Regulacja napinacza

75andrew155

Administrator ds. moderatorów
Auto
155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V
Napinanie łańcucha rozrządu jest dośc proste przynajmniej w mojej 75 tak było . z przodu silnika jest wkręcona śruba która trzyma napinacz , wystarczy ją lekko poluzowac i na wrzuconym biegu podepchnąc samochód do przodu żeby łańcuch sie poluzował , poluzowana śruba na napinaczu naciągnie automatycznie łańcuch i przy takim napięciu skręcamy śrubę która była poluzowana . Tej wielkiej śruby na imbus z boku silnika lepiej nie ruszac bo wszysko się rozpiepszy jak ktoś nie wie jak to zrobic.

Lańcuch jest praktycznie dożywotni no chyba że się rozsypie , naciąganie łańcucha rozrządu jest bardzo proste i trwa minutę pod warunkiem że się wie jak to zrobic

Na zlocie we Włocławku chłopaki mi mówili którą śrubę poluzować ale już nie pamiętam.W którym ona jest dokładnie miejscu ?

najlepiej zobacz sobie w Eper jak to wygląda , luzujesz śrubę(18) na klucz 13lu14 tylko żeby jej nie odkręcic całkiem odnakrętki w napinaczu nr19 bo wtedy wszystko się rozpiepszy na biegu popchnąc auto do przodu , łańcuch się wtedy zluzuje a napinacz go napnie skręcasz spowrotem śrubę nr (18) i gotowe Zajrzyj do EPERa

Czyli jak się za to zabrać w 75? Gdzie znajduje się ta śrubka, którą trzeba poluzować? Na górze, czy raczej gdzieś na dole?

Śruba regulacji łańcucha rozrządu znajduje się z czoła głowicy pod wałkiem zaworów ssących na klucz 13lub14 nie ruszac korków na duży klucz ampulowy. Trzeba pamiętac że ta śruba ma byc lekko poluzowana a nie odkręcona bo spadnie nakrętka która trzyma cały napinacz i wtedy będzie dopiero roboty . Dla mnie czoło silnika Alfy jest tam gdzie rozrząd a tył tam gdzie koło zamachowe

dokladnie tak jak w ladzie ,kurde co to za serwis, kazdy starej daty mechanik to zrobi

Amortyzatory
Powrót