• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Regeneracja kloszy tylnych lamp

• Autor wątku Autor wątku Lorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Lorek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166
Witam. Czy wszystkie klosze lamp w 166 mają takie brzydkie światło wsteczne ?. W mojej alfce klosze w miejscu światła wstecznego są pokryte taką białą powłoką wygląda jak jakaś biała folia lub lakier. Myślałem żeby to zdrapać lub przepolerować, tylko nie wiem jaki by był efekt końcowy.Czy ktoś przerabiał już ten temat w swojej 166.

To jest celowe. Jak widzisz nawet klosz światła wstecznego jest czerwony, więc żeby światło było odpowiedniej barwy i było możliwie skupione zastosowano taką technologię. Zostaw to na swoim miejscu :)

Tak pomyślałem ze to jest zrobione celowo ,zeby światło miało barwę biała, tylko u mnie jest ta powłoka bardzo podrapana i tak myślałem nad usunieciem jej i zostawieniem w barwie czerwonej. tylko nie wiem za bardzo jak i czym to usunąc zeby nie zniszczyc calego klosza.

Ja też tak mam. I to "porysowanie" nie jest fabryczne. Tak mi się wydaje. Ponieważ poniżej połowy już nie jest tak źle. Wygląda to jakby ta "górna" część była od słońca taka wypłowiała. Nic z tym nie zrobisz.

bierzesz spray do malowania lamp tylko czerwony a nie czarny :) malujesz całe lampy ... później na to bezbarwny ... im więcej warstw tym lepiej ... później całosć polerujesz na mokro papierem 1500-2000 tak zeby wszystko wyrównać i wyciąć ewentualne zacieki i morę ... i później pasta polerska farecla g3 i polerka i masz piękne jednolicie czerwone lampy ... kierunki swięcą dobrze na pomarańczowo a ubytek światła wstecznego lub jego inne zabarwienie jest niezauważalne ...

Bajera.... :)Nawwet nie wiedzialem ze sa takie lakiery. To sie nazywa do lamp czy poprostu taki przezoczysty lakier? Poniwaz zwyklym to wiocha. Nie trzeba zadnego podkladu na plastik? Zwykle lakiery trzeba "podkladowac" na tworzywa.

Coś mi się zdaje , że dla osoby "nie wprawionej" w lakierowanie może skończyć się tragicznie:) Kolega blackalfa widać specjalista i dla niego to proste ale dla zwykłego szaraka może zakończyć się "tragicznie":) Ja też mam wypłowiałe te wsteczne u siebie i chyba jedyne co pozostaje to zakup nowych lamp, ew szukac poliftowej na cześci i wyrwać te lampy.
Kiedyś sie orientowałem i okazało się że za lampy z kierunkami wołają ponad 400pln za sztukę a za te z klapy po 170-pln chyba za sztukę. Koniec końców znośnie:/ Przedliftowe ze szrotu też może się znajdzie. Moja alfa całe życie jezdzila we włoszech i jest poprotsu tragedia do tego bezbarwny mi się łuszczy na dachu......1999 rok

Racja. Jak ktoś potrafi malować tylko akwarelą to myślę że zrobi więcej szkód niż pożytku :) ale dobrze wiedzieć, zrobię to sobie kiedyś. A jeżeli chodzi o klar to był pewnie lakierowany bo fabryczny klar schodzić nie może. Ja przynajmniej jeszcze tak nie widziałem i nie słyszałem. Mi też się na dachu nie za ciekawie wygląda i przydało by się to poprawić. Ale obawiam się że to po prostu trzeba dać lakiernikowi do zrobienia nowy lakier na dachu.

Polecam zatem folię czerwoną do lamp. Jest ona termoplastyczna, ma ładny połysk a w razie niepowodzenia można banalnie ją odkleić. Kleiłem kilku osobom folią od tego sprzedawcy i wszyscy byli zadowoleni http://allegro.pl/folia-do-przyciemniania-lamp-czarna-czerwona-zolta-i1703501667.html . Są też idealnie przejrzyste folie ale już droższe bo stosuje je się też do oklejania karoserii w celu ochrony lakieru. Jednak na lampy do 166 koszt takiej bezbarwnej to około 25 zł.

Ostatnia edycja:

takie cos znalazlem ale w ciemnym aucie cienko to by wyglądało i czy to legalne?LAmpy są oklejone na czarno czy pomalowane?

Nikt tu nie zgadnie czy to malowane czy oklejane. Nie mozna nic naklejac ani sciemiac lamp bo na to nie dostaniesz homologacji. Nie ma homologacji = zabieraja dowod. Oczywiscie mozesz jezdzic i liczyc na farta. O ile jak poprawisz czerwonym to nikt nie zauwazy tak tu przegladu nie przejdzie.

Jak dla mnie to wygląda dosyć okropnie.

Sam mam plan próby polerowania lamp, ale zrealizuję go w następną sobotę, bo jutro muszę się zająć demontażem haka :P

hehehehe to demontu demontuj :DMoim zdaniem to jak juz to cale czerwone.

heheeh faktycznie :D
Nie rozumiem tylko tego w jaki sposób taki wieśniak wszedł w posiadanie 166.... Aczkolwiek nie przebije to np omawianej kiedyś na forum 166 zielono czarnej "ninja" :D

Amortyzatory
Powrót