• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przyszłość ALFY ROMEO

bobryt

ʇɧɹqoq
Auto
OPC
Alfa Romeo od kilku lat zamierza zaatakować nowe segmenty rynku samochodowego. Dotychczas AR produkuje tylko 6 modeli aut (nie licząc jeszcze 8C), co daje do zrozumienia że alfa nie jest producentem który chce by Alfy były samochodem dla każdego
Do jakiego segmentu wg. was powinna wejść alfa?

Dla mnie w tak prestiżowej marce brakuje nadal luksusowej limuzyny. Owszem 166 zalicza się do limuzyny, ale nie ma porównania do BMW 7 czy Jaguara XJ. Fajnie jakby nawet z Maserati coś razem skonstruowali, myśle ze pomysł by się udał

Z drugiej strony jestem wielkim przeciwnikiem SUV'ów, chociaż przyznam że na rynku nie ma ładnych Suvów. Design alfy jest zbyt delikatny by wyprodukować SUVa. Poprostu jakoś to mi się nie widzi

Alfa wymyśliła swojego SUV'a. Alfa Romeo Kamal to bardzo oryginalny pod względem designu przedstawiciel tej klasy. Myślę, że śmiało może walczyć z konkurencją. Jednak nie stawiałbym tylko na SUV'y. W ofercie powinny być modele stricte sportowe, ale i limuzyny ze sportowym zacięciem.

Majkel napisał:
W ofercie powinny być modele stricte sportowe, ale i limuzyny ze sportowym zacięciem.

Ideałem była by benzynówka i powrót do transaxle. Ekonomiczna wersja z dieslem i ogólnie powrót do idei wersji Junior.

fiergloo napisał:
Majkel napisał:
W ofercie powinny być modele stricte sportowe, ale i limuzyny ze sportowym zacięciem.

Ideałem była by benzynówka i powrót do transaxle. Ekonomiczna wersja z dieslem i ogólnie powrót do idei wersji Junior.

Ale Panowie się rozmarzyli :mrgreen:
Alfa (FIAT) powinien, moim zdaniem, pójść w kierunku samochodów sportowych, Alfa zawsze jest kojarzona ze sportem i tak powinno pozostać, Fiat to samochód dla mas, LANCIA to samochody dla tzw. zamożnych, a ALFA niech pozostanie samochodem usportowionym. 8)

Witam,

z tego co słyszalem już zdecydowano że junior będzie produkowany, a odnośnie limuzyny to nadejście 169 to nieodległa przyszłość. Nie jarają mnie suvy, jak coś ma być szybkie i zwrotne to musi być niskie, płaskie i twarde. Terenowa alfa to dla mnie nieporozumienie. Wg. mnie alfa powinna popracować nad zwiększeniem mocy silników, bmw już w podstawowych modelach przekracza spokojnie 200 km, to samo merol. Kupując alfę chciałbym czuć przewagę mocy i nie obawiać się że pierwszy lepszy młotek w bejcy pokaże mi swoje rury na światłach. Obecnie jedyną alternatywą jest brera, lub 159 3.2 - 260KM w cenie prawie 200000PLN. Za tą kwotę można kupić mocniejszą bejcę, co jest mało pocieszające. W dizajnie nie ma co gmerać, przedstawiane projekty są obiecujące, szczególnie junior przypadł mi do gustu. Mała wyścigówka może okazać się rynkowym sukcesem. Z wyposażenia marzyłby mi się wyświatlacz przezierny na przedniej szybie pokazujący prędkość i obroty silnika (C6 taki ma), przy ścigankach to praktyczny gadżet. Podsumowując, więcej mocy w podstawowych i topowych modelach.

A mnie się marzy powrót 155ki z 3 litrowym alamuniowym motorem :mrgreen:

gardlo napisał:
Kupując alfę chciałbym czuć przewagę mocy i nie obawiać się że pierwszy lepszy młotek w bejcy pokaże mi swoje rury na światłach.

Kup sobie AR 33 z silnikiem 1.7 16V lub 155 V6 i napewno nie będziesz miał takich obaw :twisted:

Alfa powinna tez popracowac nad swoim wizerunkiem w WTCC bo po odejsciu Lariniego i Goivanardi jej pozycja w tych wyscigach jest mizerna. Sam Tomphson sukcesu jej nie zapewni. Powinna tez szybko przygotowac 159 do wyscigow bo 156 juz nie daje rady ani BMW ani Seatowi, nie mowiac juz o Chevrolecie co jest totalna porazka.

Na pewno należałoby wrócić do sportu. W tej chwili Alfa nie jest obecna w zasadzie w żadnej dziedzinie, a przecież kiedyś była marką praktycznie niezwyciężoną.

Na pewno WTCC.. Świetne są komentarze na Eurosporcie typu "...James Thompson w najstarszym samochodzie w stawce...". :D I tak trzyma się nieźle.

F1? Raczej nie zdecyduje się na to FIAT, choć jak wyjdzie na prostą, to dalczego nie?

Co do modeli to ja zostanę purystą... Alfy to powinny być wyłącznie samochody o sportowym zacięciu, ale ani jakieś maleńkie gówienka, ani duże rozlazłe limuzyny. Małe tanie autka zostawmy Fiatowi, luksus - Lancii. Dla Alfy jest miejsce pomiędzy sportowymi autami segmentu C i powyżej.
Takie jest moje skromne zdanie.
Co do SUVa - nieporozumienie... Ale może zmienię zdanie jak będę miał trójkę dzieci :wink:

Porsche, wybitnie sportowa marka, ma swojego SUV-a. Co do mnie to jestem jak najbardziej ZA Juniorem i SUVikiem. Wielkie limo to nie dla Alfy, Alfa nie jest ceniona za wielkie limuzyny, do tego ma przyklejona metkę aut zawodnych i o niskiej jakości montażu. Zerknijcie tylko na Lancie Thesis, po 4-latach auto traci ponad 70% wartości. Z Alfą by było podobnie.

Emenems napisał:
o niskiej jakości montażu

wsiądź do zadbanej, w miarę nowej 166, to zmienisz zdanie :DDD

co prawda nie jest tak jak w najdroższym mercedesie, ale też nie ma na co narzekać

Grzegorz83 napisał:
F1? Raczej nie zdecyduje się na to FIAT, choć jak wyjdzie na prostą, to dalczego nie?

Obawiam się że to jest właśnie największy problem Alfa Romeo, że FIAT trzyma na niej swoją łapę. Patrzą tylko jak najszybciej się kasy dorobić, ale nie kumają że to dopiero prestiż daje naprawdę duże pieniądze. Kolesia który zarządza tą firmą powinni na zbity pysk wywalić bo nie kuma zbytnio jak się robi dużą kasę.
A mogło być tak pięknie, gdyby tylko odpowiedni człowiek pokierował przyszłością Alfa Romeo (choć pewnie teraz nie było by nas stać na te samochody) :((( :((( :(((

Lopezius napisał:
Grzegorz83 napisał:

Obawiam się że to jest właśnie największy problem Alfa Romeo, że FIAT trzyma na niej swoją łapę. Patrzą tylko jak najszybciej się kasy dorobić, ale nie kumają że to dopiero prestiż daje naprawdę duże pieniądze. Kolesia który zarządza tą firmą powinni na zbity pysk wywalić bo nie kuma zbytnio jak się robi dużą kasę.
A mogło być tak pięknie, gdyby tylko odpowiedni człowiek pokierował przyszłością Alfa Romeo (choć pewnie teraz nie było by nas stać na te samochody) :((( :((( :(((
Nie szafujmy słowmi o "trzymaniu łapy" i "dorabianiu się kasy". Gdyby nie FIAT, Alfa istniałaby dziś jako mała manufaktura robiąca 500 samochodów na rok w niebotycznych cenach, a my siedzielibyśmy na forum Renault.. :D

Trzebaby zerknąć w bilans, ale podejrzewam, że w ciągu ostatnich 15 lat (pod FIATem) Alfa Romeo była rentowna może 5-6 razy (po wejściu 156).

FIAT sponsoruje już team Ferrari. Jeżeli zwiększą ilość modeli Alfy z 6 do 10 i będą to naprawdę dobre modele, to można myśleć o powrocie do F1. Zostaje tylko pytanie - kto będzie współsponsorował? Team Alfa-GM? :D

Koniecznością jest budowa auta na WTCC!

Grzegorz83 napisał:
Nie szafujmy słowmi o "trzymaniu łapy" i "dorabianiu się kasy". Gdyby nie FIAT, Alfa istniałaby dziś jako mała manufaktura robiąca 500 samochodów na rok w niebotycznych cenach, a my siedzielibyśmy na forum Renault.. :D

Ja bym siedział na forum Lancii.

Moim zdaniem reaktywowana powinna być Autodelta- ale ta we Włoszech, a nie brytyjska. Może kiedyś to nastąpi, jak sam FIAT wrócił do Abartha. Poczekajmy, aż FIAT stanie na nogi po modelach Linea, Bravo, Punto- pewnie potem zajmie się Lancią- bo ta dawno nie wypuściła nic nowego z wyjątkiem Musy- a potem jakieś konkrety będą płynąć z Milanu.

a ja ciągle czekam na przyzwoitą dwulitrówke w niezbyt ciężkim nadwoziu. :|
z elektrycznych bajerów wystarczą mi światła i wycieraczki w opcji. :mrgreen:

wera napisał:
http://lanciapolska.org/modules.php?name=Top :D

Też jestem na tym forum :D

mick napisał:
a ja ciągle czekam na przyzwoitą dwulitrówke w niezbyt ciężkim nadwoziu. :|
z elektrycznych bajerów wystarczą mi światła i wycieraczki w opcji. :mrgreen:

Własnie może być źle z takimi samochodami. Czytałem wczoraj o ekologii i rzecz jasna przepisy komisji europejskiej zabiją mocne silniki. Tak więc taka 169 z dużym silnikiem może być mitem. Auta będą robione z papieru bądź bibułki a duża limuzyna będzie miała silnik 1.1 z Fiata Uno. Co do elektryki- jest sporo ludzi którzy nie potrafią sobie wyobrazić auta bez elektrycznych szyb- więc prawdziwe rasowe sportówki ze spartańskim wykończeniem odeszły niestety do lamusa.

Gdyby Lancii nie było już, to forum tej zacnej marki też by nie było.

fiergloo napisał:
prawdziwe rasowe sportówki ze spartańskim wykończeniem odeszły niestety do lamusa.
Nie odeszły do lamusa. Powstają w rękach hobbystów w śladowych ilościach.

W sumie jak chcesz, to zawsze możesz kupić jakąś Alfę 2.0 i spróbować maksymalnie odchudzić. I będziesz miał:
mick napisał:
przyzwoitą dwulitrówke w niezbyt ciężkim nadwoziu.

Amortyzatory
Powrót