Problem z odpaleniem samochodu

tobi8907

Nowy
Auto
alfa 159 1.9 jtd 8v 120km
Cześć, mam pewien problem z moją alfa 159 1.9 jtd 8v 120km. Mianowicie chodzi o to, że gdy za pierwszym razem po dluzszej przerwie odpalam auto nawet przy - temperaturach to pali od strzała. Ale gdy przejade do sklepu 2km, wroce po 20 minutach to auto potrzebuje duzo wiecej czasu do uruchomienia, kreci ale nie odpala i czasem musze dodac gazu aby odpalil. Dodam ze auto jest co najmniej dwa razy w tygodniu przepalane na trasie 100km. Wina lezy w czujnikach? Polozenia walu albo walka rozrzadu?

Miałem podobne problemy. Wymiana rozrusznika na ten większy z 2.4 pomogło a między czasie miałem wymieniony akumulator przewody świece żarowe...
Tylko
1 mam 1.9 jtdm
2. Wyeliminuje inne możliwe przyczyny

Z uwagi na cenę nowych rozruszników ... nożna rozważyć wymianę prawie w ciemno.

Cześć, mam pewien problem z moją alfa 159 1.9 jtd 8v 120km. Mianowicie chodzi o to, że gdy za pierwszym razem po dluzszej przerwie odpalam auto nawet przy - temperaturach to pali od strzała. Ale gdy przejade do sklepu 2km, wroce po 20 minutach to auto potrzebuje duzo wiecej czasu do uruchomienia, kreci ale nie odpala i czasem musze dodac gazu aby odpalil. Dodam ze auto jest co najmniej dwa razy w tygodniu przepalane na trasie 100km. Wina lezy w czujnikach? Polozenia walu albo walka rozrzadu?
Wiem, że mogę się co niektórym narazić ale sprawdź ustrojstwo pod nazwą Chip Ułatwiający Rozruch na znanym portalu sprzedażowym. Też szukałem rozwiązania - wymiana rozrusznika itp. Zamontowałem, podpiąłem i jest super. Wymusza grzanie świec na 5 sekund przez wyłączenie czujnika temperatury płynu chłodzącego przy każdym uruchomieniu i wyłącza swoje działanie. No i oczywiście zaczekaj na info z wyświetlacza o tym, że "można przycisnąć start" czy jak to się tam pokazuje. Miałem ten sam problem - kręcił i nie mógł załapać jak się lekko zagrzał, albo jak postał w słońcu. Teraz jest OK.

Ten typ tak ma. Trzeba trzymać w sprawności akumulator, po serwisie rozrusznika może być wyraźna poprawa, świece żarowe te dłuższe obowiązkowo. Można też skorzystać z usług tunerskich, robią poprawkę skopanego fabrycznego softu na łatwiejszy rozruch. Maskuje to zużycie części i brak serwisu.

Wina nie leży w czujnikach wału i wałka; problemem jest sterowanie czasem grzania świec w funkcji temperatury i dawki paliwa tzw. startowej króra nie jest wystarczająca dla zużycia dwudziestoletniego samochodu.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót