• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Remont i pare pytań...

• Autor wątku Autor wątku Seferiel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seferiel

Guest
No i nadszedł czas na mam nadzieję ostateczne dopieszczenie Alfy...
Dość drogo mnie wyniesie ten biznesik no ale...

Wymieniam Sprzęgło (LUK czy Valeo?), Rozrząd (mam już w bagażniku INA) z pompą wody, i zamierzam wymienić pompę oleju tylko jak do tej pory znalazłem tylko jakąś używaną z możliwością oddania gdyby ten nieszczęsny łańcuszek w środku nadal gruchotał...
No i pojawia się tu moje pytanie... Co przy wymianie tych części przy okazji zrobić - jakie uszczelki, płyny, filtry do których jest trudny dostęp a przy okazji wymiany w/w części mogę (a nawet muszę) zrobić ? :D

Słusznie że będziesz robił wszystko razem bo aby wymontować pompę oleju musisz zdemontować rozrząd. Dodatkową uszczelkę którą musisz kupić to oring pomiędzy podstawą filtra oleju a pokrywą ( jest o niej w temacie "wyciek z pod filtra oleju" ). Używanej pompy nie kupuj - taką już masz. Jest z nią zbyt dużo roboty aby założyć na sprawdzenie. Jedna rada łańcuszek pompy oleju napędza również wałek wyrównoważający więc przed demontażem pompy pozaznaczaj położenia wału i wałka bo łatwo się walnąć a wtedy silnik będzie drgał bardzo mocno. Jak będziesz miał jakiś pytania wal śmiało temat przetrenowałem :). Co do sprzęgła - oryginalne to Valeo, ja właśnie takie kupiłem.

O widzę że kolega z Olsztyna ;) No miło ja pochodzę z Działdowa ;P

No właśnie mam problem bo pompa oleju do 2.4 jest cholernie droga... 1070zł... A hałas wydobywający się z niej okropny... Myślałem że jak kupię używaną to może zda egzamin... Pompa jest jako tako sprawna... Tylko ten łańcuszek strasznie telepie ;)
No ja osobiście nic nie będę wymieniał... na mechanice samochodowej znam się jak na budowie promu kosmicznego...

A przy okazji wymiany sprzęgła ? Jakieś wysprzęgliki i inne głupoty? :>

Zaskoczony byłem że Valeo jest tańsze od LUKa :>
http://allegro.pl/item840395401_sprzeglo_kompletne_valeo_alfa_romeo_156_2_4_jtd.html
Rozumiem że będzie pasowało ;)

Już Ci napisałem że używaną pompę ty Ty masz i nie kombinuj. Jak będziesz potrzebował nowej napisz do Adaszo na allegro i dostaniesz za połowę tego co napisałeś. Pompy ogólnie nie zużywają się tylko łańcuszek się wyciąga i wyciera prowadnicę ( z założenia cichobieżną ). Kiedyś widziałem na allegro same łańcuszki za ok 160 zł ale teraz nie znalazłem, zresztą pomp też nie. NIE KUPUJ UŻYWANEJ !! nie wierz w dobre stany itp ja mam swoją wyjętą i też wygląda jak nowa, nie jesteś w stanie sprawdzić jej cichobieżności bez założenia do silnika i nagrzania. Co do sprzęgła to: sprawdź koło dwumasowe czy jest OK .. a może warto je zmienić bo jedna robota. w komplecie z tarczą i i dociskiem dostaniesz łożysko i to jest komplet. Siłownik sprzęgła jest nad skrzynią i nie ma sensu go zmieniać jak nie cieknie ( wymiana to 15 min roboty )

sprawdź koło dwumasowe czy jest OK .. a może warto je zmienić bo jedna robota. w komplecie z tarczą i i dociskiem dostaniesz łożysko i to jest komplet.
No tak pewnie i fajnie by było wymienić dwumas ale z tego co kojarzę jest bardzo ale to bardzo drogi... Sprawdzić to sprawdzą napewno... Ale koszty dwumasu są chyba zbyt wygórowane jak na moją kieszeń...

Kwestia kieszeni :) - koszt oryginału Valeo to ok 1200 zł na tle innych marek to bardzo przyzwoicie - choć nadal drogo.

Amortyzatory
Powrót