• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Rolka napinacza hydraulicznego w 155 v6

• Autor wątku Autor wątku James
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

James

Guest
Orientuje się ktoś może, czy rolka napinacza paska rozrządu w 155 v6 jest taka sama jak w 164 3,0 v6 :?: Pytam, bo w mojej 155 trzeba wymienić rolkę, a oczywiście takich rolek już nie produkują :? A przeglądają sobie schematy na eperze, rolki te wyglądają podobnie. Tak samo szukając w internecie takiej rolki, znalazłem zdjęcie i wymiary tego łożyska co jest na tej rolce i wymiary łożyska by sie zgadzały... A może ktoś ma jakiś inny pomysł, bo samochód stoi już 3 tygodnie w serwisie i nie wiem co począć :?:

A znalazłeś takie łożysko? Czy można kupić?
Ja przymierzałem do takiego silnika napinacz z 2.5 v6 24v i po małej przeróbce powinien pasować.

Znalazłem, ale tylko całą rolkę. Podobno samo łożysko też można znaleźć, ale jak na razie mi sie to nie udało :| Łożyska te produkuje firma BREDA LORETT, a numer katalogowy to CR1651. Całe zamieszanie z tymi rolkami wynika prawdopodobnie stąd, że producentem łożyska do 155 była firma RUVILLE która zakończyła produkcję tych łożysk, a w 164 są stosowane łożyska BREDA LORETT. Po gruntownym dochodzeniu i kilkugodzinnym przeszukiwaniu internetu, doszedłem jednak do tego, że obydwa łożyska, te w 155 i te w 164, mają identyczne wymiary. Tak więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak kupić tą rolkę od 164 i jeśli faktycznie bedzie pasowała, to wreszcie skończą się problemy z rolkami rozrządu w 155 v6 :roll:

najlepiej zmienić na mechaniczny te jeszcze produkują :mrgreen:

Mechaniczny jest za prosty :D Hydrauliczny lepszy. Generalnie Hydrauzliczny zapewnia lepszy naciąg paska(w zależności od obrotów silnika)

Majkel napisał:
Mechaniczny jest za prosty :D Hydrauliczny lepszy. Generalnie Hydrauzliczny zapewnia lepszy naciąg paska(w zależności od obrotów silnika)
hydrauliczny cieknie i z napinania nici

rolka jest na 100% taka sama

tylko musi byc od napinacza hydraulicznego od 164 (bo tam tez pojawiały sie mechniczne)

sam mam 155 v6 i 2 miesiace temu zamieniłem na rolke od 164 V6

ile dales? sama rolke czy caly napinacz?

piotriix napisał:
ile dales? sama rolke czy caly napinacz?

to pytanie było do mnie ? :D

jesli do mnie to mowie od razu ze ja wsadziłęm uzywke od 164 (samą rolke) ,
a zbadane to było tak , te łozysko od uzywki szumiało niz moje :D
wg mechnikow co mi to robili te moje szumiało juz za bardzo i nie polecali wsadzac go dlatego kazali mi szukac innego.
a te co mi sie trafiło szumiało znaczaco mniej ale tez szumiało bo wiadomo uzywka.
no i nowy pasek DAYCO i jezdze narazie

Amortyzatory
Powrót