• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Reperaturki??

• Autor wątku Autor wątku wasyl22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wasyl22

Guest
Witam serdecznie wszystkich alfocholików, posypały mi się nadkola a lakiernik powiedział że musze miec reperaturki żeby to naprawic i tutaj mam problem nie mogę nigdzie dostac reperaturek do mojej belli, jeśli ktoś wie co jak to prosze o podpowiedz,pozdro:rolleyes:

ale, że niby co miałoby być w tych "reperaturkach" do nadkoli??????
Jakieś konkretne elementy?

nadkola-błotniki to z przodu jak i z tyłu odkręcane elementy z tego co wiem reperaturek nie ma więc sugeruje kupić ze szrotu w dobrym stanie i po prostu wymienić po za tym to troche dziwne ze ocynkowana blacha się posypała

Reperaturki jeżeli ktoś nie wie są to gotowe elementy z ocynkowanej blachy, które w spawywuje się na miejsce wyciętej karoserii następnie szpachluje,dociera i lakieruje i tym sposobem mamy dobrze zrobioną robotę.Chyba faktycznie nie będe miał wyjścia i muszę poszukac nadkoli od innego auta i wstawic ale jaką mam pewnośc czy te też się nie posypią??

to sprzedaj auto i nie marudz ,dobrze to jest jak sie zmieni cały błotnik ale z tyłu to niemozliwe wieć i tak sie posypie i nie ma na to mocnych tym bardziej w miejscu szpachlowania

---------- Post dodany o godzinie 19:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:16 ----------

no chyba dasz komus kto bawi sie w cynowanie

do kolegi Wasyl doskonale wiem co to są reperaturki sam w poprzednim samochodzie tak robiłem bo tylni błotnik trzeba było ciąć ale
dobrze to jest jak sie zmieni cały błotnik ale z tyłu to niemozliwe
błąd jest to możliwe bo błotnik tylni jest odkręcany od ramy karoserii i wymienny bez kłopotów i cięcia blachy szlifowania i szpachlowania co w rezultacie może osłabić strukturę ocynku i doprowadzić do korozji nieruszony ocynk jest prawie wieczny

hehe niema do 155 reperaturek. Tylnie błotniki sa odkręcane tak jak napisał alfasound mania i niema sensu cos spawac itp. Jeśli padły ci błotniki to fartuch wewnętrzny tez sie posypał tak jak to było u mnie.

W tym modelu wymienia się cały element , po co reperaturki czy szpachle ??

skoro sie odkręca to zajebista sprawa . wymieniaj całe błotniki najlepiej uzywki bo ori i taniej.powodzenia, tylko zakoserwuj wszystko jak będziesz składał

No to dzięki za podpowiedź ale był bym bardziej wdzięczny jak by ktoś powiedział jeszcze jak zdejmuje się błotniki bo w sumie to chodzi mi o te elementy nad kołami. Z góry dzieki i pozdrawiam.

mam ten sam problem:( czy można kupić nowe takie błotniki ale nie oryginalne? w puncie po stłuczce kupilem taki za 100 i do dzis sie trzyma - wole taki nowy i dobrze zakonserwowany niz stary juz zasiarczony od srodka

no tez tak przewiduje, napisalem kilka maili wiec poczekamy na odpowiedz, nie chce starych blotnikow bo koszt montazu i malowania jest wysoki a rdza moze wyjsc po roku:(

No to dzięki za podpowiedź ale był bym bardziej wdzięczny jak by ktoś powiedział jeszcze jak zdejmuje się błotniki bo w sumie to chodzi mi o te elementy nad kołami. Z góry dzieki i pozdrawiam.

Błotniki są przykręcone na śruby typu imbus, jak otworzysz bagażnik to je widac oraz pod listwą maskującą na wysokości tylnych szyb są podajże dwie. Odkręca sie je na klucz nr 6. Jak juz podkręcasz to musisz jeszcze delikatnie odciąć klej żebyś nie pogiął sobie błotnika.

Ta tylko nikt nie powiedział tutaj że trzeba zdjąć tylną półkę aby ściągnąć tapicerkę z boku bo są tam śruby od plastikowego elementu łączącego błotnik z tylną szyba :) :)

Co do reperaturek :) jak masz wygniłe tylko ranty :) to polecam z Tempry :) tylko jesli chodzi o sam rant :P bo jak masz wygnite bardziej w stronę tylnego zderzaka to musisz już kombinować gdyż w Temprze zrobili za rantem skośny spad i ni w dupę ni w trąbkę :( .

Sam , mam ten sam problem i właśnie załatwiłem sobie używane błotniki i jestem w trakcie wymiany :)

hehe niema do 155 reperaturek. Tylnie błotniki sa odkręcane tak jak napisał alfasound mania i niema sensu cos spawac itp. Jeśli padły ci błotniki to fartuch wewnętrzny tez sie posypał tak jak to było u mnie.

mam pytanie, jezeli wymieniales blotniki tylne u siebie to w jakim stanie byly blachy pod nim czy nie bedzie tak zei one juz gnija? nie wiem czy jest sens sie w to bawic

RE: Reperaturki cd...

Więc ja zrobiłem tak, dokupiłem te dwa elementy błotniki jak radziliście na forum, jeden był pod kolor drugi czarny, oczywiście używki ale blacha ok. Puźniej okazało się,że jest więcej roboty bo pod zdeżakiem też wszystko zaczeło się sypac, ale myslę, że bedzie dobrze bo dałem do solidnego blacharza lakiernika. Postaram się zamieścic fotki po naprawie:D
POZDRO WASYL22:D

I widzisz lepiej było sciagnąć cały błotnik i teraz bedzie elegancko zrobione

Więc ja zrobiłem tak, dokupiłem te dwa elementy błotniki jak radziliście na forum, jeden był pod kolor drugi czarny, oczywiście używki ale blacha ok. Puźniej okazało się,że jest więcej roboty bo pod zdeżakiem też wszystko zaczeło się sypac, ale myslę, że bedzie dobrze bo dałem do solidnego blacharza lakiernika. Postaram się zamieścic fotki po naprawie:D
POZDRO WASYL22:D

co znaczy pod zdezakiem zaczelo sie sypac? czy zaczely korodowac inne elementy poza zewnetrznym blotnikiem??

Amortyzatory
Powrót