Przeguby JTD. Od czego pasują?

• Autor wątku Autor wątku Bedboys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bedboys

Guest
Posypały mi się przeguby i to obydwa na tej samej półosi, zewnętrzny to rozumiem moja wina wkręcił mi się drut i rozerwał manszetę – jeździłem tak miesiąc poczym wymyłem przegub nasmarowałem i założyłem nową gumę myślałem ze może to wystarczy – nie wystarczyło terkocze :oops: . Z nim nie ma problemu jest taki sam jak we wszystkich 166 kosztuje mało i jest dostępny. Problem pojawił się z przegubem wewnętrznym okazało się że JTD ma inny niż benzynowe silniki a na dodatek dostępny jest razem z półośką :shock: :twisted: :idea: tak też podaje ePER a cena to jedyne 961 zł ??????
Wie ktoś coś o tym może ktoś zmieniał – czy faktycznie same przeguby takie jak do benzynowych silników nie pasują ???
z góry dzięki za rady i opinie

Hej, sprawdź na tej stronce. Wygląda na to że takie same są w VW (a więć duużo tańsze) :)

Jurcio_8v napisał:
Hej, sprawdź na tej stronce. Wygląda na to że takie same są w VW (a więć duużo tańsze) :)

Wszystko sie zgadaz jest taki sam jak do kilku VW i Audi - tylko ze to dotyczy 166 z silnikami benzynowymi a diesle mają inne przeguby które nie występują inaczej jak z półośką

Hej,

To, co wyszukałem na stronce autoteile... dotyczy właśnie 2.4 JTD. Poza tym w EPER-rze dla benzyniaków też nie ma dostępnych "osobno" przegubów, a jedynie całe pół-osie.

Pozdrawiam

OK już załapałem :D sprawdzę temat dokładnie a efekty opiszę na forum.

dziwne ze wewnetrzny sie wysypal a nielepiej uzywke na allegro dorac kosztuje smieszne pieniadze

CIAMILL156 napisał:
dziwne ze wewnetrzny sie wysypal a nielepiej uzywke na allegro dorac kosztuje smieszne pieniadze

Też się zdziwiłem ale się posypał wewnętrzny ( sprawdzone, potwierdzone) ma duży luz góra dół i stuka przy zmianie biegów. Używkę mówisz ?? zawsze staram się kupować części nowe i tym razem będzie tak samo - nie stać mnie na auto które jest niepewne.

no jezeli masz jezdzic nim jeszcze z 20 lat to kup nowe jesli nioe to wywalanie pieniedzy w bloto bo przeguby wewnetrzne mają dlugą zywotniosc wiec sie zastanow czy nielepiej zainwestowac zaoszczedzonych pieniedzy w cos innego

Twoje propozycje i poglądy są poniekąd słuszne tyle że używanego przegubu nie znajdę "u siebie" musiał bym zamówić z netu i tu niestety nasuwają się wątpliwości czy ten co przyślą będzie pasował ?? ( benzyna i diesel wizualnie są takie same lecz nie pasują zamiennie) czy będzie dobry a nie taki lub prawie taki jak mój ?? nie stać mnie na to żeby auto stało na podnośniku kilka dni bo gość przysłał nie to a na dodatek nie wiadomo czy będzie to można oddać - za te kilkaset zł więcej kupię sobie spokój oraz krótką i pewną naprawę.

Odświeżę temat,

Też mam luz chyba na wewnętrznym przegubie. Szarpanie przy zmianie biegów i generalnie jakieś wibracje. Poza tym okazało się, że całą zimę jezdziłem z rozerwaną osłoną a to też chyba nie jest bez znaczenia.
Ponoć niektóre pasują od Audi i VW. Koszt w intercarsie w detalu to 230 zł.
Wymiary ma takie: Wewnętrzne uzębienie, od strony koła: 28
Średnica pierścieńia uszczelniającego [mm]: 108

Czy to podejdzie do V6 z 4HP20? Bo i tak chce wymienić osłonę więc może lepiej od razu przegub?
Czy Warto może jakąs używkę kupić??

EDIT:
Czy cała półoś lewa krótka do wszystkich V6 jest taka sama? bez względu na rodzaj skrzyni biegów? (bo biorę pod uwagę i taka opcję)

Ostatnia edycja:
Kolego kelpin,
przeguby wewnętrzne w 2.5, 3.0V6 są takie same bez względu na rodzaj skrzyni biegów,
natomiast półosie napędowe dla skrzyni automatycznej są inne.
Zresztą każdy ma dostęp do eper'a i może sam sprawdzić.

Ok dzięki, pytam o te półosie bo myślałem żeby może się nie bawić z przegubami i wrzucić jakąś używaną, lepszą półoś.
Czy lepiej wymienić sam przegub na nowy?

Amortyzatory
Powrót