[146] Problem ze skrzynią biegów po wymianie sprzęgła

• Autor wątku Autor wątku Emek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Emek

Nowy
Auto
159/1.9jtdm 150km/2006
Witam

Zwracam się z prośbą o pomoc/informacje.

Wczoraj wymieniłem sprzęgło gdyż łożysko było już przepalone i strasznie wyło przy wciskaniu pedału sprzęgła. Po odebraniu samochodu od mechanika zrobiłem jakieś 60 km i nie zauważyłem nic niepokojącego. Jednak dziś wybierając się w trasę do Holandii a raczej będąc już w drodze zauważyłem, że przy zmianie biegów z 2 na 3 mam problemy. Bieg nie wchodzi za pierwszym razem, są problemy. Nie jest tak jak zawsze tzn bieg nie zmienia się jak po sznurku...nie wiem co może być przyczyną i czy problem jest poważny. Dzwoniłem do mechanika by mu o tym powiedzieć, ale nagrałem się tylko na pocztę. Nie chciałem, żeby później było tak, że powie, że to z mojej winy coś się stało. Niestety przez najbliższe 2 tyg nie będę w Polsce więc, muszę poczekać. Dodam, że inne biegi działają ale odnoszę wrażenie, że przy zmianie biegów jest za duży luz drążka zmiany biegów.

Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś informacji, chętniej opiszę problem dokładniej.

Z góry dzięki za wszystkie propozycje co to może być....

Pozdrawiam Emek

Może docisk na sprzęgle??? zły montaż??? ;/ to było by już kiszka...
Pozdrawiam

Może docisk na sprzęgle??? zły montaż??? ;/ to było by już kiszka...
Pozdrawiam

No niestety samemu nie mam jak tego sprawdzić, a sprzęgło było wymieniane łożysko, docisk, tarcza. Strasznie jakoś to nie przeszkadza w użytkowaniu, no ale nawet na przepalonym łożysku mimo wycia, nie miałem problemów ze skrzynią biegów, a teraz sie pojawiły...

Ja ostatnio wymieniłem sprzęgło w Kowarach u Gadomskiego. Bardzo profesjonalna stacja obsługi pojazdów zaraz koło fabryki dywanów. Zrobiłem jakieś 3500tys km i wszystko świetnie.

To raczej wina nie sprzęgła tylko samej skrzyni. Zacznij od zmiany oleju. Pewnie masz też powyciągane linki i luz na tulei- typowe dla AR. ;)

To raczej wina nie sprzęgła tylko samej skrzyni. Zacznij od zmiany oleju. Pewnie masz też powyciągane linki i luz na tulei- typowe dla AR. ;)

Mógłbyś mi napisać dokładnie co i jak sprawdzić, tak mniej więcej żebym miał pewność, że to jest to na pewno.

Pozdrawiam Emek

To jest raczej winna mechanizmu prowadzenia lewarka zmiany biegów

Mógłbyś mi napisać dokładnie co i jak sprawdzić, tak mniej więcej żebym miał pewność, że to jest to na pewno.

Pozdrawiam Emek

Najpierw zmień olej najlepiej na dedykowany dla Twojego modelu i na razie to tyle co we własnym zakresie możesz zrobić. Jeżeji chodzi o luz, to mogą być wyciągnięte linki, nie wiem jaki masz model ts jtd czy bx , oryginały do bx są niedostępne, podobno robi jakaś firma LINOR. Tuleja metalowa-gumowa lewarka do bx też nie do zdobycia, chyba że używka, poprostu trzeba żyć z luzem, tak jak ja i wielu innych. ;)

Najpierw zmień olej najlepiej na dedykowany dla Twojego modelu i na razie to tyle co we własnym zakresie możesz zrobić. Jeżeji chodzi o luz, to mogą być wyciągnięte linki, nie wiem jaki masz model ts jtd czy bx , oryginały do bx są niedostępne, podobno robi jakaś firma LINOR. Tuleja metalowa-gumowa lewarka do bx też nie do zdobycia, chyba że używka, poprostu trzeba żyć z luzem, tak jak ja i wielu innych. ;)

Olej był zmieniany podczas wymiany sprzęgła. Więc nie wiem czy jest sens następnej wymiany. Model to 146 1,6 TS Junior. A i jeszcze pytanko czy możliwe jest, że mechanik po wymianie sprzęgła przy składaniu coś uszkodził ? Bo jak mówiłem nawet na rozwalonym sprzęgle nie było żadnych problemów ze skrzynią. Jeśli to było by z jego winy to zawsze mogę się starać o naprawę w ramach jako takiej gwarancji bo obecnie u mnie z kasa krucho, gdyż jeszcze wymieniałem pare rzeczy w Alfie. I odnośnie tego pytanie. Czy istnieje jakaś regulacja klocka hamulcowego z przodu ? Bo po wymianie odnoszę wrażenie jakby lewy przedni klocek cały czas tarł o tarcze i na tarczy w jej dolnej części zostaje taki rdzawy pasek. Po prawej stronie to nie występuje.

Aha jeszcze jedno pytanko. Żarówka przeciwmgłowa z tylu jest nie przepalona bo sprawdzałem, bezpiecznik też jest ok, to w czym może być problem, że nie działa ? Po wciśnięciu guzika nie zapala się też kontrolka na desce, sprawdzałem przewody, bezpieczniki, sama żarówkę i była ok.

Pozdrawiam Emek

czy możliwe jest, że mechanik po wymianie sprzęgła przy składaniu coś uszkodził ?

Możliwość jest zawsze, ale gdyby coś uszkodził za sprzęgłem, to by był problem z wbiciem każdego biegu, nie tylko trójki. A u mnie też muszę "szukać " biegu trzeciego, przy przełączaniu z dwójki. Co do klocka, to może jeszcze się nie dotarł do tarczy.

Witam
Co do utrudnionej zmiany biegów to nic nowego nie wniosę ale jak chodzi o światło przeciwmgielne to u mnie jego brak spowodowany był zepsutym przekaźnikiem.Po jego wymianie (zresztą przypadkowej gdyż szukałem czego innego) światełko zaczęło świecić.
Pozdrawiam

Witam. Jakiś czas temu miałem też problemy z wrzucaniem biegów. Powodem była wyciągnięta linka zmiany biegów, która w końcu zerwała się. Sprawdź to dokładnie, bo ja zlekceważyłem sprawę i wróciłem przez to na lawecie. Pozdrawiam.

Witam. Jakiś czas temu miałem też problemy z wrzucaniem biegów. Powodem była wyciągnięta linka zmiany biegów, która w końcu zerwała się. Sprawdź to dokładnie, bo ja zlekceważyłem sprawę i wróciłem przez to na lawecie. Pozdrawiam.

Hej a możesz mi powiedzieć czy jeśli jest tylko wyciągnięta to można to jakoś naprawić bez wymiany linki na nową ?

No i chciałem dodać, że biegi dalej działają tak samo jak działały z tym że teraz jak by występuje problem z luzem tzn ciężko jest trafić na luz, drążek jak by się "zacinał" i ręcznie trzeba ustawiać na luz gdyż sam nie odbija. Nie występują żadne hałasy przy zmianie biegów.

Co do przekaźnika to go sprawdzę na pewno, a czy ktoś mógłby mi napisać mniej więcej cenę nowego ?

Linki można sprawdzić pobieżnie od strony drążka zmiany biegów (pod mieszkiem) i przy skrzyni, z tym że trzeba porządnie dźwignąć auto. U mnie to wyglądało tak, że jak robiłem remont skrzyni i wymianę kompletnego sprzęgła, to pozostawiłem stare gumy osłaniające linki zmiany biegów (jak to mówią "nie ruszaj bo będzie śmierdziało"). Dalej poszło już z górki, gumki popękały i rozpoczął się proces korozji, linka miała spore tarcie, strzępiła się i wyciągała (drążek i biegi dziwacznie działały), aż doszło do zerwania. Polecam też jeden z moich postów na ten temat: http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/15424-linka_zmiany_biegow.html
Nie mówię, że tak jest u ciebie, ale warto doszukać się przyczyny. Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót