• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem z Temperaturą!!!

Auto
159SW 2.0JTDm(2012), 213Ps 420Nm
Zakupiłem miesiąc temu AR156 1,9JTD16V z 10.2004r
Auto trzymało mi niecałe 70 stopni. Dziś wymieniłem termostat na nowy i teraz podczas jazdy na trasie trzyma około 75 stopni a jak wjeźdzam w miasto to 85 stopni. Do tego termometr pokazuje mi 3-5 stopni więcej niż jest w rzeczywistości
Czy to normalne w Alfach?

Jaki termometr?? Jeśli masz na myśli wskaźnik w kabinie, to norma, on lubi pokazywać co chce i często przekłamuje. U mnie na wskaźniku 85 stopni to faktycznie 90 stopni w ECU.

W okresie zimowym to normalne :) Jak chcesz zmienić ten objaw to możesz sobie chłodnice przysłonić kartonem albo czymś, ponieważ podczas jazdy silnik się ochładza a to że jest tak zimno to daje podwójny efekt i do tego jeszcze otwarta nagrzewnica to dodatkowe odprowadzanie ciepła od silnika :)

Zakupiłem miesiąc temu AR156 1,9JTD16V z 10.2004r
Auto trzymało mi niecałe 70 stopni. Dziś wymieniłem termostat na nowy i teraz podczas jazdy na trasie trzyma około 75 stopni a jak wjeźdzam w miasto to 85 stopni. Do tego termometr pokazuje mi 3-5 stopni więcej niż jest w rzeczywistości
Czy to normalne w Alfach?

Czyli wychodzi na to że niepotrzebnie zmieniałeś Pewnie miałeś jeszcze termostat fabryczny o niższej temperaturze otwarcia i opierałeś swoja opinię na wskaźniku kabinowym, a to nie jest najlepsze narzędzie diagnostyczne -trzeba było podpiąć komputer. Tu jest kompendium wiedzy na temat termostatów:
http://www.forum.alfaholicy.org/147...odnosnie_termostatow_silnikow_jtd_ts_i_v.html

Przed zmianą termostatu trzymał max70, i słabo w środku grzał. Po zmianie trzyma w mieście 85 a na trasie 75. Po wymianie podpinałem do kompa i wyszło że jest OK, wiatrak włącza się przy 93. Wychodzi na to że wskażnik w środku zakłamuje a stary termostat też chyba nie do końca sprawny był

Ja zastosowałem się do rady Maćka i jeżdżę na nieco wyższych obrotach niż normalnie i temperaturę trzyma wyższą a na spalaniu nie zauważyłem różnicy.

Stary termosta miał inną temperaturę otwarcia (niższą - wynosiła 78-82C), a od I 2006 fiat wprowadził modyfikację w termostatach i podniósł ich temperatury otwarcia. Wiatrak powinien się załączać przy 92 (Ibieg) i 94C (II bieg) - może nie masz I biegu

Amortyzatory
Powrót