Przeszczep silnika z 2.0 Ts do 1.4 Ts.

Lesio

Nowy
Auto
Subaru Forester XT, Mini Countryman CS
Co myslicie o przeszczepieniu silnika i skrzyni z Ti do 1.4 ? Czy to wogole jest mozliwe. I ewentulanie co trzeba by jeszcze przy czyms takim zrobic (zawieszenie itp.). 2.0 jest po konkretnym wjezdzie w dupe (chyba na autobhanie), czyli skrzynka i motor sa w porzo. Czy podjelibyscie sie czegos takiego w swoich Alfach.

Nie robilem tego, ale gdzies juz chyba czytalem, ze mocowania sa takie same, wiec problemu nie ma...
Hamulce to na pewno bys musial zmienic, chyba ze chcesz sie zabic :D

No wlasnie a jak z hamulcami bo 2.0 ma z tylu tarcze a 1.4 bebny da sie to przerobic ?

z przodu 2,0ma duze wentylowane a z tylu od czinqecznto przod :mrgreen:

co do silnika napewno bedzie prosciej zrobic na 2,0 niz na V6 :)

pamietaj ze 2,0 ma wałki balansujace i rozrzad jest nieco drozszy niz np do 1,8

Juz ktos pytal o przeszczepienie hamulcow - bez skutku :)
Najlepiej bedzie jak poszukasz odpowiedzi na www.alfa145.com
Angole wiecej robia w 145 :)

A co z zawieszeniem jest to samo czy jednak sie czymś rózni ?

Oczywiście że można przerobić hamulce bębnowe na tarczowe. Z innych rzeczy to jeszcze zawieszenie należy przełożyć(na nasze krawężniki jest nawet za niskie :x )

no z zawiechy tylko kolumny mcpersona i to alles

ogolnie duzo roboty przy tym nie bedziesz mial bo to zawsze bedą twin sparki, jeden mneijszy drugi wiekszy :)

W sumie to chyba sie lepiej rozejżeć za jakims calym Ti i taniej i bezpieczniej. Marzy mi sie taki z rocznika 2000 w kremowej skórze i czerwonym kolorze. Mniam

Lesio napisał:
W sumie to chyba sie lepiej rozejżeć za jakims calym Ti i taniej i bezpieczniej. Marzy mi sie taki z rocznika 2000 w kremowej skórze i czerwonym kolorze. Mniam
Czy taniej? Zależy ile chcesz wydać na zakup ti :)

Mysle ze za zadbana w dobrym stanie technicznym odpowiadajacym mi wyposazeniu i roczniku kwote miedzy 15000 a 20 pare spokojnie
Desperat ze mnie nie :wink:

Mysle ze za zadbana w dobrym stanie technicznym odpowiadajacym mi wyposazeniu i roczniku kwote miedzy 15000 a 20 pare spokojnie
To chyba swap wyjdzie taniej - sam silnik kosztuje kilka tysiecy...
Chyba, ze chcesz jakas kose za 10 tys + caly uklad hamulcowy nowy + robocizna w aso :D

Lesio napisał:
Desperat ze mnie nie :wink:
No tak, za tą kwotę da się kupić zadbaną ti. Bo wiesz, na allegro są ti po 8000zł... :lol:

A tu taki krótki filmik z moją bellą :) http://youtube.com/watch?v=6EQwE0xjqME

Z tego co ja się oriętuję, to ten manewr nie przejdzie Tobie bez:
Zmiany Hamulców z tyłu i przodu
Zmiany komputera w autku, bo orginalny montowany w 1.4 TS może obsłużyć jedynie 1.6 TS, a potem to same problemy będziesz miła.

Reszta powinna spasować bez większych problemów.

Myślałem kiedys nad tym, ale jak policzyłem koszty, to wychodziło na tosamo jak kupisz alę z silnikiem 2.0

da się zrobić bez problemu, mocowania wszystkich TS`ów są takie same (mowa o 16V), hamulce seryjnie zakładane w 1.4 zatrzymają 2.0, bez przesady...
Wystarczy zastosować jakiś mocniejszy zestaw tarcz i klocków.
Dla lepszego efektu można założyć tylne wahacze np od fiata marea i można się już cieszyć tarczami z tyłu.
Gdyby pozostawić komputer od 1.4 konieczna była by korekta w postaci popularnego chiptuningu, choć ideałem byłoby zastosowanie komputera od 2.0, pozostaje problem imo. ale i to jest do obejścia na kilka sposobów.
Jedna z prostszych przeróbek, jeśli chodzi o AR.

nie wiem skad takie przeswiadczenie ze silnik 2 ts bedzie chodzil na tym samym sterowniku jak 1.4ts. sa to dwa rozne typy sterownikow roznia sie nie tylko nazwa i oznaczeniami ale zawartoscia

nie no juz wentyle z przodu przy 150 kucach muszą byc, przeciez co bedzie jak gdzies po kretych drogach uzytkownik bedzie wstawial i nagle z malych tarcz od 1,4 sie zrobi masełko??

podejrzewam ze TS 16v są podzielone na dwie grupy w osprzecie 1,4/1,6 i 1,8/2,0

Panowie mam pytanie

Co trzeba porobić przy elektryce żeby zamiast 1.8 ts zapakować 2.0 z wałkami ?

z tego co wiem to komp od 1.8 nie kaceptuje jednostki 2.0

czy to prawda? i czy pomoze samo podpięcie komputera od 2.0

następne pytanie to 2.0 z wałkami ma inaczej roziwązaną łape górną silnika ( idąca do kielicha) czy takie roziwązanie z inaczej umieszczonym osprzętem nie bedzie kolidowało w AR 155 ?

jeśli tak to tylko załatiwam łape i kompa i ładuje silnik ;]
proszę o szybką reakcje bo auto stoi i stoi a musze czymś jeździć ;)

2.0 nawet na komputerze od 1.4 odpali bez problemu...

podstawa to ilość cylindrów i podobne rozwiązania jeśli chodzi o resztę czujników....

a Ts-y to bliźniacze konstrukcje.

Nie ma nic prostszego w alfach jak podmiana jednego TS`a na drugi... nawet skrzyni teoretycznie nie trzeba ruszać.

Nie takie rzeczy już robiłem w alfach ;-)

Amortyzatory
Powrót