• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przyciski na kierownicy

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Jak zdemontować przyciski sterowania radiem z takiej kierownicy:

444137862

Pozdrawiam.
- Rafał

1. Najlepiej i najwygodniej zrobić to wyjmując poduszkę powietrzną ( 3 śrubki od dołu torX ).
2. Sterowanie jest na zatrzaski więc trzeba podważyć czymś ostrawym.
3. Odłączyć wtyczki z niebieskich bądź białych konektorów.

Nie polecam wyciągania samych gumek, trochę jest zachodu.

a co Ci kurna Alces znowu nie pasuje żeby je demontować ? :mrgreen:

pintos napisał:
1. Najlepiej i najwygodniej zrobić to wyjmując poduszkę powietrzną ( 3 śrubki od dołu torX ).
2. Sterowanie jest na zatrzaski więc trzeba podważyć czymś ostrawym.
3. Odłączyć wtyczki z niebieskich bądź białych konektorów.

Nie polecam wyciągania samych gumek, trochę jest zachodu.
Dzięki za odpowiedź. :)

adamodg napisał:
a co Ci kurna Alces znowu nie pasuje żeby je demontować ? :mrgreen:

mnie wszystko pasuje (?) chciałbym tylko w wolnej chwili je zdemontować i zobaczyć, czy da się to jakoś pomalować, ścierają się wyjątkowo szybko, co widać zwłaszcza w nocy.

adasco napisał:
a ja sie zastanawiam, jak kolega chce je podmalowac... :D
Jeśli już się za to będę zabierał, to będę szukał jakiejś farby do gumy :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Konrado napisał:
Nie lepiej kupic takie przyciski`?

Witam - ile takie gumki nogą kosztować, i czy da sie je kupić "luzem" ?
U mnie przyciski na kierownicy też się wycierają

Konrado napisał:
Nie lepiej kupic takie przyciski`?
Nie tak dawno na allegro widziałem po 160zł za jedną stronę. Więc tanio nie jest. Poza tym kupię takie przyciski i po 30.000km znów będzie to samo?
Bez sensu, lepiej poszukać jakiegoś lepszego rozwiązania :)
Pozdrawiam.
- Rafał

alces1 napisał:
Poza tym kupię takie przyciski i po 30.000km znów będzie to samo?

No zalezy ile jezdzisz i jak czesto auta uzywasz. Jak nie jezdzisz duzo to wydatek na 3-4 lata to nie jest duzo przeciez. Twoje auto jest z 2002 roku i napewno nie mioalo wymienianych przyciskow. Porownaj stan licznika do tego jak bardzo masz wytarte przyciski i sam sobie odpowiedz czy aby napewno po 30.000 bedziesz mial takie same... A komplet ktos tam za 250zl widzial. Z ciekawosci zadzown do ASO i dowiedz sie ile krzykna :) Pozdrawiam

Co do ASO to krzykną niewątpliwie :-)
Co do allegro.pl to koleś co jakiś czas się pojawia i ma za sztukę 120 nówencje.
Na e-bay widziałem i można kupić komplet po naszemu już za 130 zł z przesyłką też nóweczki ( jak liczyłem wychodziło po niecałe 40 zł na sztukę + do tego transport, są firmy które ci to zamówią z e-bay)

Z tym malowaniem troszkę cienki pomysł, lepiej już poszukać kierownicy z przyciskami, czesto za 150 masz w dobrym stanie.

Pozdrawiam,

pintos napisał:
Co do ASO to krzykną niewątpliwie :-)
Co do allegro.pl to koleś co jakiś czas się pojawia i ma za sztukę 120 nówencje.
Na e-bay widziałem i można kupić komplet po naszemu już za 130 zł z przesyłką też nóweczki ( jak liczyłem wychodziło po niecałe 40 zł na sztukę + do tego transport, są firmy które ci to zamówią z e-bay)
No właśnie nie jestem użytkownikiem e-baya, więc jak rozumieć to, że są firmy, które zamówią to dla mnie na e-bay?
Pozdrawiam.
- Rafał

Podpinam sie do tematu. Moze da sie to pomalowac jakas farba uzywana w modelarstwie - np akrylowa?

Tych przycisków nie da się pomalować zwykłą farbą w ten sposób, żeby nie odprysnęła. Są one robione z tworzywa gumowego i jedynym wyjściem jest farba z plastyfikatorem lub farby do skóry.
Moje się dopiero zaczynają przecierać, ale próba z lakierem do skóry na razie się udała. Mam przetarte tylko na krawędziach więc nie demontowałem guzików, bo nie ma takiej potrzeby. Zresztą pomalowanie ich w całości zakryje podświetlane motywy i wyglądu to już miało nie będzie. Używam podobnego lakieru, jak w linku http://www.allegro.pl/item825797763_kryjacy_lakier_do_skory_renoskor_18_kolorow.html ale dopiero od miesiąca i nie wiem jak się to będzie sprawowało, gdy auto będzie stało na mrozie i tworzywo stwardnieje, więc na razie nie mogę polecić z czystym sumieniem.

Mam czarna farbe do skory - jest elastyczna, musi byc, wiec moze faktycznie sprobuje i zobaczymy. Dam znac jak dlugo wytrzyma.

hmmm też przez chwilę pomyślałem co by z tym fantem zrobić, może jakiś specjalny marker i lakier bezbrawny na wierzch?? nie wiem

Tych przycisków nie da się pomalować zwykłą farbą w ten sposób, żeby nie odprysnęła. Są one robione z tworzywa gumowego i jedynym wyjściem jest farba z plastyfikatorem lub farby do skóry.
Moje się dopiero zaczynają przecierać, ale próba z lakierem do skóry na razie się udała. Mam przetarte tylko na krawędziach więc nie demontowałem guzików, bo nie ma takiej potrzeby. Zresztą pomalowanie ich w całości zakryje podświetlane motywy i wyglądu to już miało nie będzie. Używam podobnego lakieru, jak w linku http://www.allegro.pl/item825797763_kryjacy_lakier_do_skory_renoskor_18_kolorow.html ale dopiero od miesiąca i nie wiem jak się to będzie sprawowało, gdy auto będzie stało na mrozie i tworzywo stwardnieje, więc na razie nie mogę polecić z czystym sumieniem.
No i jak tam te przyciski? Możesz wstawić zdjęcie?
Pozdrawiam.
- Rafał

No i jak tam te przyciski? Możesz wstawić zdjęcie?
Pozdrawiam.
- Rafał

Zdjęcie wstawić mogę..... ale nie ma to sensu, bo nawet lakier do skóry starł się po kilku tygodniach całkowicie, a zaznaczam, że nie używam tych przycisków, bo mam radio pioneer z bluetooth i nie muszę go ściszać ani odbierać rozmów guzikami z kierownicy, więc przy użytkowaniu ich na co dzień zapewne starły by się jeszcze bardziej. Osobiście bardzo mnie wkurza ten widok, ale jeszcze się nie poddałem i w razie jakiegoś innego patentu lakierniczego dam wam znać. Pozdrawiam.

Zdjęcie wstawić mogę..... ale nie ma to sensu, bo nawet lakier do skóry starł się po kilku tygodniach całkowicie, a zaznaczam, że nie używam tych przycisków, bo mam radio pioneer z bluetooth i nie muszę go ściszać ani odbierać rozmów guzikami z kierownicy, więc przy użytkowaniu ich na co dzień zapewne starły by się jeszcze bardziej. Osobiście bardzo mnie wkurza ten widok, ale jeszcze się nie poddałem i w razie jakiegoś innego patentu lakierniczego dam wam znać. Pozdrawiam.
Dzięki za odp. Ja sam również spróbuję znaleźć jakieś rozwiązanie tego problemu, bowiem zakup nowych przycisków to spory wydatek, a poza tym na dłuższą metę i tak mija się z celem, bo znów się zetrze.
Pozdrawiam.
- Rafał

...Co do allegro.pl to koleś co jakiś czas się pojawia i ma za sztukę 120 nówencje.
Na e-bay widziałem i można kupić komplet po naszemu już za 130 zł z przesyłką też nóweczki...

Czy pamiętasz może jego nick'a na allegro ? nie mogę znaleźć ani w trwających ani w zakończonych...

Amortyzatory
Powrót