Pytanie o zawieszenie

misiek15

Nowy
Auto
159 1.9 JTD
Witam Panowie mam pytanie odnośnie zawieszenia mianowicie strasznie mnie nosi na zakrętach. Jak chce wejść przy suchej powierzchni w ostry zakręt to auto się buja i strasznie jest niestabilne, ok mam lekko łyse opony z przodu, tył jest ok, rozmiar 225/45/17 , jeździłem wieloma autami i czasami czuję się jakbym miał zaraz polecieć w drzewo, byłem na 3 stacjach w celu sprawdzenia zawieszenia i każdy mówi że chociaż by chciał to nie ma do czego się przyczepić, geometria zrobiona przód i tył tydzień temu macie jakieś pomysły?

Pyt podstawowe - ciśnienie w oponach ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Oj to ci nie odpowiem bo takie już kupiłem, a ile powinno być? Oprócz tego na tyle mam zimowe ale nówki bo czekam do zimy żeby ten łysy przód wymienić

Oj to ci nie odpowiem bo takie już kupiłem, a ile powinno być? Oprócz tego na tyle mam zimowe ale nówki bo czekam do zimy żeby ten łysy przód wymienić
Zamiast jeździć po stacjach na przeglądy zawieszenia - zrób porządek z oponami , bo to co robisz - jest totalnie bez sensu .
Opony zimowe - jak sama nazwa wskazuje - służą do jazdy w zimie :D. A zanim ta przyjdzie - ty zimówki będziesz miał zjeżdżone. Jeżeli mają poniżej 4 mm bieżnika - przestają spełniać swoją funkcję ! Bo użytkowanie opon zimowych w temperaturach ~20 ' powoduje ich dużo szybsze zużycie . Mało tego - z racji dużo gęstszego ponacinania gumy ( tzw. lamele ) opona ma tendencje do mocnego bocznego uślizgu ( czego właśnie doświadczasz ) .

Ok dzięki za pomoc, dziaduje tak bo do zimy został nie cały miesiąc a nie chce kupować nowych albo używanych letnich bo na kolejne lato będę wkładał 18 felgi , a robię czasami miesięcznie po 500 KM także nie robię tras tylko jazda po mieście, czyli podsumowanie z przodu mam lato z tyłu zima

Kalendarzowa zima zaczyna się 22 grudnia, do tego momentu jeszcze może być gorąco, można się będzie wybrać nad jezioro i pojeździć motocyklem (tak to u mnie wygląda) . Ja zmieniam opony na początku stycznia , chyba że wcześniej wystąpią (opady śniegu), wtedy jest zawsze właściwa temperatura i najmniejsze kolejki.

Pomyslałes ze może lyse opony? Ja miałem trzyletnie mucheliny na których strach było jechać

przyjdzie zima zaloze zimowe i zobaczymy wtedy , kupilem juz 2 nowki na przod , tyl ma jakies ok 6 mm bieznika 3 letnie

Mi nosiło auto najbardziej kiedy miałem uszkodzone tuleje w tylnych zwrotnicach - te od wahaczy wzdłużnych. Można to sprawdzić na kanale czy po zdjęciu koła.

przód lato a tył zima? To wcale mnie nie dziwi, że Cię nosi. Pewnie często kontrola trakcji się włącza. Ja musiałem przez kilka dni na takiej konfiguracji jeździć i to było szaleństwo. Samochód w ogóle mnie nie słuchał

jeździłem prawie 2 sezony z zimówkami na tyle ( Pirelli SottoZero 2 rozmiar 225/40 18") i jeździło mi sie naprawdę dobrze, dużo lepiej jak aktualnie na 2letnich kormoranach gamma b2 z którymi mam podobny problem jak kolega

Panowie a wiec tak opony zalozone 4 zimowki , cisnienie po 2 bary w kazdym , zawieszenie idealne , bylem u swojego mechanika mowil ze laleczka , i dalej to samo ;) nie mam pojecia gdzie szukac przyczyny , dzisiaj chcialem wejsc ostro w rondo i mnie tak rzucilo ze malo w rowie dupa nie wyladowalem ;) fakt ze caly dzien padalo , ale u mnie w pracy jezdze starymi szrotami, powybijanymi i trzymaja sie drogi....

OO dzieki wielkie za poradnik , czyli podsumowujac przod 2.7 bara a tył 2.6bara ?

ja jeżdżę zazwyczaj sam bez bagażu lub w dwie osoby więc stosuję wartości z kolumny "obciążenie zredukowane".

Jeśli źle myślę to niech ktoś bardziej doświadczony wyprowadzi z błędu.

Te zimówki to nówki? Jaki ich stan. Robiłeś geometrię to wrzuć skan co ci wyszło. Ten Twój mechanik to zna się na Alfach czy tylko łyżką ponapierdziela po wahaczach i powie, że cacy. Coś musi być nie "halo" chyba, że to rondo chciałeś pokonać z prędkością wyższą niż podpowiada zdrowy rozsądek. Masz coś po modzone w zawiasie? Jakie amorki, springi, jakieś PU, dystanse ??

wlasnie bede wymieniac amorki , w pon przyjda bo moje juz sa slabiutkie , ogolnie przod obnizony jakies -35 , dystanse na tył po 15 mm i z modow to tyle , jedynie felgi 5x100 z pierscieniami centrujacymi i specjalnymi srubami , tyle z takich rzeczy. Jak sie wkurze to pojade do Multimoto zeby mi tam zrobili geometrie... a opony 2 x nowki , z tylu 2 z 2014 jakies 5 mm bieznika

wlasnie bede wymieniac amorki , w pon przyjda bo moje juz sa slabiutkie , ogolnie przod obnizony jakies -35 , dystanse na tył po 15 mm i z modow to tyle , jedynie felgi 5x100 z pierscieniami centrujacymi i specjalnymi srubami , tyle z takich rzeczy. Jak sie wkurze to pojade do Multimoto zeby mi tam zrobili geometrie... a opony 2 x nowki , z tylu 2 z 2014 jakies 5 mm bieznika

W pierwszym poście pisałeś, że robiłeś geometrię P+T to powinieneś dostać kartkę z wynikami. Chyba, że przez geometrię rozumiesz ustawienie zbieżności. Amorki masz/kupujesz dedykowane do krótszych sprężyn??

W pierwszym poście pisałeś, że robiłeś geometrię P+T to powinieneś dostać kartkę z wynikami. Chyba, że przez geometrię rozumiesz ustawienie zbieżności. Amorki masz/kupujesz dedykowane do krótszych sprężyn??

Do takich obniżeń wystarczą seryjne amory.

- - - Updated - - -

Jak sie wkurze to pojade do Multimoto zeby mi tam zrobili geometrie... a opony 2 x nowki , z tylu 2 z 2014 jakies 5 mm bieznika

Pamiętaj by przypomnieć szanownym mechanikom, że tu przy ustawianiu robi się najpierw tył.

Amortyzatory
Powrót