busso... Możliwe, że w niedalekiej przyszłości moja GT będzie na sprzedaż - jeśli ktoś byłby zainteresowany to zapraszam. Analogicznie, jeśli ktoś będzie miał zamiar pozbyć się swojego Busso, to także proszę o kontakt. :D

Niedawno, nawet w tym tygodniu, na grupkach na FB pojawiła się oferta 3.2, wyglądała na zadbaną i trochę poprzerabianą (np. wydech 2x2), ale nie wchodziłem w szczegóły. 24.000zł cena początkowa była. Warto też do tych grup się dopisać (jest ich kilka, kilkanaście, na nie wszystkich coś się dzieje), bo tam nierzadko wcześniej pojawiają się różne oferty (czasem nawet nie wychodzą na olx, otomoto, etc.).

Zgadza się jest taka wystawiona, wcześniej robiona nawet chyba we Flar-Ital, wygląda na zadbaną, właściciel chyba alfista.

Niedawno, nawet w tym tygodniu, na grupkach na FB pojawiła się oferta 3.2, wyglądała na zadbaną i trochę poprzerabianą (np. wydech 2x2), ale nie wchodziłem w szczegóły. 24.000zł cena początkowa była. Warto też do tych grup się dopisać (jest ich kilka, kilkanaście, na nie wszystkich coś się dzieje), bo tam nierzadko wcześniej pojawiają się różne oferty (czasem nawet nie wychodzą na olx, otomoto, etc.).

Zgadza się jest taka wystawiona, wcześniej robiona nawet chyba we Flar-Ital, wygląda na zadbaną, właściciel chyba alfista.

Jestem na wszystkich grupach i chyba widziałem wszystkie ogłoszenia aktualnie wystawionych busso, przynajmniej tak mi się wydaje. Ale wpierw musiałbym się pozbyć mojej, a troszkę jednak szkoda... :) Chodzi wam o tę, na blachach LUB?

Jestem na wszystkich grupach i chyba widziałem wszystkie ogłoszenia aktualnie wystawionych busso, przynajmniej tak mi się wydaje. Ale wpierw musiałbym się pozbyć mojej, a troszkę jednak szkoda... :) Chodzi wam o tę, na blachach LUB?

Tak, ona jest/była z Lublina.

Amortyzatory
Powrót