Problem z odkreceniem świec żarowych

Auto
Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J
Witam. Mam problem z odkręceniem świec żarowych samochód był u mechanika i mechanik również miał z tym problem a nie chciał się z tym siłować by nie okręcić. Jest możne jakiś sposób by świeca trochę odpuściła ? Zima coraz bliżej wiec świece trzeba wymienić :) Pozdrawiam.

Tylko uważaj, żeby się ten płyn hamulcowy lub coś innego nie dostało do cylindra. Najlepiej osuszyć miejsce świecy szmatką po tym, jak już świeca puści.

Rozumiem, że dopóki nie będzie zapalać się kontrolka od świec to lepiej ich nie wymieniać? Mechanik stwierdził, że póki wszystko gra lepiej tego nie ruszać.

Ja w swoim 2.4 JTD 20v świece żarowe wymieniałem w 30 minut - odkręciłem obudowe poluzowałem dwa przewody na wężyku prysnąłem WS 38 WEKEM (penetrant MOS2) po 5 minutach odkręciłem je bez żadnego problemu
Trzeba mieć klucz z przedłużaną nasadką 10 typu T - grzechotkami i przedłużkami będzie ciężej ale napewno też się da
Jeżeli nie masz sprzętu odpowiedniego to nie radzę się zabierać bo coś jeszcze uszkodzisz

Amortyzatory
Powrót