• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Rejestracja na wspolwlasciciela

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Tuti

Super moderator
Członek ekipy
Auto
Giulia 2.0 Turbo 200KM '17
Sprawa u mnie wyglada tak: kupilem auto we wrzesniu, a matka nie maila wtedy czasu jezdzic z nad morza na slask (bo tam jest zameldowana i ma zameldowana dzialanosc gosp.) to zarejestrowalem alfine na siebie, jestem zameldowany nad morzem. Problem jest taki, ze place fortune za ubezpiecznie (patrz moj wiek) :)

Pogadalem z mama zeby przerejestrowac alfe na nia i wziac mnei na wspolwlaciciela (Zebym mogl nia jezdzic bez strachu). Wtedy mama by miala znizki na ubezpieczenie, a ja mialbym o polowe mniej do placenia. Chcialem zapytac co mi jest potrzebne aby to zalatwic i czy sa jakies kruczki :) Orientuje sie ktos?

Tuti jak to z tym jest ?
mimo, że jeden ze współwłaścicieli samochodu ma ukończone 25 lat, drugi już nie to wciąż obowiązuje stawka +30% przynajmniej tak jest w warcie (w PZU z tego co wiem też) :evil:

Wpierw musisz wypisac wniosek do urzędu skarbowego, że oddajesz w darowiznie częśc samochodu mamie. Opłacasz jakieś znaczki, nowy dowód rejestracyjny i z tego co pamiętam podatek od wzbogacenia :shock: :lol: (w sumie całosc będzie Cię kosztowała jakieś 300zł). Z tą kwotą mogę się mylic bo już dawno to załatwiałem, w każdym razie urząd skarbowy troszkę zainkasował.
Dopiero po tym jak już wszystko będzie dograne z urzędem skarbowym możesz iśc do ubezpieczyciela.

Ja tak samo, mam zarejestrowane na Mamę i ja jestem współwłaścicielem, jakby było auto na mnie wiek + plus podatek od pojemności to płaciłbym jakieś ponad 3000 pln...

radek155 napisał:
A jak mam jak nie z tatą :lol: i dzięki temu 60% zniżki heheheehheeh
ale jestes pewien ze masz tyle z tego co ja wiem to 60% znizszki dostajesz dopiera po 8 latach a nie jednego roku :!:

Ja mam podobną sytuację-jestem głównym właścicielem a teściu jest wpisany jako współwłaściciel na końcu dowodu.Tylko po to aby mieć maxymalne zniżki,kupując auto na umowie wpisaliśmy dwóch kupujących. Ale wiecie,że jak zrobicie bum z Waszej winy to osoba która ma te zniżki traci je.

Załączniki

• mms_img-969429909.jpg
    mms_img-969429909.jpg
    279.2 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC_0507.jpg
    DSC_0507.jpg
    98.6 KB · Wyświetleń: 2
kurcze ja też miałem auto na dwóch właścicieli, mimo iż pierwszym był tato to i tak doliczyli nam stawki +30% w PZU, w Warcie tak samo :roll:

to mi tez dolicza 30%?

no tez tak myslalem, a +30% nie ma chyba wtedy jak glowny wlasciciel nie ma skonczonych 25 lat :)

Oni się pytają przed ubezpieczeniem czy z samochodu będzie korzystała osoba poniżej 25 roku życia,jesli tak to jest zwyżka :( .Nie wiem czy we wszystkich agencjach.

taki chwyt reklamowy sumując dwie raty i nw wyszło drożej niż w cignie - link 4 jest ok na młode autkado 6 lat a stare to samopomoc lub właśnie cigna. wiem bo żonka jest współwłaścicielem i też przerabiałem ten temat

Załączniki

• DSC_0153~2.jpg
    DSC_0153~2.jpg
    122.2 KB · Wyświetleń: 11
  • DSC_0150~2.jpg
    DSC_0150~2.jpg
    185.3 KB · Wyświetleń: 7
Samopomoc nie nalicza zwyzki za wiek jesli jeden ze wspolwlascicieli ma wiecej niz 25 lat.

u mnie własnie pojawia sie ten problem.kupujemy auto dla mojej drugiej połówki.chcemy zarejstrowac na współwłasciciela (jej tata bedzie właścicielem). trzeba umowe kupna na niego spisac?? czy mozemy na nią, a przy rejstracji to sie załatwi??

Ojciec powinien w takim wypadku być obecny przy spisywaniu umowy- w końcu to jego znizki :wink:

Załączniki

• Zdjęcie0151.jpg
    Zdjęcie0151.jpg
    136 KB · Wyświetleń: 47
Amortyzatory
Powrót