• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Pytanie dla użytkowników felg 17" w alfie 156

RogerIZ28

Nowy
Auto
Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI
Pytanie do użytkowników felg 17" w alfie 156

Witam
Czytając wszystkie tematy o felgach 17" na tym form natrafiłem na post, gdzie ktoś pisze że obciera mu koło o nadkola - felga 17" - opona 205/50/17 - co po obliczeniu daje średnicę koła 636.8
Montowane w alfie felgi 16" z oponą 205/55/16" (takie też mam u siebie i nic mi nigdzie nie obciera) po przeliczeniu dają średnicę koła 632mm - a więc zaledwie 4.8 mm tamte 17" są większe (2.4mm po każdej stronie nadkola!)
Więc czy to naprawdę możliwe, że by obcierały? Może jego felga miała po prostu jakieś źle dobrane ET?

Proszę wszystkich jeżdżących na 17" w alfie 156 - najlepiej na zawieszeniu ze sportpacka, o podanie, jakie rozmiary opon macie założone i jak one się w praktyce sprawdzają, gdyż przymierzam się, do 17” ale jeszcze nie wiem, bo narazie słyszę więcej 'przeciw' niż 'za'

Ja zastanawiałem się nad 235/45/17” (srednica koła 643.3) ale skoro mniejsze i węższe komuś obcierają? :O

Ostatnia edycja:
Witam.
Letnie kola mam aluminiowe o rozmiarze 17", do tego opona o szerokosci 215.
Nie ma zadnych problemow z ocieraniem. Moze ktos skrocil sobie sprezyny, obnizyl zawieszenie i dla tego mu kola ocieraja?

mysle, ze przy zachowaniu standardowego (wg producenta) rozmiaru felg i nawet nieco wiekszej srednicy (profilu) czy szerokosci opon to nic nie ma prawa obcierac. Ewentulane takie przygody moga miec miejsce tylko w sytuacji, kiedy ET i szerokosc felgi beda znacznie odbiegac od przyjetych norm - felga bedzie mocna wystawala na zewnatrz auta. Mialem fabryczne 17 z oponami 215/45 i nic nie obcieralo.
Oddzielna kwestia jest kondycja zawieszenia przy jego eksploatacji na naszych drogach na tak duzych felgach. Dla mnie wazniejsze byly kwetie komfortu jazdy niz wygladu, stad decyzja o zmianie na 16 cali.

Ostatnia edycja:
Przerabialem juz temat rozmiaru opon w mojej Alfie 156. Tez jezdze na 17, felgi mam z oryginalnym ET. Wiec jezdzilem na oponach: 225/45/17, ale to zbyt szerokie opony jesli chodzi o moc mojej Alfy (1.8 T.S.) oraz polskie drogi... Wiec zamienilem opony na 205/50/17, po pierwsze samochod wcale nie zyskal na mocy (zbyt duzy obwod kola), na komforcie niewiele, na wygladzie stracil sporo, a do tego podczas skretu (niemal maksymalnego) przednie kola ocieraly o nadkola, a dokladnie w przedniej czesci, czyli o nadkole przed kolem i dzialo sie tak najczesciej przy przechylach pojazdu, albo podczas hamowania, albo kiedy samochod mialem zaldadowany. Dodam, ze moja Alfa jest obnizona o jakies 35mm. Zmienilem wiec opony na 205/45/17 i jestem zadowolony. Dodatkowo rozmiar ten zdecydowanie lepiej miesci sie jako zamiennik w tabeli biorac pod uwage rozmiar i tolerancje odchylu od dedykowanego.
Poza tym samochod lepiej wyglada, szybciej sie rozpedza, super sie prowadzi. To jest to czego potrzebowalem i nie jestem jedyny na tym forum, ktory jezdzi na takim rozmiarze.
Zdecydowanie nie polecam Ci rozmiaru 235/45/17 - nie do silnika 1.8 i raczej nie na polskie drogi. Mozesz zdecydowac sie na 215/45/17 - to jest rozmiar zalecany przez producenta, ale ja jednak pozostane przy 205/45/17.
Tutaj masz link do swietnego kalkulatora opon, ktory poda Ci wszystkie istotne informacje.
Kalkulator - dobór rozmiaru opon
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze pomoglem w dylemacie :)
- Rafal

Ostatnia edycja:
Przerabialem juz temat rozmiaru opon w mojej Alfie 156. Tez jezdze na 17, felgi mam z oryginalnym ET. Wiec jezdzilem na oponach: 225/45/17, ale to zbyt szerokie opony jesli chodzi o moc mojej Alfy (1.8 T.S.) oraz polskie drogi... Wiec zamienilem opony na 205/50/17, po pierwsze samochod wcale nie zyskal na mocy (zbyt duzy obwod kola), na komforcie niewiele, na wygladzie stracil sporo, a do tego podczas skretu (niemal maksymalnego) przednie kola ocieraly o nadkola, a dokladnie w przedniej czesci, czyli o nadkole przed kolem i dzialo sie tak najczesciej przy przechylach pojazdu, albo podczas hamowania, albo kiedy samochod mialem zaldadowany. Dodam, ze moja Alfa jest obnizona o jakies 35mm. Zmienilem wiec opony na 205/45/17 i jestem zadowolony. Dodatkowo rozmiar ten zdecydowanie lepiej miesci sie jako zamiennik w tabeli biorac pod uwage rozmiar i tolerancje odchylu od dedykowanego.
Poza tym samochod lepiej wyglada, szybciej sie rozpedza, super sie prowadzi. To jest to czego potrzebowalem i nie jestem jedyny na tym forum, ktory jezdzi na takim rozmiarze.
Zdecydowanie nie polecam Ci rozmiaru 235/45/17 - nie do silnika 1.8 i raczej nie na polskie drogi. Mozesz zdecydowac sie na 215/45/17 - to jest rozmiar zalecany przez producenta, ale ja jednak pozostane przy 205/45/17.
Tutaj masz link do swietnego kalkulatora opon, ktory poda Ci wszystkie istotne informacje.
Kalkulator - dobór rozmiaru opon
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze pomoglem w dylemacie :)
- Rafal

Hej a masz moze fotke tego koła w aucie? nie za małe się wydaje na samochodzie te 205/45/17 ?

Hej a masz moze fotke tego koła w aucie? nie za małe się wydaje na samochodzie te 205/45/17 ?
Niestety nie mam. Te opony zalozylem dopiero w jesieni, a niedlugo pozniej zmienilem kola na zimowe, wiec nie zdazylem zrobic zdjecia i jeszcze przez chwile nie zrobie, bo poki co jestem poza krajem, a Alfa czeka na mnie w garazu :)
Jednak na oponach 205/45/17 wyglada zdecydowanie lepiej niz na 205/50/17 - to niby kilka minimetrow, ale robi roznice, byc moze nie bez znaczenia jest to, ze samochod mam obnizony i daje to fajny efekt.
Zobacz na zdjecia Alfy kolegi Robak21 - on rowniez ma opony 205/45/17, tyle tylko, ze ma ospojlerowana Alfe, wiec efekt wizualny jest inny.
Pozdrawiam.
- Rafal

215/45/17 to prawidłowy rozmiar dla tej wersji silnikowej

moj ojciec jezdzi na 245/40/17 i nic nie obciera. alfa 156 2.0

oto fotka

choc ja osobiscie jezdze na 215/45/17

moj ojciec jezdzi na 245/40/17 i nic nie obciera. alfa 156 2.0

oto fotka

choc ja osobiscie jezdze na 215/45/17
Tomek, a czy ta Alfa Twojego taty jest obnizona, czy tylko zludzenie optyczne?
Pozdrawiam.
- Rafal

215/45/17 to prawidłowy rozmiar dla tej wersji silnikowej

I wszystko w temacie, reszta rozmiarów to kombinowanie, jak koń pod górę, jak chcesz mieć 17 to załóż w takim rozmiarze i nic Ci nie będzie obcierać, oczywiście przy prawidłowym ET i szerokości felgi nie wiekszym niż 8 cali. Jeżeli chcesz kombinować to wybij sobie z głowy 17. A i jeżeli chodzi o zawieszenie to wysokość sprężyn ma się nijak do wielkości felgi oczywiście z prawidłowo dobranym rozmiarze felgi.

Mam 215/45/17 i jest cacy. Profil 50 będzie obcierał - temat był bodajże wałkowany na forum.

Ja mam 17'' z oponami 225/45. Jest ok, choć trzeba uważać. Nie zauważyłem ani nie słyszałem żeby coś ocierało.

Ja mam 17'' z oponami 225/45. Jest ok, choć trzeba uważać. Nie zauważyłem ani nie słyszałem żeby coś ocierało.

Bardzo ładnie wyglądają te Twoje felgi. Jaki to model? Jak zawieszenie się sprawuje przy takich oponach? Trzeba naprawdę bardzo uważać żeby nie pokrzywić felgi ani, odpukać, przebić opony??

Bardzo ładnie wyglądają te Twoje felgi. Jaki to model? Jak zawieszenie się sprawuje przy takich oponach? Trzeba naprawdę bardzo uważać żeby nie pokrzywić felgi ani, odpukać, przebić opony??

Dziękuję bardzo.

Felgi to TOORA T670, ten sam wzór był w oryginałach z TI. Zawias sprawuje się dobrze. Wcześniej też jeździłem na 17 Speedline (przesiadka z początkiem czerwca) i robiłem remoncik zawieszenia (przód) dokładnie rok temu i trochę kilometrów już zrobiłem. W tej chwili odezwały mi się łączniki na przodzie, więc to zależy jak ktoś sobie wymyśli, czy za wcześnie, czy raczej standardowo (trzeba pamiętać że mam JTD więc lekko na przodzie nie jest). Po drogach jeżdżę bardzo różnych (patrz stopka) - generalnie południowa Polska i "udało mi się" niestety wpaść w niejedną dziurę, jednak fele są proste i opony mi nie przecięło. Tyle tylko, że na łacznikach mógłbym pewnie pojeździć trochę dłużej gdyby się udało wszystko to ominąć.. Komfort jazdy jest ok, ale nie ma się co oszukiwać. Trochę więcej czuć na tyłku niż przy np.15'' ;)

Dziękuję bardzo.

Felgi to TOORA T670, ten sam wzór był w oryginałach z TI. Zawias sprawuje się dobrze. Wcześniej też jeździłem na 17 Speedline (przesiadka z początkiem czerwca) i robiłem remoncik zawieszenia (przód) dokładnie rok temu i trochę kilometrów już zrobiłem. W tej chwili odezwały mi się łączniki na przodzie, więc to zależy jak ktoś sobie wymyśli, czy za wcześnie, czy raczej standardowo (trzeba pamiętać że mam JTD więc lekko na przodzie nie jest). Po drogach jeżdżę bardzo różnych (patrz stopka) - generalnie południowa Polska i "udało mi się" niestety wpaść w niejedną dziurę, jednak fele są proste i opony mi nie przecięło. Tyle tylko, że na łacznikach mógłbym pewnie pojeździć trochę dłużej gdyby się udało wszystko to ominąć.. Komfort jazdy jest ok, ale nie ma się co oszukiwać. Trochę więcej czuć na tyłku niż przy np.15'' ;)

Czyli mam dobre oko:) Zanim odpisałeś już je znalazłem:)

Felgi aluminiowe T670 7.5x17, 5x98

Cena bardzo przystępna. Dokładnie nad takimi samymi się zastanawiałem. Z tego co się orientuje, to ma je jeszcze kolega z tej zielonego Alfy z Chorzowa:)

Najbardziej jednak obawiałem się o zawieszenie, widzę, że niepotrzebnie:) Czyli trzeba powoli odkładać pieniążki:)

Czyli mam dobre oko:) Zanim odpisałeś już je znalazłem:)

Felgi aluminiowe T670 7.5x17, 5x98

Cena bardzo przystępna. Dokładnie nad takimi samymi się zastanawiałem. Z tego co się orientuje, to ma je jeszcze kolega z tej zielonego Alfy z Chorzowa:)

Najbardziej jednak obawiałem się o zawieszenie, widzę, że niepotrzebnie:) Czyli trzeba powoli odkładać pieniążki:)

Dokładnie, Robak też ma taki wzór u siebie :D

O zawias będziesz musiał się martwić jeśli będziesz zaliczał każdą dziurę na drodze. Przy uważnej jeździe będzie ok ;)

Ja również jeżdżę na 225/45/17 i jak na razie jestem bardzo zadowolony. ET mam dobrane wg katalogu dlatego mogłem sobie pozwolić na 1cm większe. Na razie nie zauważyłem przyśpieszonego zużycia zawieszenia, może to teoria może nie, ale w takim razie GTA powinna się sypać jak cukier ze stołu... Prowadzenie, hamowanie, przyśpieszenie jest po prostu super, seryjne 205 mieliły mi okropnie, nie wiem kto w fabryce wpadł na pomysł montowania ich do V-ki, ale mądry to on zapewne nie był. Kombinowanie z rozmiarami jest oczywiście możliwe ale potem jak widzisz zaczyna się beczenie na forum że coś jest nie tak obciera itd, samowolka zatem nie popłaca... Skoro producent określił warto 3mać się norm.
Co do 235 to wydaje mi się że nie jest to właściwy rozmiar, powinien być wtedy profil 40 a nie 45. Wielkość koła jest wtedy zupełnie inna. Powodzenia w zakupie i właściwym doborze!

ja od początku śmigam na 235/45/17 i chwale sobie :) a jak bede chciał zmienic felgi to tylko na wieksze napewno nie mniejsze :)

Amortyzatory
Powrót