• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem ze spryskiwaczami

mcsudi

Nowy
Auto
AR 156 2.0TS 1999
Witam.

Jakiś czas temu, uzupełniałem płyn do spryskiwaczy w swojej Belli i od tego czasu mam problem. Z początku lewa dysza tak jakby nie podawała odpowiedniego ciśnienia i strumień był bardzo słaby. Teraz przy każdorazowej próbie spryskania szyb działa mi tylko prawa strona i to też bardzo słabo. Co może być przyczyną ?

Pozdrawiam

Możesz mieć przytkane rozgałęźniki na przewodach z płynem lub też przygięty przewód do jednego ze spryskiwaczy. Rozgałęźniki mają w sobie membranę gumową (przynajmniej u mnie tak było). Ta membrana lubi się zaciąć i nie puszczać płynu. Może też do dyszy się coś dostało i blokuje przepływ, ale to wszystko musisz już sam sprawdzić.

Dokładnie możesz mieć zatkane zarówno przewody jak i same dysze spryskujące. Spróbuj zdjąć dysze i wyparzyć je w gorącej wodzie (mnie tak uczyli i często pomagało). Jak zdejmiesz przewody z dysz to włącz spryskiwacz i zobacz czy z samych przewodów płyn leci.

pozdrawiam

Dzięki bardzo ;) zastosuję się do waszych rad, akurat weekend przede mną to postaram się wygospodarować trochę czasu.

ja też miałem rozgałęźnik zepsuty, konkretnie to w nim jest gumowa membrana która gdy spryskiwacz przymarznie w zimie to ona się przerywa i płyn ucieka przez rozgałęźnik. ja bym proponował wymienić rozgałęźnik, cena nieduża bo jakieś 3-5zł w sklepie motoryzacyjnym, do tego może same spryskiwacze są przytkane to albo przetkać cieniutkim drucikiem (cieńszy niż szpilka) a jak by to nie pomogło to zakup nowych końcówek spryskiwaczy w ASO też nie wysoki koszt nie pamiętam dokładnie ale chyba 6zł za sztukę płaciłem ;)

najlepiej podjechać na jakąś stację benzynową z kompresorem do pompownia kół,wymontować spryskiwacze i przedmuchać je dokładnie sprężonym powietrzem...

to zawsze pomaga!

Amortyzatory
Powrót