[GTV Spider] Przeróbka przednich foteli na bardziej "kubełkowe"

• Autor wątku Autor wątku tomi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

tomi

Nowy
Auto
159 1.9 Ti , 147 Racer, Spider 916 TS
Czy macie pomysł na przeróbkę oryginalnych foteli, w celu poprawy ich trzymania bocznego? Nie chciałbym wymieniać foteli na inne, jeżeli jest możliwość ich ulepszenia.
To co mi przychodzi do głowy to wycięcie z oparcia fotela części gąbki, tak żeby głębiej wpaść w fotel. Zostaje kwestia tego jak zachowa się skóra w tym miejscu.
Druga rzecz która wymaga zdolnego i chętnego tapicera (ze spawarką?) to powiększenie bocznych poduszek fotela. Dzwoniłem do kilku, ale nie chętni na taką robotę.

Moje fotele da bardzo głębokie - prawie tak jak kubełki. Boczek tylko musiałem lekko mechanicznie naprawić bo latał, ale samo trzymanie jest bez zarzutu. Były jakoś inne modele foteli w tych autach?

Wysłane z HTC One

Trochę kształtem różnią się fotele po 2003.
Ja latam w fotelach, są za płytkie i za szeroko mają boczne płozy. Mam takie:
attachment.php

Załączniki

• 20130413_110937.jpg
    20130413_110937.jpg
    125.5 KB · Wyświetleń: 915
Wyglądają jak moje. Może powinieneś przytyć;) Te fotele naprawdę dobrze trzymają w porównaniu do jakichkolwiek innych cywilnych.

Wysłane z HTC One

poszukaj foteli z elektryką z nowszych wersji lub np z edizione sportiva są o niebo głębsze, bo zwykłe momo faktycznie są płytkie i brakuje im trzymania bocznego
przeróbka oryginału to głupi pomysł, za dużo rzeźby, za mało skóry na fotelach

A były jeszcze nowsze wersje foteli niż te które mam ? (rocznik 2004)

Fotele z GTA to dobry pomysł, tylko że szukać ze świecą, a do mojego środka pasowałyby tylko te z pomarańczowym środkiem.

Ze 156GTA by było najłatwiej przełożyć, ale problem jest taki, że nie są składane i tylna półka zwana siedzeniami staje się niedostępna... Fotele ze 147GTA byłyby rozsądniejszym rozwiązaniem a i takie z brązowym środkiem były tam chyba dostępne...

A oryginalne fotele rzeczywiście nie trzymają za dobrze jeżeli nie jest się zbyt szerokim, trochę to dziwne w przypadku Gtv... Nawet w normalnej 156 lepiej trzymają, przynajmniej mnie...

poszukaj foteli z elektryką z nowszych wersji lub np z edizione sportiva są o niebo głębsze, bo zwykłe momo faktycznie są płytkie i brakuje im trzymania bocznego

a te fotele z pełną elektryką? nie trzymają lepiej? ja mam takie i chyba się nieco różnią od normalnych

Panowie, chyba mówicie o tych samych :)

- - - Updated - - -

A oryginalne fotele rzeczywiście nie trzymają za dobrze jeżeli nie jest się zbyt szerokim, trochę to dziwne w przypadku Gtv... Nawet w normalnej 156 lepiej trzymają, przynajmniej mnie...
To prawda, ja mam skóry MOMO i zawsze jak się przesiadam z innego samochodu to mam wrażenie jakbym siedział na drewnianym krześle. Ich wygląd obiecuje dużo więcej, niż są w stanie zaoferować. Bardzo brakuje wyprofilowania pod odcinek lędźwiowy.

Recaro z Delty wyglądają na trzymające, ale wierzę Ci na słowo, bo nie siedziałem w nich :) Rozejrzę się.

jak w nie wejdziesz czujesz się jak przyspawany :) porównaj wielkość (głębokość ) boczków z gtv różnica jest naprawdę spora.To są naprawdę solidne kubły...powodzenia w poszukiwaniach bo to rzadkość.

Moze trzeba wyjac troche "miesa" ze srodka foteli?. Srodek oparcia jest jakby zszywany osobno. Dla mnie przede wszystkim za wysoko sie siedzi w Gtv. Pare cm nizej na pewno polepszylo by jakosc trzymania. Na alfaowners byl kiedys watek o przerobce foteli polegajacej na wyjeciu miesa ze srodka siedziska i oparcia

Sent from my iPhone

Aaa i trzymanie fotela nie poprawia sie jak sie ma wielka dupe :) wiem cos o tym :)

Sent from my iPhone

Aaa i trzymanie fotela nie poprawia sie jak sie ma wielka dupe :) wiem cos o tym :)

Sent from my iPhone
trzeba przerobić i trochę mięsa wyjąć...:D hehehe żart tylko,też do kościstych nie nalężę...ale moje fotele dają jeszcze radę...:D

- - - Updated - - -

Recaro z Delty wyglądają na trzymające, ale wierzę Ci na słowo, bo nie siedziałem w nich :) Rozejrzę się.
musisz też patrzeć czy są składane ,bo wychodziły też w wersji czterodrzwiowej delty na szczęście bardzo mało czyli nie będą sie składać .,,no chyba że na tylnej kanapie wozisz tylko cziłałę...

Skoro przy każdym przeszczepie foteli z innego samochodu i tak trzeba by je obszywać pod kolor i robić robotę tapicerowi, to może jednak mniej fatygi byłoby z modyfikacją oryginalnych?

Z tego co wiem, w tych fotelach siedzisko i oparcie stanowią 2 gąbki w pełni demontowalne.
Najprościej byłoby je wyjąć, naciąć we wymaganych miejscach i wsadzić z powrotem.
Najlepiej kupić gdzieś na szrocie te elementy ze zniszczoną skórą i na nich eksperymentować :)

Jednak wydaje mi się, że trzymania bocznego dużo to nie poprawi, a może być twardziej...

na forum squadra916 jeden koleś zrobił modyfikację foteli z Ph1 poniżej kilka fotek. Ponoć kosztowało go to 200euro w Chorwacji. Nie wiem czy ktoś w PL by się podjął takich przeróbek i ile by to kosztowało

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

Amortyzatory
Powrót