• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Przerywanie silnika, duszenie, szarpanie

kasza85

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 3, 0 24v 2000r
odcięcie silnika przy 2700 obr/min

witam. gdy uporałem się z błędami silnika jeżdżę na benzynie. wczoraj rano przed pracą i dziś po pracy w czasie jazdy auto zaczęło szarpać - silnik kręcił się do 2700 obrotów i następowało tak jak by odcięcie. Nie wyskakuje żaden błąd, a po wyłączeniu silnika i odczekaniu 10 sekund silnik odpala i jedzie dalej ok. W zakresie 800-2700 obrotów silnik wkręca się ładnie. co to może być??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
sprawdz zawór podcisnienia miedzy silnikiem a grodzia- czasem wtyczka sie wypnie lub konektorek sie schowa.

Witam. Analizując objawy proponowałbym sprawdzić Sondę Lambda... U mojego Ojca w AR 164 3.0 24V (nie wiem czy ma to duże znaczenie) własnie takie były objawy uszkodzonej sondy... silnik pracował nierówno, szarpał, przerywał a podczas przyspieszania robiła się "dziura w gazie"... bieg jałowy był w bardzo niskim przedziale obrotów, że czasem silnik niemal gasł... Po wymianie wszelkie bolączki ustały:)

sonda jest uwalona ale ona brana jest pod uwagę kiedy się nagrzeje - poza tym auto jeździ dobrze ale dwa razy się stanęło tak jak pisałem wyżej

wszystkie styki z psikane i poprawione- te co widać. ostatnie trzy dni to albo auto musi postać na jałowym i się zagrzać, albo ruszam i za chwile odcinka na 2000 obr/min. auto trochę pochodzi i się zagrzeje i dopiero mogę normalnie jechać. co to może być??

sprwdz cz. temp. w przepływomierzu- u kolegi po czyszczeniu jak reka odjał(po prostu wyczyść przepływomierz.
a ten cz. o którym pisałem jest za kolektorem ssacym przy samej grodzi silnika.

w sobotę będę miał trochę czasu więc przepustnica i przepływomierz pójdą do czyszczenia, może krokowiec i ten zbiorniczek za kolektorem obok krokowca

czujnik wyczyszczony, przepustnica też. dziś pojechałem na myjnie i po wyjeździe znów nie chciała jechać. podejrzewam że to od wilgoci tylko jaki czujnik daje takie informacje przy wilgoci??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót