Witam.
Ciąg dalszy:/ czekając do 11 maja na oddanie belli w ręce mechanika, przejechałem już 300 km i tak:
1. jak się olej nagrzeje silnik ciszej pracuje, nie słychać tak popychaczy, tak samo jak przekroczę z 2500 obr/min też silnik idzie normalnie chodzi o dźwięki. pytanie czy obroty mają też coś wspólnego z ciśnieniem oleju?? czym większe obroty tym ciśnienie większe?? to by tłumaczyło czemu powyżej np 2500 obr/min jest w miarę normalnie.
2. po nocy przy odpalaniu nadal jest chmurka dymu z wydechu i bierze olej niestety w sporej ilości. uszczelniacze zaworowe też były wymieniane to co można je też źle założyć??
3. Nie wiem czy kompresja się poprawiła, sprawdzę jak pojadę do mechanika, ale mocy nie przybywa:/ niestety.
4. Czy jakby pierścienie były za małe to czy można jeszcze dostać pierścienie na 1 szlif??
jak tak to w jakiej cenie?? to pytanie do Phantoma71, na razie orientacyjnie bo jeszcze silnik nie rozebrany to nie wiadomo co i jak.
5. W skrzyni trojkę mi wybija jak puszczę z gazu, jak dodaję jest wszystko OK, co by trzeba było wymienić żeby skrzynia była jak nowa

) Jak już rozbieram ponownie to chce już zrobić co się da.
6. Czy sprzęgło od 1,4 różni się od 1,7?? bo wsadziłem do swojej z poprzedniej alfy ale ono niestety muli auto przy ruszaniu, podobnie było w tej starej alfie. I czy to może być wina sprzęgła. Zastanawiam się nad nowym, żeby mieć już spokój niż np za 10-20 tys km znowu rozbierać żeby wymienić sprzęgło. jakiej firmy polecacie i jakie ceny są?? Czy trzeba kupować komplet tarczę, docisk i łożysko czy wystarczy np samą tarczę i łożysko, czy docisk tak samo się zużywa jak tarcza??
7. Niekiedy przy puszczeniu z gazu i po chwili ponownie dodanie (ten sam bieg) lekko strzeli z dolotu, jaka jest tego przyczyna i jak ją usunąć??
8. Czy muszę ponownie wymieniać komplet uszczelek, wymieniałem z miesiąc temu jak był silnik rozbierany, czy wystarczą tylko uszczelki pod głowicę??
9. Czy wina wyższych temperatur silnika jak jest ciepło niż jazda wieczorami (wtedy jest Ok ) jest spowodowana za słabą wydajnością pompy czy może to być wina zakamienionej chłodnicy?? do tego nagrzewnice też mam zakamienioną ponieważ jak włączę wentylator to za moment jest coraz zimniej i zimniej. i to może powodować trochę wyższą temperaturę?? ( tak samo jak się silnik nagrzeje to jadąc nawet autostradą z 90 km/h temperatura praktycznie nie spada i utrzymuje prawie 90 stopni) wieczorami jest wszystko oki.
10. A gdy chodzi o poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym to jaka jest przyczyna że np na zimnym silniku po nocy woda jest na poziomie min a po rozgrzaniu silnika i zgaszeniu woda jest prawie na maksa. czy układ jest zapowietrzony?? czy on sam nie powinien się odpowietrzyć??
11. Co jeszcze radzicie sprawdzić??