• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Regulator ciśnienia paliwa

• Autor wątku Autor wątku scoro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scoro

Guest
Witam.
Mam problem. Jak łatwo można wywnioskować regulator ciśnienia paliwa nie działa/źle działa... Mianowicie - rozwaliła się membrana i paliwo to dostaje się do kolektora ssącego.
Auto zapala bez problemów... chodzi przez pewien czas jakby wszystko było w porządku, ale po chwili odcina zapłon i auto gaśnie - zaczyna migać kontrolka wtrysków...

Próbowałem zamówić tę część, ale za żadne skarby nie chcą mi jej sprowadzić :| Szukam teraz używanej części...
Może znacie jakiś sklep (lub inne miejsce) gdzie można zdobyć tę część.

I jeszcze pytanie: Czy wymiana na pewno usunie problem ? W razie pytań służę odpowiedzią :)

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

tak usunie problem.. szukaj tej czesci ona byla tez montowana w fiatach i lanciach

dzięki bardzo za odpowiedź ;)
Gdyby ktoś jeszcze miał namiary na firmę, która ma spory asortyment to byłbym wdzięczny.
Btw. powiedzieli, że w Białymstoku, ani we Włoszech na magazynie nie mają... ewentualnie z PZM mogą zamówić, ale trzeba będzie czekać ponad miesiąc... a to trochę sporo jak na brak autka ;)

Aha powiedz jeszcze... czy od każdej Alfy, Lancii i Fiata ten regulator będzie pasować ?

jestes z lublina jak widze.dzwoniles na malgiewska

Dzwoniłem do PZM... powiedzieli, że na Mełgiewskiej w ASO też pewnie nie będą mieć... bo mają dostęp do wszystkich magazynów :/ cóż... popyramy zobaczymy ;)

a nie dalo sie przez serwis ferrari zapytac czy na malgiewskiej maja taka czesc??????

Wiesz... nie próbowałem :)

Znalazłem w Radomiu jakiegoś gościa :) Będzie mieć jutro tę część... koszt to ok. 90-100zł, więc będzie 3x taniej niż nowa... i mniej zachodu przy tym... Ale ciężko strasznie było coś znaleźć :]
Dzięki za pomoc... odezwę się po wymianie.

Regulator ciśnienia paliwa nie ma wpływu na zapalenie kontrolki wtrysku

75andrew155 napisał:
Regulator ciśnienia paliwa nie ma wpływu na zapalenie kontrolki wtrysku
andrzej pomysl czy aby napewno!!!!!!!!!!!!!!

Tak myslę , że na pewno . Regulator działa na zasadzie podciśnienia wytworzonego w kolektorze ssącym a co ma do tego kontrolka wtrysku???????? . Regulator nie ma żadnego podpięcia elektrycznego ( czujnika )

Wydaje się, że masz rację... Wymieniłem ten regulator... nie ma żadnej elektroniki... Ale membrana była uszkodzona i paliwo zasysało do kolektora ssącego....
Jest jeszcze taka sprawa... udało mi się dojechać 50km do domu (bo było to u znajomego mechanika), w czasie podróży odcięło zapłon 4 razy, ale z racji pędu uruchamiał się samoczynnie... Wszystko to stało się przy wymianie świec i przewodów... Co najśmieszniejsze... zmieniając przewody na stare (z mniejszą wtyczką od strony cewki - mniejszą w stosunku do tego co w katalogu podają) dało radę jechać... czasami tylko odcina zapłon... ale da się jechać... Nie to co wtedy, że po 30sek auto gasło... A na gazie od razu po przełączeniu odcinało zapłon....
Podejrzewam jeszcze, że podczas wymiany przewodów znajomy mógł zaczepić o jakiś kabelek (o ile jest taka możliwość) , który teraz nie styka zbyt dobrze i auto gaśnie.
Ale z racji n00bostwa i młodego wieku nie obczajam o co chodzi :/
Może wam coś przyjdzie do głowy.

a co to jest kontrolka wtrysku.po co ona jest i co sygnalizuje kierowcy? w jakich przypadkach ona zadziala? odpowiem ci jezeli uszkodzi sie jakis czujnik. jezeli adaptacja wyjedzie po za zakres przewidziany przez programistow.a teraz pytanie co to jest adaptacja i jaki ma wplyw lejace sie paliwo przez czujnik cisnienia bezposrednio do kolektora ssacego na te ,ze adaptacje.

Ewentualnie powiedzcie mi czy możliwe jest uszkodzenie sondy lambda... I czy jej uszkodzenie może mieć w/w objawy.

piotriix napisał:
a co to jest kontrolka wtrysku.po co ona jest i co sygnalizuje kierowcy? w jakich przypadkach ona zadziala? odpowiem ci jezeli uszkodzi sie jakis czujnik
każdy inny czujnik ale nie regulator ciśnienia paliwa , kontrolka wtrysku działa w oparciu o sterowanie zapłonem , żeby wryskiwacze podawały w odpowiednim momencie paliwo gdy takiego sygnału zabraknie wtedy zapala sie kontrolka wtrysku , to tak na mój rozum

andrzej . pytania 1 co sie dzieje jak cisnienie jest za male? 2 co sie dzieje jak jest za duze? co sie dzieje jak ten czujnik ma dziure i leje paliwo do kolektora ssacego? ta sa warynki ktore wplywaja na prace silnika moga go wrecz nawet uszkodzic .

piotriix, To jest oczywiste i wiem jak to jest bo kiedyś miałem taka sytuacje w mojej 75 ale kontrolka wtrysków nie zapaliła sie

a czy w twojej 75 jest sonda? ps pamietasz nasza rozmowe o chipie?do v6

Nie było sondy to fakt , paliwo mjałem wszędzie w filtrze powietrza w misce olejowej tylko patrzyłem kiedy to pierdyknie, wszystko musiałem rozbierać na parkingu. Myślisz że sonda ma wpłw na kontrolki wtrysku. Pamietam rozmowy na temat chipa jak bedzie sygnał to ja się pisze choć czytałem na któryms forum krytyke chipów do V6 .

ma na sto procent,a na jakim forum czytales?juz mam temat wstepnie obgadany rowniez z cena i 2 letnia gwarancja

Ja zdecydowanie chcę spróbować tego chipa daj znać ile i kiedy ze mną jak z dzieckiem

Amortyzatory
Powrót