• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem z odpalaniem 1.9 JTD

Vesp3r

Nowy
Auto
alfa romeo 159 1.9JTD
Ostatnim razem rano na mrozie odpaliłem alfe przy -18 i normalnie chodziła , wróciłem z miasta i postawiłem ja. Za parę godzin chciałem odpalić samochód to tylko samochód kręci ale nie chce odpalić. Dwa tygodnie temu wymieniany filtr paliwa , świece żarowe , i akumulator. Wtryski wogule nie lały i nie skakały obroty.

a jak byles na miescie to przypadkiem nie tankowales samochodu?? bo u mnie zaczal sie problem jak zatankowalem na orlenie verve (shit)

tankowałem ale zrobiłem 100Km i nic się nie działo i tankowałem zwykła rope na bliskej

Drże jak czytam że ktoś tankuje na takich stacjach jak orlen czy bliska. Szanujcie wtryski, lejcie dobre paliwo. Zatankowałem kiedyś na byle stacji, przejechałem jakies 60km, zgasiłem auto i już nie zapaliło, wtrysk padł...

to znaczy gdzie...skad masz pewnosc........moze pytales.....hehe...smieszy mnie to..nie znasz dnia i godziny !!!! moj znajmoy ma orlen, jest przedstawicielem tej stacji to mi duzo rzeczy mowi o tych i innych stacjach, takze chce mi sie smiac z tego zeby lac na pewnych stacjach!!:D

21.12.2009 to się stało a prubowałem odpalić 13.00

koledzy gdzie jest ten pstryczek w alfie co odcina benzyne . dokladnie gdzie jest

wlasnie jak zatankowalem na "byle stacji" to paliwo bylo ok i silnik odrazu odpala a na orlenie to juz ostatecznosc... na byle stacji sa wieksze obroty w handlu niz na takich stacjach jak orlen bo paliwo jest jakies 0,10 pln taniesze i nie maja juz letniego paliwa w zbiornikach...

Ostatnia edycja:
koledzy, pamietacie rope pare lat temu? byla lepka i tłusta, ciężko bylo ją domyc z rąk. A dzisiaj jest sucha prawie jak benzyna bezołowiowa i gdzie byśmy nie kupili to już nie jest to samo. Mi mechanik polecil dodawac MIXOL do kazdego tankowania, i musze powiedzie ze po podlaczeniu do komputera wszystkie wtryski leja idealnie.

Problem za żegnany bella odpaliła dolałem ulepszacza do ropy i układ był zapowietrzony.

Mi mechanik polecil dodawac MIXOL do kazdego tankowania, i musze powiedzie ze po podlaczeniu do komputera wszystkie wtryski leja idealnie.

może już nie mixol , ale dobry olej syntetyczny do 2T ,zresztą wielu użytkowników TDCi pierwszych generacji tak robi , a tam wiadomo wtryski są delikatne i łatwo się zacierają

dla wszystkich z systemem common rail by sie przydalo lepsze smarowanie.

Panowie, pomozecie ?
Auto zaprowadzilem na Fiata 2 tyg temu i tak biedna stoi i nie wiedza panowie co jej jest. Lipa zaczela sie z mrozami. W pewnien wieczor zapalila mi sie kontrolka wtryskow, ale auto jezdzilo normalnie. W nastepny dzien kontrolka zgasla. Wszystko ok. Na nastepny dzien przy zawracaniu z pomoca hamulca recznego (
161.jpg
) Auto zgaslo i juz nie chce odpalic. Mechanicy spuscili paliwo, nalali nowego, zmienili filtr przy okazji. Z tego co mowia, na komputerze nie pojawia sie blad "kondensator" ? Obstawiaja walnieta centralke wtryskow ale pewnosci nie ma. Jak sie zdejmie przewod od 1 wtrysku to auto zapali i chodzi ale tylko na niskich obrotach. Any ideas ?

Nie nacieszylem sie tym autem
162.jpg

Alfa Romeo 156 1.9 JTD

niech ci zdejma wszytkie zdejma węrzyki od wtrysków bo morze zapoiwetrzone lub dolej uleprzacza do paliwa niech przeczysci wtryski

Zoom jak odepniesz jeden konkretny wtrysk to auto odpala czy jak odepniesz obojętne który?
Vesp3r jak ma zmęczony układ paliwowy to czyściwem do wtrysków może sobie pogorszyć, na własne oczy widziałem jak po wlaniu "genialnej formuły do czyszczenia wtrysków" zaczęła gościowi lać pompa wtryskowa bo super preparat pięknie wyczyścił wszelkie mniej szczelne miejsca.
A i jeszcze mnie dziwi podejrzenie zapowietrzenia, mi z 20 razy brakło paliwa przez ostatnie pół roku i za każdym razem układ się sam odpowietrzał.

Zoom jak odepniesz jeden konkretny wtrysk to auto odpala czy jak odepniesz obojętne który?
Odpinaja zawsze jeden.. ten z lewej strony. Dziwi mnie to ze nie umieja zinterpretowac bledu ktory pojawia sie na komputerze. Niby wszystko juz sprawdzili a auto nie chodzi. Mimo ze to jest serwis fiata, jakos im w nic nie wierze bo jak tam przychodze to auto stoi i nikt sie nim nie interesuje. A jak im podpowiadam to, co wyczytam na forum to kreca glowa. Juz nie mowie o tym ze sami pukaja sie po czole ze zakup alfy nie byl najlepszym pomyslem.. huh :) to tak jakby piekarz mowil ze ma chleb z piasku.

olej 2t to zwykly do mieszanki do silnikow dwusowowych, jak do starej syrenki :D napewno poprawia smarowanie aczkolwiek nie wiem jak zachowuja sie po tym wtryski, silniki 2T sa raczej na gaznikach. Ale jesli tdci na tym jezdzily to jtd na pewno tez nie zaszkodzi. Ja ciagle zostane przy ulepszaczach, zapobiegaja ale i poprawiaja prace przestawionych wtryskow. U ojca w Toyocie Avensis 2.0 D 2 wtryski łaly za mało, znajomy mechanik powiedzial zeby sprobowac najpierw ulepszacza zanim wylozy kase na naprawe ... noi sie poprawilo.

Amortyzatory
Powrót