• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem z masą lub +

KornelPL

Nowy
Auto
AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.
Witam,
Prawdopodobnie gdzie ucieka mi masa lub +. Objawy sa takie :

1) predkosciomierz i licznik km (zarowno glowny jak i dzienny) stoja w miejscu, wskazowka pokazuje predkosc 0 lub od czasu do czasu 'husta' sie.
2) Jak mam wlaczone radio (tryb radio) i wlacze ogrzewanie tylnej szyby to radio trzeszczy nie da sie go sluchac - tryb mp3 ok. antena wewnetrzna.
3) najpowazniejsza sprawa - dzisiaj odmowila startu ! Rano zrobilem 30 km (z przygodami z predkosciomierzem) zajechalem pod delikatesy, wylaczylem silnik zamknalem auto zrobilem zakupki przekrecam kluczyk a tu zgon -2x chcial zakrecic, tak minimalnie zaczal krecic, do tego pod koniec 2x odezwala sie syrenka alarmu pik pik. U mnie cos takiego sygnalizuje problem z elektryka. Nie mylilem sie, chyba gdzies w ogole braklo zasilania bo wszystko w aucie sie zerestowalo - licznik dzienny, ustawienie jasnosci swiatel tablicy, stacje radiowe w radiu. Co z tym robic ? jak to badac ? z gory dzieki za pomoc

P.S
Wiem, ze to nie w temacie ale przy okazji polecam zakup najnowszego auto swiata tego 60 stron za 5 zl z testem aut po 100tys km. Alfe 159 BARDZO zachwalaja.

A sprawdzałeś, czy klemy akumulatora są czyste i dobrze przykręcone? No i oczywiście sam akumulator może już pada.

Zapomnialem to napisac,
Tak oczywiscie klemy trzymaja mocno, zastanawiam sie jedynie jeszcze nad potraktowaniem ich smarem miedziowym by zwiekszyc przewodnictwo. bateria mocna, niemal nowka. Napiecie trzyma dobrze, poziom elektrolitu ok, ladowanie ok.

A mase na skrzyni i karoserii mozna jakims sposobem sprawdzic we wlasnym zakresie czy konieczna bedzie wizyta w serwisie ?

weź miernik i ustaw na omomierz. jeden kabelek daj na silnik a drugi na jakąś śrubę na karoserii .. jak będzie więcej niż 2 ... 3 omy (trzeba wziąć poprawkę na opór samych przewodów miernika) to jest źle..

tak czy tak, warto zrobić zrobić sobie dodatkową masę na silnik.. ja użyłem do tego grubych przewodów do spawarki ..

Witam
Nie miałem aż tak dużych problemów z elektryką, ale miałem problem z klemą +. Samym omomierzem nic nie zmierzyłem - wszystko wydawało się OK. Ale gdy włączyłem kilka źródeł poboru prądu - światła długie, ogrzewanie tylnej szyby, światła przeciwmgielne, wentylator na max (przy włączonym silniku), klema dodatnia robiła się bardzo gorąca. Kupiłem nową klemę uniwersalną chyba za 8 zł, obciąłem starą klemę i założyłem nową. Teraz temperatura klemy jest niska, auto odpala bez problemów.

Rozumiem,
Caly test (swiatla, ogrzewanie szyby) robiles przy wlaczonym silniku, czy tylko dmuchawe ?

test robiłem i z włączonym silnikiem i z wyłącznym
w obu przypadkach klema robiła się gorąca

Witam,
2) Jak mam wlaczone radio (tryb radio) i wlacze ogrzewanie tylnej szyby to radio trzeszczy nie da sie go sluchac - tryb mp3 ok. antena wewnetrzna.

Witam. Dziś podczas jazdy pojawił się u mnie wyżej wspomniany problem.
Jakby przestała działać antena. Poza miastem, gdzie to tej pory wszystko było w porządku teraz nie odbiera żadnej stacji. W mieście gdzie sygnał jest mocniejszy radio odbiera w miarę dobrze dopóki nie włączę ogrzewania tylnej szyby, wtedy strasznie trzeszczy.
Może ktoś wie o co chodzi, jakiś bezpiecznik? zwarcie przewodów?

Widzę, że niestety nikt nie wie co to może być.
Ale na szczęście powstrzymałem się od grzebania w przewodach i samo się naprawiło :). Dziś już działa po staremu

A u mnie właśnie padło:( tzn. gdy radio jest włąćzone na opcji radio to wszystko odbiera ok ale gdy wcisnę guzik ogrzewabie tylnej szyby to natychmioast fale przestają łapać i tylko szumy słychać. MIerzyłem masę na silniku, karoserii, między silnikiem a budą, na radiu itd i wszystko ok. Klemy też są ok. Wyjąłem Bezpiecznik od ogrzewania i jest cały, przekaźnik również rozebrałem i jest ok. Wydaje mi sie, że wina lezy po stronie zasilania tylnej szyby a nie po stronie sterowania ogrzewaniem. Jest myk taki, że gdy dioda na przycisku sie swieci i szyba działa to radio nie odbiera. Ale gdy wyjme przekaznik lub bezpiecznik dioda nadal swieci (czyli sterowanie ok) to radio odbiera. Sprawa dotyczy SW. I tutaj moje pytanie.
Czy SW mają jakieś moduły ogrzewania tylnej szyby spięte z anteną?? Czy sama siatka tylnej szyby jest anteną??

Amortyzatory
Powrót