• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przepustnica / Klapa gasząca

zloty35

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 TI 2.4JTDM 2008r
Witam
Po wymianie kolektora ssącego autkiem telepie przy gaszeniu.
Jak można sprawdzić czy klapa gasząca działa poprawnie ?
Podczas testu wykonanego w MES słyszę jak klapa pracuje ale nie wiem jak interpretować wykres.
Czy klapa nie powinna się zamykać przy gaszeniu ? I czy sprawdzam właściwa zmienna w MES?
Wartość otwarcia zaworu gaszącego wynosi 94.949 i się nie zmienia.
attachment.php

Załączniki

• 173123-uszkodzona_przepustnica-klapa_gaszca.jpg
    173123-uszkodzona_przepustnica-klapa_gaszca.jpg
    40.5 KB · Wyświetleń: 1,086
Odepnij rurę od dolotu, odpal, zgas patrząc czy działa :)

Ok, tak zrobię - nie byłem pewien czy mogę uruchomić silnik bez tej rury :)

[h=2]Klapa pracuje, nie wiem co może być przyczyną tego telepania - dwumas wymieniony w kwietniu, łapa silnika i drążek reakcyjny nowy. Z zawieszenia silnika pozostało tylko wymienić poduszkę i drążek reakcyjny skrzyni.[/h]

wymień przepustnice. Miałem ten sam problem, już chciałem dwumas robić a okazało się że trzeba kupić przepustnice używaną za 150 zł. Swoją drogą nie wiem czemu nowa kosztuje 1200 zł

Ja wymieniłem na regenerowaną z dożywotnią gwarancją, przy zwrocie starej wyszło chyba 350 zł. Także dość niezła cena. Tyle że u mnie wywalało błędy on przepustnicy

Koledzy, mam pytanie jak klapa gasząca powinna zachowywać się na zimnym silniku na biegu jałowym po odpaleniu? W różnych miejscach forum szukam przyczyny falowania obrotów na biegu jałowym na zimnym silniku, po oczywistych rzeczach przyszedł czas na mniejsze oczywistości.

Wczoraj zauważyłem, że na zimnym silniku po odpaleniu, otwarcie zaworu gaszącego mam 77%, z czasem wraz z rozgrzewaniem rośnie, z czasem falowanie obrotów też maleje. Nie powinno być tak, że otwarcie zaworu gaszącego w trakcie pracy silnika powinno wynosić ponad 90%, w końcu jest niepotrzebny do pracy silnika, a do jego zgaszenia?

I jeszcze pytanie bonusowe, czy możliwe jest że jeśli klapa gasząca zablokuje się w pozycji zupełnie otwartej (tak jak do zgaszenia silnika) to ECU odetnie dopływ paliwa? Jakiś czas temu po zgaszeniu silnika nie mogłem go odpalić, ostatecznie po wielu wielu próbach udało się, mechanik z którym konsultowałem temat stwierdził że regulator ciśnienia musiał się przyblokować, ale teraz zastanawiam się czy nie mogło być tak że po zgaszeniu silnika klapa gasząca zablokowała się i dlatego ECU nie dawał ciśnienia paliwa na listwę?

Ostatnia edycja:
A ja mam pytanie z innej beczki - czy klapa gasząca jest sterowana za pomocą podciśnienia czy elektrycznie?

W 159 sterowana jest elektrycznie.

To powiedzcie mi z czego może wynikać mój problem - przy odpalaniu i gaszeniu silnik wpada w dziwne wibracje.

Słchać tak jakby dwumasa padająca, ale tylko przy odpalaniu gaszeniu. Czuć to na pedałach hamulca i sprzęgła.

Co ważne, to raczej nie jest dwumasa bo geneza tego jest całkiem inna. Otóż stawiając samochód w garażu wszystko było ok. Zdemontowałem wtedy EGR, trochę się bawiłem przewodami podciśnienia i wyciągnałem podstawę akumulatora (razem z ECU).

Po skręceniu wszystkiego okazało się, ze ukręciłem gwint w jednej ze śrub trzymających EGR. Czy to może być kwestia nieszczelności lub złego skręcenia EGR? Co mogłem zrobić, że pojawił się taki problem?

Sprawdź czy klapa gasząca działa. Co do EGR wymień śrubę na 5mm dłuższa i będzie ok, jest miejsce w kolektorze tylko dokręcaj z czuciem ;)

pushq wymień tą śrubę najlepiej.

W przyszłym tygodniu jestem umówiony na czyszczenie kolektora i usunięcie klap wirowych więc powiem mechanikowi, żeby od razu zrobił mi nowy gwint w kolektorze.

pushq wymień tą śrubę najlepiej.

Myślisz, że nieszczelność EGR może mieć na to jakiś wpływ?

Jeśli faktycznie występuje nieszczelność, to może. Kiedyś widziałem taki przypadek w 1.9 i mimo urwanej śruby nieszczelności nie było.

To poszukam przyczyny tego stanu rzeczy.

Jeszcze jedno pytanie - czy ktoś wie jaki jest standardowy wymiar śruby trzymającej EGR (tej bez szpilki). Chciałbym ją dokupić i wymienić na dłuższą, jeżeli to w czymś pomoże.

Czy można użyć klingierytu zamiast tej metalowej uszczelki pomiędzy przepustnicą a kolektorem? Mam arkusz 1mm

Po wymianie klapy gaszącej na nową/regenerowaną wyskakują błędy P0638 i P2100 . Na początku jak zrobiłem test w alfaobd to klapka nawet nie drgnęła. Odłączyłem akumulator na 10 min, w MES zrobiłem zerowanie funkcji samoadaptacyjnych i zaczęła działać zamyka się i otwiera ale błędy nadal zostały i nie da się ich wykasować.Dodatkowo w czasie jazdy silnik dławi się co jakiś czas.Czy silnik musi się oswoić jakoś z nową przepustnicą i dlatego się dławi ?

Ostatnia edycja:
Ponawiam pytanie do osób które wymieniały klapę gaszącą. Czy mieliście takie objawy jak u mnie? Czyli dławienie silnika w czasie jazdy i na postoju a nawet gaśnięcie? Bo nie wiem czy klapa musi się zaadoptować do nowego silnika czy po prostu jest źle zregenerowana?

Odświeżam temat z ostatnich dwóch postów.

Po regeneracji turbiny, tydzień później po ostrej jeździe wyskoczyły błędy P2009-zawor gaszący, P0638-sterowanie zaworu przepustnicy, P2100 P2108
P2111-Przepustnica elektroniczna.
Świecił się CE i od czasu do czasu włączał się tryb serwisowy. Odpalałem ponownie i jechałem dalej normalnie W piątek rano szarpało co jakiś czas ale popołudniu już nic nie było i zostały tylko błędy P0638 i P2100 które nie dają CE. Check Engine znikł samoczynnie.

W międzyczasie znalazłem na forum rozwiązanie - wymienić klapę gaszącą (regenerowaną z kaucją za starą) bo zalewa elektronikę olejem. Kupiłem, dziś wymieniłem, nie pomogło... Wtyczka zalana olejem, wydmuchalem tylko powietrzem. Jakieś pomysły? Wtyczka albo wiązka uszkodzona?

Trzęsie przy odpalaniu i gaszeniu

Amortyzatory
Powrót