przetarcia na skórzanej kierownicy - czy da się usunąć

cinas

Nowy
Auto
Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM
witam
mam przetarcia na kierownicy i tak sie zastanawiam czy i jak można je usunąć?
może ktoś już robił coś takiego? jakies sugestie rady mile widziane :)

moja wygląda nieco lepiej lecz bardzo blisko... mój przebieg to 141 tyś podobno już tak skórzane kierownice w 156 mają że szybko się ścierają

A jak zabezpieczyć przed takim uszkodzeniem?
Moja kierownica wygląda jeszcze całkiem świeżo,
chętnie bym czymś dobrym ją pokrył.

Kosiar napisał:
moja wygląda nieco lepiej lecz bardzo blisko... mój przebieg to 141 tyś podobno już tak skórzane kierownice w 156 mają że szybko się ścierają

ja mam 109 tys i wyglada prawie jak nowa.
Co trzeba robic zeby tak zmasakrowac kierownice ?

piter34 napisał:
cinas1980, przy jakim przebiegu kierownica tak wygląda?
ja mam kolego ponad 190 tysi na cyber blacie więc nie mało
jazzu pytasz co trzeba zrobić by ją tak zmasakrować już ci mówie 5 wymyków i 10 podciągnięć dziennie i też będzie twoja tak wyglądać :wink: (trochę poszydziłem :P )
a tak serio hmm nie wiem pewnie przebieg i jazda z zimnym łokciem na szybie to zrobiła bo tylko w lewej części kierownicy tak mam.

sedicivalv0le napisał:
cinas1980 napisał:
witam
mam przetarcia na kierownicy i tak sie zastanawiam czy i jak można je usunąć?
może ktoś już robił coś takiego? jakies sugestie rady mile widziane :)

poczytaj:

http://www.flek.pl/szczegoly/127/renoskor_eko_lakier_do_skor
dzieki kolego pewnie się tym zainteresuję już na allegro znalazłem coś podobnego :D wysłałem tylko pytanie czy anuz mi rąk to nie zapaskudzi jak tego użyję :lol:

piter34 napisał:

przewaznie kręcenie jedną rączką na " mydełko fa " wtedy się mocno dociska nieczująctego.

Co do lakieru totalnie NIE polecam, chyba ze dla handlarzy.

Kayrol napisał:
piter34 napisał:

przewaznie kręcenie jedną rączką na " mydełko fa " wtedy się mocno dociska nieczująctego.
Fakt, m.in dlatego już się tego oduczyłem :D
Natomiast, dlaczego nie polecasz tego sposobu renowacji skóry? Przecież ona była kiedyś lakierowana.
Pozdrawiam.
- Rafał

alces1 napisał:
cinas1980 napisał:
http://www.flek.pl/szczegoly/127/renoskor_eko_lakier_do_skor
dzieki kolego pewnie się tym zainteresuję już na allegro znalazłem coś podobnego :D wysłałem tylko pytanie czy anuz mi rąk to nie zapaskudzi jak tego użyję :lol:
jeśli możesz, to zapodaj linka do tej aukcji na allegro.
Pozdrawiam.
- Rafał
tu masz to co znalazłem http://www.allegro.pl/item504354068_lakier_farba_do_skor_renoskor_jak_wilbra_18kol.html

ten lakier nadaje się na zarysowane, pomarszczone fotele boczki itp, w tym miejscu gdzie ręce mają ciągły kontakt z powiezchnią przyjmuje ciepło, pot , i tarcie. Jak myślisz co się stanie z " lakierem za 8 zyla "

Witam moja kierownica przeszł już 185.000 km i wygląda jak u kolegi ...ale z obu stron, więc to chyba normalne ze ta skóra tak się wyciera.

Moja ma 190000km i tez jest powyci, erana.Dokladnie doldi, ze to normalne

ziomster napisał:
witam

przy okazji czytania tego tematu przypomniał mi się ten temat:

http://www.forum.alfaholicy.org/topics5/166-gdzie-zamontowac-radio-vt12760.htm?highlight=fornir

czy ktoś ma jakiś pomysł jak pseudo drewnianą konsolę w AR 156 przeistoczyć w czarną (taką jak na zdjęciu z cytowanego tematu). ta sama czerń marzy mi sie też na kierownicy.
jakieś koncepcje??

pozdrawiam

kup nowa kiere i konsole choćby na allegro :P jest tam tego masa

Pzdr

Ale gdzie dostać taką z "fortepnianową czernią" ? :)
Drewno jest straszne w AR, auto traci urokw środku.
Całe szczęscie nie mam :)

drewniana kierownica jeszcze jakoś wygląda ale to "drewno" na konsoli to jakas masakra :?
stąd pomysł na zmiane koloru na czarny fortepianowy. z tym że jak już zmianiać to wszytsko (kierownicę również)

jakieś pomyły??

Amortyzatory
Powrót