• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Prośba o radę w sprawie zakupu Alfy 147 1,9 JTD

• Autor wątku Autor wątku Qwintus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Czy jesteś zadowolony ze swojej Alfy 147 1,9 JTD

• Łącznie głosujących
    6
Q

Qwintus

Guest
Witam!
Zastanawiam się nad zmianą auta właśnie na Aflę jak w temacie tj. 1,9 JTD i co najmniej 130 koników, powyżej 2003 i koniecznie 5-drzwiową.
No i w związku z tym pytanie moje do Was jest o Wasze zdanie na temat tego autka.
Nie ukrywam, ze bardzo mi się podoba wizualnie i w środku i na zewnątrz, ale słyszałem bardzo różne opinie na jej temat i wiele było jednak zdań negatywnych...
Że podobno bardzo wadliwa?
Będę wdzięczny za każdą radę i opinię!
Mam nadzieję, że tak mi się spodoba, że to nie będzie jedyny mój post na tym forum <komputerowiec>
Pozdrawiam :)

czy za każdym razem jak ktos chce zeby wyrazic nasze zdanie na temat ktoregos z modeli AR to musi wyjeżdzac z tekstem: "Bo słyszalem.." "Bo znajomi mowili...(co na dodatek nigdy nie mieli)" "Bo na jakims forum przeczytałem.. (pewnie honda,bmw tudziez vw)" "że sa bardzo wadliwe"

TE SAMOCHODY SA TAK SAMO WADLIWE JAK KAZDY INNY SAMOCHOD :!: :!: jednym sie psuja jadnym nie, co i tak zazwyczaj jest przyczyna zajezdzenia tego samochodu przez poprzedniego wlasciciela, ktory o nia nie dbal wcale. No chyba ze mowimy o samochodzie prosto z salonu to juz chyba inna bajka, jak sie dba to sie bedzie mialo i juz :!: :>>

Ale nie krzycz od razu :)
Rozmawiałem z 2 mechanikami znajomymi i mi odradzali, dlatego pytam i mówię, co słyszałem... osobiście auto mi się bardzo podoba, zarówno z wyglądu jak ceny i mocy silnika..
Teraz jeżdżę, 206GT i nie mam z nim żadnych problemów, ale rodzina się powiększa i chciałem zmienić na coś 5-drzwiowego, a że bardzo dużo jeżdżę (kilka tysięcy miesięcznie) to chcę być pewny, że jak pojadę w trasę, to nie będę musiał go pchać do domu :)

Qwintus napisał:
...a że bardzo dużo jeżdżę (kilka tysięcy miesięcznie) to chcę być pewny, że jak pojadę w trasę, to nie będę musiał go pchać do domu :)...

Nikt Ci tego nie zagwarantuje gdyz decydujesz sie na zakup uzywanego auta kilkuletniego a to juz sie wiaze z ryzykiem jakims tam...
Ja uwazam ze cokolwiek bys nie kupil to masz takie samo pradopodobienstwo pchania go do domu jak np.Alfe 147 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wszystko zalezy w jakim stanie kupisz uzywane auto i tu jest pies pogrzebany :roll: :roll:

areks napisał:
Wszystko zalezy w jakim stanie kupisz uzywane auto
no i generalnie o to mi chodzilo w moim poscie :mrgreen: ja jezdze duzo starszym dieslem niz chcesz kupic i nazekac nie moge bo jesli duzo sie jezdzi a na kasie sie nie śpi to chyba rozwiazanie idealne chociaz ja teraz chcial bym zmienic na 2,4 JTD no ale trzeba sie cieszyc tym co sie ma :) o reszcie wypowiadac sie nie moge bo 147 nie jezdzilem i zadnego kontaktu z nia nie mialem, no chyba ze wzrokowy :mrgreen:

ja wlasnie zakupilem alfe 147 z rocznika 05' jest to moja druga alfa w zyciu(poprzednia 156)ktora i tak zostala w rodzinie dla moich rodzicow.(zero problemow przez 2 lata uzytkowania z przebiegiem 170 tys)

jesli sie zdecydowalem na zakup drugiej alfy to jest to znak ze te auta sa wyjatkowe i nie bardziej zawdone jak inne!

a co do mechanikow to radze...zmien mechanikow!!! mechanicy ktorzy mowia negatywnie na temat alf nie znaja sie na swojej robocie i poprostu nie potrafia ich naprawic jak juz cos wyskoczy,a byle gulfa naprawi moj sasiad jednym kluczem i nogą!

ALFA ROMEO jedyna słuszna marka

areks napisał:
Ja uwazam ze cokolwiek bys nie kupil to masz takie samo pradopodobienstwo pchania go do domu jak np.Alfe 147 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ale chyba lepiej pchać alfę do domu niż np vw :mrgreen:

Korczu napisał:
a co do mechanikow to radze...zmien mechanikow!!! mechanicy ktorzy mowia negatywnie na temat alf nie znaja sie na swojej robocie i poprostu nie potrafia ich naprawic jak juz cos wyskoczy,a byle gulfa naprawi moj sasiad jednym kluczem i nogą!

co do moich mechaników to jest tak, że ja mam francuza i też narzekają, że "gówno" i "wynalazek", a ja jestem na maxa zadowolony... głównie chodzi im o to, że tyle jest elektronikiwe francuskich/włoskich autach, że większe prawdopodobieństwo, ze padnie niż jakiś niemiec czy japończyk..
Dziś rozmawiałem z jednym właścicielem alfy i był zadowolony, a znowu wracając do domu widziałem jedną na lince ;//
Maciek-156 napisał:
Qwintus napisał:
Witam!
..........Pozdrawiam :)
Dominik????
niestety.. Michał :)

kolego nie mozesz sie sugerowac tym ze widziales dzis jedna na lince(moze wahy braklo) :D

ja codzien widze rozne marki na drogach gdzie albo sie holuje albo stoja z macha do gory!sa to chryslery,vw, audice i wiele innych...a uwierz mi jezdze masakra duzo,taka praca.

ja mam 147 od 3 tygodni i nie zamienilbym jej na zadnego innego pancerwagona!

Kup Alfe a zobaczysz ile bedziesz mial z niej radosci i jak bedzie cieszyc twoje oko,nie mowiac juz o oczach przechodnow ogladajacych sie za nia :lol:

mam kumpla ktory ma a4 i wczoraj przewiozlem go moja alfa 150km nie chcial wysiasc z auta tak mu sie spodobalo i nawet mi przyznal ze to co mowilem o aucie to nic w porownaniu z tym jak sie nia przejechał :D

Reasumując,mozesz miec auto dla pospulstwadla mas dla zwyklego Kowalskiego(mam nadzieje ze nia masz na nazwisko Kowalski :D ,ale mozesz miec tez auto dla czlowieka z charakterem,pasjonata z CoureSportivo

Ja dołączę się do pozytywnych opinii o 147 bo była ona w planach zanim zacząłem myśleć o 156 (którą wybrałem z powodu dobrej ceny w porównaniu ze stanem auta). Wszyscy znajomi którzy mieli 147 są zadowoleni, a jeden z nich co zmienia auta dość często miał ją bardzo długo i aż nie chciał się jej pozbywać. Jeśli chodzi o silnik 1.9 JTD to też słyszałem dobre opinie. W porównaniu z 156 jest bardziej dopracowane i niezawodne z tego co mi wiadomo. Będziesz więc z tego auta zadowolony o ile kupisz zadbany model.

Tu jest link do testu w Top Gear Alfy 147 w porównaniu z 2 innymi, tyle że wersji 3.2, warto obejrzeć:)
http://www.youtube.com/watch?v=gYy-qc6l2L8

Super dzięki za dodawanie otuchy, bo ja tak na prawdę to już mentalnie 1 nogą siedzę w Alfie :P
W sobotę się umówię na jazdę próbną w salonie, żebym miał porównanie jak będę kupował :)

Dodam jeszcze jedna wazna uwage co do awaryjnosci...

zrob sobie rundke przez swoje miasto po mechanikach i rozejrzyj sie i zauwazysz ze u mechanikow stoja same vw i inne zachodnie,ja u siebie ostatnio jechalem przez swoje miasto i widzialem u elektryka az 5 golfow ktore sa podobno nie awaryjne.

Alfa Romeo siła pasji

Korczu napisał:
Dodam jeszcze jedna wazna uwage co do awaryjnosci...

zrob sobie rundke przez swoje miasto po mechanikach i rozejrzyj sie i zauwazysz ze u mechanikow stoja same vw i inne zachodnie,ja u siebie ostatnio jechalem przez swoje miasto i widzialem u elektryka az 5 golfow ktore sa podobno nie awaryjne.

Alfa Romeo siła pasji

no coś w tym jest.. aczkolwiek byłem dziś na małej "imprezie" u kumpla i przyszedł koleś, który pracuję w salonie Alfy i mnie załamał, bo mówi, że jak mam gruby portfel to Afla jest naprawdę super auto, i ładne i w ogóle super, ale... słabe zawieszenie (częste wymiany), klimatyzacja się psuje, nagrzewnice, wahacze, drążki i inne cuda.. że sam jeździł i szef miał i oba tak się sypały...
na pocieszenie dodał, że jego znajomy natomiast kupił sobie Alfę z Niemiec i bardzo zadowolony :P

Qwintus napisał:
na pocieszenie dodał, że jego znajomy natomiast kupił sobie Alfę z Niemiec i bardzo zadowolony
Co ten koleś gada , jak pracuje w serwisie Alfy to VW i inne marki tam nie zagladająz reklamacjami , usterkami i innymi wadami . Dziwna sprawa w Polsce Alfy sie psują a w hiterlandzie się nie psują ten koleś nie wie co gada

Już nie wiem kogo mam słuchać :)
W każdym razie mam obawę, że stanę z jakiegoś powodu daleko od celu i kłopot ;//
Szczerze mówiąc jakoś trudno mi uwierzyć, że auto które z salonu wychodzi za 100 000zł ma się z byle powodu psuć, ale znowu nie widzę powodu, dla którego ludzie mięliby mnie ściemniać, że się rzekomo psują :?: :?: :?:

Qwintus napisał:
Już nie wiem kogo mam słuchać :)

radze posluchac swojego serca!z ta awaryjnoscia to jest tak>Krytykuja ci ludzie ktorzy powielaja stereotypy i boja sie kupic super auto bo ktos tam cos powiedzial.dla mnie to sa ludzie ktorzy nie maja swojego zdania.

ja jezdze i jestem zadowolony(mam 2 alfy i teraz juz wiem ze zadne inne auto w moim zyciu nie bedzie szpecic mi podworka.

Tylko uwazaj abys nie kupil jakiegos vw czy cos innego i abys pozniej nie zalowal i nie ogladał sie za alfami ktore bedziesz mijał,bo bedzie cie ogarniał smutek-a tego chyba nie chcesz :D

pozdrawiam i jak juz kupisz to pochwal sie zdjeciami i wrazeniem z jazdy(a napweno takie bedzie)

:)
a Ty Karczu widzę, że masz taki model o którym myślę - 1,9 MultiJet Ile koni? Jak Ci pali mniej więcej?

w miescie komputer pokazuje mi 7l/100km zas poza miastem przy predkosci 120km/h srednio waha sie miedzy 5.0 a 5.5l

ostatnio zatankowalem za 100 zł i zrobilem na tym paliwie 400km cykl mieszany

zas wracajac do mista to mam noge dosc ciezka i przy takim silniku nie da sie spokojnie ruszac bo az korci aby przycisnac.

a maxa ile wyciągniesz?
da się jechać 200km/h bez problemu, nie?

Amortyzatory
Powrót