Problem z Mapsensorem i wymiana doswiadczen alfa 159

RadomRdM

Nowy
Auto
Alfa romeo 159 1.9 jtdm 2006 150KM
Witam wszystkich. Chcielem zaczerpnac fachowej opini odnosnie mojego problemu. Czy ktos ma doswiadczenia z map sensorem w 159 1.9 jtdm 16v? Moj problem polega na tym ze owy czujnik doladowania turbiny co 3 4 miechy szwankuje. Zabija sie od nagaru w dolocie juz raz czyscilem dolot i dalej to samo. Raz mi sie udalo wyczyscic ten czujnik go bez koniecznosci kupna nowego a tak za kazdym razem musze nowy kupywac bo po czyszczeniu dalej auto gasnie przy wysprzeganiu pomiedzy biegami, Nierowne obroty na biegu jalowym lub przygaszanie. Trzy pytanka do was. Po 1. Czy tylko wywalenie dpf i egr pomoze w takim zabijaniu sie dolotu ?
2. Czy mozliwe ze przemywanie go acetonem jest przyczyna ze po usunieciu nagaru z czujnika dalej nie dziala jak powinien?[raz umylem wsadzilem i jezdzilem 4miechy] jezeli to jego wina to czym proponujecie go przemywac ?
3. Kupuje taki czujnik zawsze jaki dedykowany czyli bosh 281 002 437 ale mam taki dylemat czy nie sprobowac next razem kupic magnetii mirelli 215810401401. Ponoc pasuje i widze ze sa troszke tansze. Czy bedzie roznica jakas odczuwalna ? Co uwazacie?
Dziekuje z gory za odpowiedzi i pozdrawiam

1) zatkanie EGR na pewno pomoże. Co do DPF to nie powinien mieć wpływu.
Ale równie dobrze to mogą być wtryski czy dziura w dolocie gdzieś. Ciężko gdybać skąd tyle nagaru się robi.
Nierówne obroty i gaśnięcie niekoniecznie musi być związane z MAP sensorem. Powodów może być mnóstwo w tym przypadku.

2) Nie wiem - ja czyściłem sprayem do czyszczenia przepływomierzy ze 100000km temu.
Tak się niby zaleca.

Amortyzatory
Powrót