[146] problem z tylnym zawieszeniem

Kupsski

Nowy
Auto
146 99r. 1,4 t.spark
Witam, ostatnio zauważyłem że w mojej 146 że koła z tyłu mają coś jak by lekki negatyw z tym że lewe tylne tak jakby jest bardziej pod kontem jest to niewielka różnica między lewym tylnym kołem a prawym tylnym ale jest :(
Ponad to auto siedzi delikatnie niżej z po stronie kierowcy, nie odczułem żadnej różnicy w prowadzeniu nie ściąga i zachowuje się normalnie w zakrętach.
Wie ktoś jaki jest tego przyczyna ?
Mogę wstawić jakieś zdjęcia potem jeśli się przydadzą.
Z góry dzięki i pozdrawiam :)

Witam.Regulując zbiezność z tyłu zmienia się też kąt pochylenia kola.Generalnie na oko nic nie zdzialasz więc tak czy siak wypada pojechać na geometrię tyl plus przód.Dobrze sprawdź stan tulejek na wahaczach tylnych zanim zrobisz geometrię.Pozdrawiam

EDIT

Sorki pomyliłem 146 ze 147.

Ostatnia edycja:
Do wymiany łożysko wahacza.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Do wymiany mam prawdopodobnie też końcówki drążka, więc raczej oddam to wszystko razem do warsztatu za miesiąc, dwa jak będą fundusze, bo w maju czeka mnie wymiana świec i oleju.
Można tak jeździć na razie?

W poprzednim samochodzie miałem podobnie, jeździłem ok 3ch tyg. po zauważeniu takiej przypadłości i nic się nie stało. Lecz czym prędzej należałoby to wymienić aby (jak zostałem poinformowany) "nie zgubić koła po drodze".

Witam.Regulując zbiezność z tyłu zmienia się też kąt pochylenia kola.Generalnie na oko nic nie zdzialasz więc tak czy siak wypada pojechać na geometrię tyl plus przód.Dobrze sprawdź stan tulejek na wahaczach tylnych zanim zrobisz geometrię.Pozdrawiam
W tylnym zawieszeniu nic nie da się regulować, wymienić trzeba tuleje wahacza i koło będzie stało jak trzeba a koszt jest niewielki około 100 zł za tuleje i robota

- - - Updated - - -

Do wymiany mam prawdopodobnie też końcówki drążka, więc raczej oddam to wszystko razem do warsztatu za miesiąc, dwa jak będą fundusze, bo w maju czeka mnie wymiana świec i oleju.
Można tak jeździć na razie?
to zależy jaki ten luz jest

Luz na końcówkach jest nie wielki raczej nie odczuwam nic, ale w warsztacie pewnym warsztacie tak mi powiedziano ale biorę na to sporą poprawkę bo warsztat w okolicy ma niezbyt dobrą renomę.

Amortyzatory
Powrót