• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Pytanie do posiadaczy JTD 105KM

• Autor wątku Autor wątku gord
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

gord

Nowy
Auto
147
Witajcie,
niedawno kupiłem 156 JTD 105KM i znalazłem w okolicach termostatu (pod nim)
luźny jeden przewód, taki z oczkiem, jak na zdjęciu nr 1, idzie on dalej do takiej grubszej wiązki.
Podejrzewam, że powinien być przykręcony do klemy plusowej, dokładnie do brązowego bezpiecznika, ale nie mam pewności, może to jest jakaś masa?

Mógłby ktoś u siebie zobaczyć gdzie on jest podłączony?

kolego na pewno musi on być podłączony do klemy plusowej, u mnie 3 takie przewody są podłączone do klemy plusowej.

W takim razie podłącze go jutro do klemy +,
mam nadzieję, że zwarcia nie będzie...

Podłączyłem ten przewód do bezpiecznika (brązowego) i okazało się na drugi dzień,
że bezpiecznik jest stopiony...

Wie ktoś może, co zasila ten przewód?

Bezpiecznik był na 100% ok, oglądałem go "dookoła".
Także na pewno jest zwarcie, tylko nie wiem od czego, bo nie wiem co zasila ten przewód...

ja mam 2.4 jtd i tez mam taki kabelek tyle ze moj juz jest przyjaranay na koncuwce i tak sobiei tam wisi jak u ciebie za bardzo nie da sie pozagladac gdzie idzie bo wchodzi w wiazke w aucie wszystko dziala i sam sie zastanawiam? przykladalem go na chwilke ale nic nie zaowarzylem

U mnie w mniej więcej w tym miejscu na przewodach wodnych wmontowane są fabryczne podgrzewacze wody. Może one u ciebie robią zwarcie i ktoś to rozłączył.

A ja ciągle zapominam sprawdzić. Dziś postaram się sprawdzić i zrobić fotki.

Niestety zaczęło lać i muszę to odłożyć na jutro...

Ostatnia edycja:
Podgrzewacza wody nie mam, więc to nie od tego,
poza tym przewód później wchodzi w grubą wiązkę...

patrzyłem u mnie i tego kabelka nie ma? mam tylko ten gruby czerwony idący z alternatora i jeden cienszy, który u ciebie tez jest podłączony w tym samym miejscu do tej skrzyneczki na +, a na klemie - są też dwa, jeden masa do karoserii i jeden czarny cienki od ABS

moge zrobic fotke jak chcesz

Ja dziś także patrzyłem u siebie (a mam wersję 105KM) i dokładnie ten kabel idzie do brązowego bezpiecznika. Na 100% to ten kabel gdyż idzie z tej samej wiązki i także jest czerwono biały z taka samą końcówką. Skoro po podłączeniu pali Ci bezpiecznik tz że gdzieś jest zwarcie ale nie związane z tym że ten kabel powinien być gdzieś indziej. Spróbuje poszukać na necie lub w instrukcji do czego jest kabel na brązowym bezpieczniku.

Pozdrawiam

Edit:
W instrukcji jest chyba błąd numeracji (dlatego że ten bezpiecznik to na pewno 70A) i wydaje mi się że to nagrzewnica dodatkowa ale mogę się mylić dlatego poniżej zrzut z instrukcji:
bezpieczznik.png

Ostatnia edycja:
Dzięki za inf.
W moim przypadku jest to bezpiecznik nr 2, czyli wg opisu to "zasilanie servizi"
Wie ktoś o co z tym chodzi?
pozdr.

Dodatkowa nagrzewnica?
Jak się to włącza?

Amortyzatory
Powrót