• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Regulacja nachylenia kąta kół tylnych

Auto
Alfa Romeo 166 2.5l Sportronic 1999r.
Witam!
Byłem dzisiaj na ustawieniu zbieżności, z powodu starcia tylnych opon aż do sznurków, i okazało się, że w mojej alfie da się ustawić zbieżność, a nie da się ustawić kąta pochylenia kół. Mechanik rzekomo nie widział regulacji, a komputer wskazywał mu, że są one trzykrotnie bardziej pochylone niż powinny być fabrycznie. Jeśli ktoś się orientuje, to proszę powiedzcie mi czy jest to możliwe że faktycznie nie widział tej regulacji, czy po prostu gość się nie zna, bo nie jest to chyba normalne że koła mogą być aż tak rozkraczone i żeby nie dało się tego jakoś ustawić, jeśli na trzepaczce wyszło, że wszystko jest ok.
WYNIKI POMIARU ZAWIESZENIA W ZAŁĄCZNIKU.
Z góry dziękuję za pomoc.04072011046.jpg

Zmień diagnostę.U jednego kiedyś byłem to również opowiadał mi jakieś fanaberie że tak musi być.Pojechałem do innego i nie było najmniejszego problemu.W tym roku byłem u tego samego ponieważ wymieniałem tuleje na tyle i również obyło się bez problemu.

Rafi a wiesz gdzie się znajduje to miejsce do regulowania? zbieżność ustawił, a kąta nachylenia nie, bo stwierdził, że w moim aucie nie ma ustawień kątów, gdzie sam zauważył, że są bardziej pochylone niż powinny. Nawet na kompie pokazywało o ile jest za dużo stopni nachylenia, a mimo wszystko wziął 9 dych i powiedział, że w tym aucie się kątów nie robi. Skoro jest to możliwe, to gzie jest ta regulacja, żeby móc mu udowodnić, że jest to możliwe i żeby zrobił mi do końca to, za co zapłaciłem...

Ja tam się w to nie zagłębiałem.Inne osoby powinny się wypowiedzieć,kiedyś ten temat był wałkowany.Ale tak jak pisałem wcześniej jeden ustawił mi że koła były pod lekkim kątem a drugi normalnie i również komputerowo miałem ustawiane.Poszukam wydruki z diagnostyki bo mam oba to Ci prześle.

Jeśli masz pochylone koła tak / to prawdopodobnie masz do wymiany gumy wahliwe, które są w zwrotnicy tylnej ja to przerabiałem w tym roku a jeśli chodzi o ustawienia kąta koła to prawdopodobnie jest możliwość na mocowaniu amortyzatora z tyłu tak ktoś tu pisał

znam to zawieszenie bo dwa razy juz je remontowałem i tam nie ma zadnych regulacji kątów, jest tylko zbieżnosc.. koła masz pochylone bo tulejki sie juz dawno skończyły, więc najpierw zmien to co sie juz dawno skończylo a potem jedz na ustawienie...

przy wielowahaczu to sobie mozesz szarpać do woli, jedyną metodą na sprawdzenie tego zawieszenia jest rozebranie wszystkiego i wtedy oceniać kazdy element w jakim jest stanie..

Amen :)
Jeż robiłem zawias i jak Ci się rozkracza to po prostu masz wyrębane zawiasy i tyle. Szkoda tylko że Cię naciągną na zbieżność zamiast odesłać do warsztatu. Nie ustawia się tego kąta.

I temat dalej powraca jak bumerang, po pierwsze na szarpakach nic nie znajdziesz jak nie wiesz gdzie szukać, na 100% do wymiany masz tuleje w zwrotnicy tylnej, możliwe że również na wahaczu dolnym, i górnym, a raczej cały górny wahacz. Regulacja konta jako taka jest (żaden diagnosta nie wie o tej regulacji) regulują tam kąt w fabryce przy montażu, a jest to na mocowaniu górnego wahacza, tylko nie każ mechanikowi tego ustawiać, najwyżej niech ustawi jak po wymianie, ewentualnie po sprawdzeniu tych wszystkich rzeczy które wymieniłem

Ostatnia edycja:
Co do kąta nachylenia wpływ mają też sprężyny jak bardzo siedzą to koła też się położą no i tak jak pisali inny tuleje wahliwe.

dokładnie, zasadą tego zawieszenia jest utrzymanie cały czas koła w pozycji pionowej bez względu na obciązenie

tak jak sqadak pisze jest taka możliwość, regulacji kąta pochylenia koła. Od pewnego czasu jedno z kół miałem pochylone bardziej względem drugiego, nie pomogła wymiana tulei wachliwych ani wahacza górnego, no może trochę ale to dalej nie było to, dopiero przy wymianie tulei na belce, po zdemontowaniu jej okazało się że uchwyty wachaczy górnych które to tam się znajdują(mocowane na 4 imbusy) mają możliwość regulacji, po wprowadzeniu drobnych zmian(mówię drobnych, bo gdy przesuniemy za bardzo to koło może nam wystawać w drugą strone, a możemy to sprawdzić dopiero po zmontowaniu wszystkiego:D)i złożeniu do kupy koła z tyłu stoją idealnie...

Idąc tym tropem to możemy wyregulować wszystko co nieregulowalne....... Za regulowane uznajemy tylko mimośrody i śruby rzymskie - z zasady. Wszystko inne to po prostu robota na czuja w punktach nie przewidzianych fabrycznie do tego. Ale oczywiście jeżeli ktoś źle coś złoży, albo nadmiernie się zużyło to takie ruchy są wskazane. Ale to trzeba mieć znajomka z geometrią żeby można było pokombinować.

Witam koledzy napiszę w tym temacie bo nie chce zakładać nowego, gdyż mam taki problem koła z tyłu stoją tak / \ i tnie mi opony od wewnątrz już nie nadążam kupować opon, co jest do wymiany ?

najlepiej tuleje w zwrotnicy ( to podstawa - pływająca) łącznik pionowy, wahacz górny poprzeczny ( banan) tuleje przednią i tylna ( pływającą) na wahaczu dolnym

Najlepiej to sprawdz w warsztacie albo stacji kontroli pojazdow. Proste.

Hej.
Sorka za odkopanie tematu, ale mam pytanko (mam ten sam problem, a wszystkie elementy w zawieszeniu wymieniłem) jak u kolegi, który założył temat zakończył się ten problem? Wymiana tulei czy regulacja zawieszenia? jak regulacja to gdzie ona się znajduje? Bo nie chce zdejmować całej belki tylnej na darmo.
Pozdrawiam

Hej.
Sorka za odkopanie tematu, ale mam pytanko (mam ten sam problem, a wszystkie elementy w zawieszeniu wymieniłem) jak u kolegi, który założył temat zakończył się ten problem? Wymiana tulei czy regulacja zawieszenia? jak regulacja to gdzie ona się znajduje? Bo nie chce zdejmować całej belki tylnej na darmo.
Pozdrawiam
jeżeli masz wszystko sprawne z tyłu to zostaje tylko regulacja górnych wahaczy znajdują się na górze belki. do regulacji podnieś dupe do góry, koła wek, nic nie luzuj tylko odkręć 4 śruby od belki. Opuści się troche, potem jej w tym pomożesz ciągnąc w dół tak aby wahacze dolne były w jednej linii z belką, takie opuszczenie daje wystarczający dostęp do tych mocowań aby je ustawić. o ile stopni masz zły kąt pochylenia??

Odkręciłem całą belkę, bo mechanik który mi wcześniej zawieszenie robił chyba nie wiedział o tym, że punkt przykręcenia górnego wachacza jest tak ważny, a pozatym śruby na klej wkręcił. Poprawiłem i odrazu widać, że koła są bardziej pionowo. Dzisiaj sobie dokładnie sprawdzę kąty. Dzięki za pomoc

Amortyzatory
Powrót