• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Prosba o opinie na temat silnika jts 2.0 w Alfa Romeo GT

Karol11

Nowy
Auto
AR GT 2.0 JTS
Witam milosnikow zacnej marki :)
Na wstepie przepraszam za brak polskich znakow.
Mam na imie Karol, i od dawien dawna podobaja mi sie AR.
Od jakiegos czasu szczegolnie choruje na AR GT:)
Prosze Was o pomoc, gdyz po ponad miesiecznych poszukiwaniach znalazlem GT, ktore mi odpowiada i chcialbym go zakupic, ale nie wiem czego moge sie spodziewac po tej konstrukcji.
Nie jestem w stanie znalezc rzetelnych opinii na temat silnikow jts w Alfach GT.
Jak ten silnik wypada na tle TS?
Z gory dziekuje za odpowiedz :)

Pozdrawiam

JTS względem 2.0 TS?
Troszkę lepszy dół,
Lepszy dźwięk
4 świece zamiast 8
Spalanie na podobnym poziomie
Mniej problemów z wariatorami
Mniej problemów z panewkami.

Podpisuję się pod tym co napisał Cuoreventi... Sprawa jest prosta jeżeli silnik jest zadbany, dobrze eksploatowany to nie będziesz miał z nim problemów jeżeli oczywiście też będziesz dbać. Jednak jak będziesz kupować to weź ze sobą kogoś kto ma taki silnik albo chociaż go zna, bo nie jest prostą sprawą znaleźć zadbany egzemplarz.

Właśnie chyba znalazłem taki :)
Jest po wymianie uszczelki jakies 20 tys. temu i w porownaniufo kilku innych jts, którymi jeździłem bardzo równo i cicho chodzi na wolnych.
Postaram sie zabrać go do P. Twardowskiego na sprawdzenie przed zakupem i mam nadzieje, to rozwieje moje wątpliwości.
O wszystkich zaletach jakie podaliscie juz wiem :)
Nie ma zadnych wad względem TS?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Ja osobiście chwale silnik JTS. Mam mniej problemów niż z poprzednim TS jednakze o ten silnik trzeba dbac, producent jasno pisze olej tylko pelny syntetyk 10w60. Względem TS rozni się innym układem dolotowym i wydechowym. W JTS po 1 swiecy na cylinder i brak kabli WN. Silnik ponoc trapia problemy z nagarem ze względu na bezpośredni wtrysk paliwa (TS ma pośredni) aczkolwiek ja go nie uswiadczylem, ale nigdy nie wiadomo na jakiś egzemplarz trafisz. Spalanie zbliżone do TSa ale dużo bardziej elastyczniejszy. JTS lubi brac olej przy wysokich obrotach aczkolwiek TS tez nie jest uznawany za silnik który nie bierze oleju. Caly dol silnika, rozrząd wariator wszystko takie same jak w TS. JTS posiada również osobny filtr paliwa którego nie ma w TS. Producent do obu silnikow zaleca lanie zwykłego paliwa 95 pomimo wyższego sprężania w cylindrach w silniku JTS. Nie należy bac się zadnego silnika w alfach jak dobrze o niego zadbasz będziesz zadowolony z każdego kilometra swoja alfa :)

Witam milosnikow zacnej marki :)
Na wstepie przepraszam za brak polskich znakow.
Mam na imie Karol, i od dawien dawna podobaja mi sie AR.
Od jakiegos czasu szczegolnie choruje na AR GT:)
Prosze Was o pomoc, gdyz po ponad miesiecznych poszukiwaniach znalazlem GT, ktore mi odpowiada i chcialbym go zakupic, ale nie wiem czego moge sie spodziewac po tej konstrukcji.
Nie jestem w stanie znalezc rzetelnych opinii na temat silnikow jts w Alfach GT.
Jak ten silnik wypada na tle TS?
Z gory dziekuje za odpowiedz :)

Pozdrawiam

JTS to najbardziej syfiasty silnik ze stajni AR, lepiej omijaj to z daleka.

Wiele usterek trapi te silniki, np. wycieki, zużycie oleju, nagar na zaworach, wytarte wałki rozrządu, problemy z sondami lambda (są tylko 4 ;-) ), z cewkami zapłonowymi, kultura pracy silnika nie powala, zdarzają się problemy z kompresją na cylindrach przy "dojechanych" sztukach, do tego ceny części wysokie i brak zamienników elementów takich jak np. cewka, sonda lambda.
Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie 1.8 TS, który był znacznie trwalszy.

Wiele usterek trapi te silniki, np. wycieki, zużycie oleju, nagar na zaworach, wytarte wałki rozrządu, problemy z sondami lambda (są tylko 4 ;-) ), z cewkami zapłonowymi, kultura pracy silnika nie powala, zdarzają się problemy z kompresją na cylindrach przy "dojechanych" sztukach, do tego ceny części wysokie i brak zamienników elementów takich jak np. cewka, sonda lambda.

o nagarze w jts powiedziano już chyba wszystko :P

http://www.forum.alfaholicy.org/porady_przy_zakupie/25171-nagar_silnikach_jts_trwalosc_lancucha.html

A kolega jezdzil Alfa z takim silnikiem i spotkal się z tymi problemami czy tylko slyszal z opowieści ?

Za późno z tymi negatywnymi ;) od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem AR GT JTS 2.0 :D
Na dzień dzisiejszy jestem zadowolony

No i bardzo dobrze, jeśli trafiles na zadbany egzemplarz i tez o niego zadbasz jak trzeba to nie będziesz miał problemów ze swoim nowym nabytkiem :) Poczytaj sobie trochę na forum na temat tego silnika, jaki lac olej, co ile wymieniac, na co zwracać uwagę podczas jazdy. No i pozostaje tylko cieszysz się z jazdy Alfa :)

Z mojej perspektywy mechanika odradzam.
JTS i TS mają te same doły także problem panewek pozostaje aktualny.
Chcesz GT to albo 1.9 albo 3.2.

Tak, tak wiem: nie dokuczać na zimnym, olej max co 10 tys.
Jedyne na czyn sie zastanawiam to czy przy wymianie oleju przechodzić na inny czy pozostać przy valvoline 10W40?
Niby JTS powinny byc zalewane 10W60 podobno, ale ten w/w valvoline zbiera naprawdę dobre recenzje.
Do tego mam jakies uprzedzenia do przechodzenia z połówki na pełny syntetyk.
Tylko prosze mi tu nie komentować w stylu " producent zaleca 10W60, wiec to jedyny słuszny olej do tego silnika".
Rozmawiamy tu nie o nowym aucie, tylko o silniku ktory jest w tej chwili zalany połówka, a jakos nie widziałem zaleceń producenta w takiej sytuacji :P

Gdzieś już była rozmowa na ten temat, nie dalej jak ze 2 dni temu, ale to chyba w dziale Nasze Belle.
Niestety nie unikniesz tego zdania - producent i koledzy z forum zalecają do tego silnika 10w60;)

Natapane z 'tego jedynego'

To moze powinien zalozyc hodowle krow? Przynajmniej cyckow sie nadotyka.

Amortyzatory
Powrót