Rekordowe spalanie oleju 4 l / 1000 km

• Autor wątku Autor wątku RedMax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kolego - to jakaś nowa teoria nie mająca nic wspólnego z rzeczywistościa.

A tak naprawdę to zasysa odmą i tyle.
Gdyby odłączyć odmę i zaślepić wyloty pokrywy zaworów to z tego silnika olej wystrzeliłby do sufitu.

O kolega ma jakąś nową szklaną kulę bo odrazu jest diagnoza.
Jak by silnik miał takie przedmuchy że by brał cały olej na 1000 km to korek na pewno by sobie nie leżał na pokrywie silnika tylko ciśnienie w komorze silnika by go wywaliło go góry a nie przysysało do pokrywy.

A wystarczyło odkręcić korek przed zakupem :)

Nie męcz już więcej tego samochodu, tylko rób remont

O kolega ma jakąś nową szklaną kulę bo odrazu jest diagnoza.
Jak by silnik miał takie przedmuchy że by brał cały olej na 1000 km to korek na pewno by sobie nie leżał na pokrywie silnika tylko ciśnienie w komorze silnika by go wywaliło go góry a nie przysysało do pokrywy.

Nie mam żadnej kuli tylko wiem, jak zbudowany jest dolot i silnik w TS.

Teoretycznie jeszcze jedna przyczyna jest możliwa. Jeśli masz maksymalnie zapchany filtr powietrza, lub jakąś niedrożność przewodów do i z filtra powietrza, to turbina może Ci zasysać powietrze z silnika. To by tłumaczyło to zasysanie korka wlewu oleju. W ten sposób turbina też Ci może wyssać olej z silnika.

Ja jak bardzo nie cisnę to też mi potrafi tyle spalić "oleju".. :P
No w dieslu to oznacza tylko jedno: turbina do wymiany. A jeśli chodzi o autora wątku to usczelniacze zaworowe powiedziały pa pa w tym 1.8TS. Jak bedziesz jeździł tak dalej to i katalizator i kilka innych rzeczy wysiądzie

Ale mi tragedia się stała :P.....4 L oleju na 1000km - też mi rekord......

Moja paliła 1L na 100km (jeden litra na sto kilometrów)

To jest rekord!!!!!!!!

Kolega który założył temat może pocztać na tym forum o moim remoncie-co zostało zrobione.....
Teraz moja AR dostała nowe wyremontowane serducho za 4000 zł :)

a moze sprawdzic filtr powietrza, moze uklad dolotowy jest przytkany, i dla tego jak nie moze zassac powietrza z filtra lub przez niego wysysa olej przez odme??

Witam ponownie szykuję się na remont zamówiłem części z polski iii czekam...
Sprawa wygląda następująco zrobiłem autem po mieście około 500 km (krótkie odcinki max 20 km) silnik nie wziął ani grama oleju , jednak wystarczy na banie 100 km żeby olej zaczął szybko uciekać....zauwarzyłem że jadąc baną (trasa do mechanika) ma takie okresy że nic nie puszcza dymku przychodzi okres że za mną nic nie widać.... po przejechaniu następnych paruset metrów dymienie ustępuje.
Sam mechanik się dziwi co może być bo się jeszcze z tym nie spotkał auto jak spala olej to niby wszędzie i zawsze a nie okresowo jak stwierdził. Pozdrawiam

Witam ponownie
Prawdopodobna przyczyna- 3 tłoki popękane (wyszło podczas remontu)
koszta- około220 euro na części (pierścienie, panewki, uszczelniacze na wałki rozrządu i zawory,uszczelka pod głowicę i rozrząd) 3 tłoki dostałem od mechanika za 50 euro D;
400 euro robocizna u znajomego polaka pracującego w warsztacie alfy (naprawa po godzinach)
czas naprawy- 2 dni (piątek i sobota)
silnik wyrzucał takie ilości oleju do dolotu
teraz śmiga jak nówka
pozdrawiam

Gratuluję rozwiązania sprawy, śledziłem wątek z ciekawością.

Sprawa poważna i ciekawa, dobrze że piękna już śmiga.

A osiowałeś wał przy remoncie silnika?
Niestety mechanik tego nie robił wał nie był wyciągany z tego względu że wcześniej nie miałem z nim problemu z luzami na panewkach także w celach zapobiegawczych były tylko wymienione panewki korbowodowe i 3 korbowody z tłokami w celu naprawy narazie silnik chodzi na cacy żadnych wibracji ani stuków nie ma.
A należy to robić przy wymianie panewek na korbach??
Niestety moja wiedza nie sięga tak daleko

Amortyzatory
Powrót