• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przegub jak sprawdzić czy zewnętrzny czy wewnętrzny?

michal87tg

Nowy
Auto
AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm
Witam mam do wymiany przegub tylko nie wiem dokładnie który. Od strony kierowcy na pewno jak skręcę kołami w lewo i gwałtownie ruszę to słychać pukanie więc który to jest przegub (zewnętrzny czy wewnętrzny)? I jeśli możecie mi jeszcze polecić z jakiej firmy przegub kupić?

zewnętrzny na 99%. wewnętrzny zazwyczaj zgrzyta w jeździe na wprost jak i przy skręconych kołach.
jeszcze jedno słychać pukanie czy takie terkotanie hmm ale klekot "bociana". bo jeśli stukot to może nie być to przegub

przy skręconych kołach i gwałtownym ruszaniu słychać pukanie a czasami jak jadę prosto to też puka i szarpie mi kierownicą w lewo ale to czasami na razie może ze 3 razy tak się stało co to może być? :(

no właśnie jeśli przy jeździe na wprost puka to może być wewnętrzny przegub. ciężko jest stwierdzić jednoznacznie, potrzebne będzie wyciągnięcie półosi i dogłębne sprawdzenie jej. 2 tygodnie temu tyle tylko że w jtd miałem podobne objawy jak opisujesz. stukanie niosło się po samochodzie i wydawało mi się że to lewa strona, jednak okazało się że to z prawej strony puka i to od wewnątrz. koszt 500 zł za kompletną(bez przedłużki) prawą półoś

tak ale u mnie słychać to wyraźnie z lewej strony jak kiedyś mi bardzo pukało i szarpało kierownicą to zjechałem na bok przekręciłem kołami w jedna i drugą stronę bo sprawdzałem czy coś nie wpadło czy coś nic nie było ruszyłem i przestało :( koszty spore mam nadzieje że to nie to :(

Kolego ja uważam, że jest to przegub zewnętrzny ponieważ u siebie wymieniałem prawie całą prawą (dłuższą) półoś z powodu uszkodzonego przegubu wewnętrznego. Objawy były takie:
- na samym początku lekko czuć było szarpanie podczas przyspieszania na II biegu przy około 40km/h
- podkoniec przed samą wymianą tej półosi szarpanie odczuwało się już cały czas a przy prędkości ok. 80km/h praktycznie nie dało już się jechać
Oprócz w/w objaw nie było słychać żadnego pukania, stukania, klekotania itp.
Koszt kielicha z kawałkiem półosi, przegub wewnętrzny kosztował mnie 680 zł.

no mnie zdarzyło się 3 razy że szarpało mi kierownicą od ok 40km do 60km ale teraz już to się nie powtórzyło czy to znak że wewnętrzny też siada?

też uważam że zewnętrzny, w obecnej alfie zmiiałem juz 2 razy i w poprzedniej tez 2 razy, obajawy jak u ciebie ,
oryginał cos powyzej 500 zł ,
z zamienników polecili w sklepie SAMKO , cos koło 200 zł
jeden pochodził w obecnej alfie 40 kkm, właśnie tydzień temu wymieniłem
ale radzę podjechać na diagnozę do mechanika

no będę musiał staram się nie katować go i jeżdżę normalnie nawet teraz się nie da szybko ale chce założyć na wiosnę 17" to muszę go do tego momentu wymienić

no mnie zdarzyło się 3 razy że szarpało mi kierownicą od ok 40km do 60km ale teraz już to się nie powtórzyło czy to znak że wewnętrzny też siada?

U mnie jak zaczęło szarpać przy przyspieszaniu to już nie ustąpiło tylko było corz gorzej. Natomiast samo szarpanie bardziej bylo wyczuwalne na prawej stronie pojazdu niż na kierownicy.

Ostatnia edycja:
ja miałem na kierownicy to może coś wpadło do felgi bryła lodu albo coś bo jak raz mi szarpało to zjechałem na stacje zobaczyć przekręciłem kołami w jedna stronę i w drugą i zaglądałem co się stało nic nie było to ruszyłem i już nie szarpało ale najdziwniejsze jest to że szarpało mi zawsze na tym samym odcinku drogi zawsze w tym samym miejscu a droga świeżo po remoncie gładko jak na stole

To może jakieś fatum wisi na tym kawłkiem drogi lub nie jest godzień aby jeżdziły po nim takie piękne samochody jak Bella. Przegub wewnętrzny masz raczej sprawny.
Pozdr

witam podepne sie pod temat jestem posiadaczem ar 147 j,9 jtd i mam mały problem
dzis cos zaczeło mi pukac z prawej stronu [tak mi sie wydaje] jak jade nawet na wprost i puszcze gaz to cos terkocze przy skrecaniu takze jak wpadne w dziure
czu to przegub ?? tak mi sie wudaje... ale prosze o pomoc

dodam jesszcze ze wszystko sie zaczeło jak wpadłem w zaspe i troche przeciagłem belle staszmie mnie to bolało :(

pozdrawiam

witam podepne sie pod temat jestem posiadaczem ar 147 j,9 jtd i mam mały problem
dzis cos zaczeło mi pukac z prawej stronu [tak mi sie wydaje] jak jade nawet na wprost i puszcze gaz to cos terkocze przy skrecaniu takze jak wpadne w dziure
czu to przegub ?? tak mi sie wudaje... ale prosze o pomoc

dodam jesszcze ze wszystko sie zaczeło jak wpadłem w zaspe i troche przeciagłem belle staszmie mnie to bolało :(

pozdrawiam

Nie wydaje mi się aby był to przegub.
Przebuby odzywają się w trakcie gwałtownego ruszania i skręcania (objawy początkowe)
Ja u siebie wymieniałem już zewnętrzne i objawy przy jednym miałem bardzo dziwne, że aż mechanik po jeździe próbnej stwiedził że skrzynia biegów mi pada. Po wymianie błoga cisza :)
Teraz mam objawy wewnętrznego przegubu. Gdy przyspieszam gwałtownie prawie na każdym biegu czuję takie jakby przerywania w napędzie.
Wiem także że mozna kupić sam przegub wewnętrzny bez półosi. Koszt około 350zł

Podepnę się pod temat.
W swojej Alfie wymieniłem chyba wszystko co możliwe jeśli chodzi i przednie zawieszenie, czyli:
- wahacze góra i dół (TRW),
- łączniki stabilizatora (TRW),
- gumy stabilizatora (poliuretan),
- końcówki drążków kierowniczych (TRW),
i sam nie wiem co jeszcze!
No, ale pomimo tego podczas mocniejszego ruszania na I biegu z kołami skręconymi w lewo z prawej strony z przodu słychać pukanie, które ewidentnie wskazuje na przegub. Wymieniłem więc przegub zewnętrzny, ale zupełnie nic to nie dało.
Nie wiem gdzie mam dalej szukać przyczyny. Ktoś pomoże?
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót