• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] rekord spalania? poniżej 6L na trasie?

• Autor wątku Autor wątku archibaldi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

archibaldi

Guest
w niedzielę zrobiłem pierwszą trasę i wyszło, że spalił 5,5 - 6 na 100km. Przyczyna jest oczywista - była taka mgła, że max można było jechać 90km/h a to i tak było szaleństwo;) Czyżby straszenie że AL145 1.6 TS wsysa paliwo, że wir w baku było przesadą? Przy okazji - ile jest litrów w baku jak zaczyna świecić rezerwa?

Ja jadac moja 156 2.0 na mazury w te wakacje spalila zaledwie 7-7,5 litra :D:D ,ale jazda spokojna bo z dziecmi i zona :D ,a sprawdzilem to lejac do pelna , a po trasie znow dolalem no i bylem w szoku !!!

Mnie się udało zejść ze spalaniem do 6,5 litra ale była to faktycznie spokojna eco jazda obroty rzadko kiedy przekraczały 3 tyś.
Największym jednak zaskoczeniem była dla mnie zeszłoroczna zima kiedy bella w mieście spaliła mi 8 litrów.

Mój rekord: Alfa 146 2.0 TS- 7,1 l/100km. Sam wynik to jeszcze nic...najbardziej mnie zaskoczyło to, że potrafiłem tak wooolno jechać. Napewno tego nie powtórze:) Nie na moje nerwy taka jazda...

Moja 146 1.6 T.S. na trasie sporadycznie przekraczajac 2000 obrotow spalila 5,9 l. Deptajac do 3500 tys obrotow wyszlo okolo 6,7 l :) Jaki wniosek z tego ? Tylko litr roznicy a przyjemnosc z samej jazdy na tych 3500 obrotow nieporownywalnie wieksza. Zreszta to auto o sportowym zacieciu wiec kto tu chcialby oszczedzac...

---------- Post dodany o godzinie 19:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:20 ----------

w niedzielę zrobiłem pierwszą trasę i wyszło, że spalił 5,5 - 6 na 100km. Przyczyna jest oczywista - była taka mgła, że max można było jechać 90km/h a to i tak było szaleństwo;) Czyżby straszenie że AL145 1.6 TS wsysa paliwo, że wir w baku było przesadą? Przy okazji - ile jest litrów w baku jak zaczyna świecić rezerwa?

http://www.cuoresportivo.pl/_mm/modele/145+6/
Mi sie wydaje ze 40 l pojemnosci oficjalnie ma bak a rezerwa to widocznie te 11 l . Faktycznie rzadko mi sie zdarza jechac dluzszy okres czasu po zapaleniu sie kontrolki i jak leje do pelna to do baku wchodzi 40 l z groszem . U mnie ta kontrolka da o sobie znac migajac i gasnac pare razy zanim sie ustabilizuje i ciagle bedzie sie palila wiec tez zalezy jak to liczyc czy od momentu pierwszego zapalenia sie i zgasniecia czy od momentu ciaglego palenia.

Mi na trasie nad morze wyszło około 6,5l\100km z 4 osobami i pełnym bagażnikiem. I to wcale nie jechałem zbytnio wolno. A rezerwa świeci się około 6-8litra.

Z tymi rezerwami to jest wielka niewiadoma w naszych alfach :D nie ma nawet co na nie patrzec bo moze byc 10 a nawet 2 litry :D:D:D

ja moja zszedlem do 7 w jezdzie mieszanej tak to 8 9 a czasem i 12;pp kumpel ma 156 sw 2.0 ts i srednio mu 7 wychodi obaj my byli zaskoczeni;pp

Szacunek Panowie :D Mi w trasie pali 9-10, ale lpg. Myslę że benzyny byłoby może litr mniej. Ale ja nie potrafie nie kręcić tego autka :)

Rekord w miescie - 10,5 - mialem kryzys finansowy;). Na trasie to tak kolo 8 bierze, pewnie da sie zejsc do 7, ale to trzeba sie turlac 90, albo i mniej po jakies ekspresowce.
Za to max co mi wypila to jakies 13 w miescie i 10 na trasie:).

Mój rekord na jaki zszedłem to 7,64 na trasie Warszawa-Przemyśl - załadowany po dach drewnianymi płytami plus pasażerka - jazda max 90/110.
Dynamicznie na trasie to około 9-9,5 litra i tu killowanie prawie wszystkiego ;)
Ostatnio pobiłem rekord max po mieście - 12,74 :D a min 10,5 litra.

Mój rekord: Alfa 146 2.0 TS- 7,1 l/100km. Sam wynik to jeszcze nic...najbardziej mnie zaskoczyło to, że potrafiłem tak wooolno jechać. Napewno tego nie powtórze:) Nie na moje nerwy taka jazda...

Hiehie, ja nie potrafie wolno na trasie.

Mi najmniej spalila 10,5 litra gazu.

Zainspirowaliście mnie do sprawdzenia ile można najmniej spalić. Więc tak- 200km trasa z prędkością 80- 90 km/h i 120 km miasto - do 3000 tyś obrotów na minutę. Po odliczeniu dystansu przejechanego na benzynie spalanie gazu wyszło 8,75 l/100 km. Ale co się odenerwowalem przy takiej jeździe-- bezcenne :) Za szybko tego powtarzać nie będę :)

Kiedyś spaliłem poniżej 6 na trasie, ale to była moja pierwsza dłuższa jazda Alfką i starałem się nie przeginać ;) Ostatnio nie udaje mi się powtarzać tego wyniku.

Mi spala różnie, bo sondę mam do wymiany i czeka już od wczoraj na wymianę w domu nowa :) Ale czasem mi w mieście pali 9, a czasem 14 :) Ale normalnie to trzeba liczyć, że nie żyłując non stop (choć czasem... :P ) i mieszane trasa/miasto to mi pali 10/11. Rekord na trasie to 8/100, rekord w mieście to 16/100... heh... bezcenne? --> niebardzo

Alfa Romeo 145 1.7 16v boxer
W mieście 10-11 i wgórę
Na trasie (normalny styl jazdy) 8.5l
Na trasie (autostradowe prętkości) 9-9.5l
Na trasie ( Eco styl) 6-6,5l
Pewnie dało się jeszcze mniej ale po co :)

Amortyzatory
Powrót