[146] Problem z odpaleniem JTD

raven17a

Nowy
Auto
146 1.9JTD
Witam,
Moja Alfa strajkuje i nie chce odpalić przy -10 stopni na dworzu. Kręci rozrusznikiem, ale wydaje mi się że po prostu za słabo. Czy napięcie na akumulatorze 12,25 V jest OK? (akumulator roczny). Kontrolka grzania świec świeci długo ale nie mruga.

Naładuj akumulator - wtedy spróbuj

Powinno ono wynosić około 12,5 V. Jeśli jest dużo niższe, to znaczy, że akumulator jest uszkodzony lub niedoładowany. Nawet jeśli napięcie na akumulatorze jest właściwe, to nie oznacza to, że ma on nadal dobrą moc rozruchową.

Spróbuj odpalić na plaka, i daj znać czy poszło

Właśnie się ładuje. Ostatnio miałem problem z odpaleniem z samego rana a później już odpalał przez cały dzień normalnie dlatego stawiam na akumulator a nie rozrusznik (nie trzyma napięcia przez mrozy).

Po naładowaniu samochod odpala normalnie. Ładowanie przy obciążeniu (ogrzewanie szyby, nawiew na drugim biegu, wycieraczki) wynosi 14,08 więc w normie. Stała pozniej 4 godziny na dworzu i akumulator miał napięcie 12,8. Teraz czekam do jutra i zmierze jego napięcie rano. Jak będzie za małe to jadę oddać go na gwarancję.

Ja z kolei mam inny problem przy probie wymiany swiec okazało się że 4 są upalony i ,,idą'' na zerwanie...
czy ktos z uzytkownikow sie spotkal juz tym problemem ? Da rade bez sciagania glowicy ??? bo dostep jest cieżki z tego co widziałem ... jak myslicie jaki szacowany koszt jest naprawy z sciaganiem glowicy ? bo mechanik nie chcial mi powiedziec poniewaz stwierdzil ze nie bd tego robil ...

Dobrze by było gdybyś sprawdził napięcie podczas odpalania, bo to jest najważniejsze. Na "luzie" to może mieć i 14, ale jeżeli spada na obciążeniu poniżej 10.5V to aku do wymiany.

Akumulator sprawdzony pod każdym kątem - i to nie jest jego wina. Chyba każdy samochód trochę gorzej kręci przy minus 15. Oddałem także do sprawdzenia świec żarowych do zaufanego mechanika - wszystkie są dobre. Wymieniłem od razu także filtr paliwa, ale na razie brak mrozów. Jeżeli nie akumulator, nie świece i nie rozrusznik to co może sprawić że JTD słabo odpala przy minus 15?

Ciśnienie sprężania :o
No ale napisałeś wcześniej że po naładowaniu aku odpala normalnie... więc??

Skąd wiesz że "nie rozrusznik" ??

Napiszę nie czekając na odpowiedź: z rozrusznikiem może być tak, że będzie kręcił normalnie na ciepłym, a na zimnym słabo np. z powodu wypalonych styków na elektromagnesie (spotkałem sie z tym nie raz) Jak jest zimno, potrzebuje dużo mocy z aku, jak są styki wypalone będzie na nich duża strata prądowa i będzie słabo kręcił mimo dobrego akumulatora czy dobrego zachowywania się na ciepłym.

No niby każdy kręci trochę słabiej poniżej -10, ale jak masz cały układ prądowy sprawny, czyli: aku, klemy,kable do rozrusznika, rozrusznik to nie jest to jakoś specjalnie odczuwalne. Chyba że kręci, ale nie chce zapalić, więc jak na wstępie... kompresja :D

Planuje zakup interfejsu diagnostycznego i sprawdzenie ciśnienia na listwie i wtrysków (o ile się da w CF2). Tylko na razie nie mogę się do tego zebrać.

Zacznę od regulacji luzów zaworowych bo i tak mialem to zrobić, a jest to jedna z możliwości słabszej kompresji. Napewno nie mam jednego z podstawowych objawów słabej kompresji czyli brania oleju.

Amortyzatory
Powrót