[146] Przepływomierz - marchewa

astapka

Nowy
Auto
Alfa Romeo 2.0 TS 150KM 1997r. LPG
Witajcie, poszukuję przepływomierza do mojej Alfy, obecnie mam taki jak na zdjęciu i niestety kontrolka wtrysku nie chce gasnąć. Sondę mam wymienioną, pozostaje więc przepływka. Powiedzcie mi proszę czy błąd może leżeć gdzieś jeszcze? Jak ta uszkodzona przepływka wpływa na pojazd? Dodam, że alfa na wolnych obrotach tocząc się na dwójce zaczyna żabkować i przestaje dopiero po dodaniu gazu i przyśpieszeniu. Czy to może być związane właśnie z tym błędem?

PS. Mam jeszcze pytanie. Jeżeli moja Alfa po paru dniach(5-6) bez użytkowania kręci dość długo(około 3s) to w czym leży przyczyna? Akumulator? Jeżeli użytkuję ją codziennie to nie mam najmniejszego problemu z odpaleniem, odpala tak jak powinna.

12355194_879497745478725_1495729275_n.jpg

Lepiej podjedż do jakiegoś mechanika i niech auto podepnie pod komputer wtedy będziesz miał pewność co wymienić by błąd układu zniknął. cena podpięcia pod komputer to około 100zł a przepływka znacznie drożej.

Zapelenie kontrolki może spowodowac też czujnik synchronizacji wałka rozrządu (czujnik halla) silniczek krokowy, nawet nowa sonda która nie zawsze współdziała, czujnik stukowe i pewnie wiele innych urządzeń (wtryskiwacze)

Przepływomierz uszkodzony? raczej silnik nie miał by mocy przy przyśpieszaniu

Tak też jest, przy jeździe około 2k obrotów po całkowitym wciśnięciu pedału gazu do podłogi auto potrzebuje 1-2s. do zebrania się i zaczęcia przyśpieszania... Sonda jest ok ponieważ spalania znacznie zmalało, około 4-5L gazu na 100km.

Odepnij przepływomierz i sprawdż czy auto tak samo jeżdzi

Tak też jest, przy jeździe około 2k obrotów po całkowitym wciśnięciu pedału gazu do podłogi auto potrzebuje 1-2s. do zebrania się i zaczęcia przyśpieszania..
Nawet gdyby był to błąd przepływomierza to nie spowodowałby zapalenia kontrolki

Ostatnia edycja:
Odepnij przepływomierz i sprawdż czy auto tak samo jeżdzi

Nawet gdyby był to błąd przepływomierza to nie spowodowałby zapalenia kontrolki
Poważny błąd przepływki wywali marchewkę. Przekłamanie na wskazaniach nie wywali błędu.
Bez komputera to faktycznie będzie tylko gdybanie. Bo w alfie marchewka się świeci nawet jak uszkodzi się czujnik temperatury.

Amortyzatory
Powrót