Problem z licznikiem

• Autor wątku Autor wątku Sabina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sabina

Guest
Witam
Mam Alfę 147 JTD z 2002r. W zimie pojawił się problem z licznikiem: pokazuje wszystkie pomiary oprócz prędkości. Pojechałam do serwisu i tam powiedziano mi, że padł jakiś moduł elektroniczny i trzeba wymienić cały zestaw zegarów. Tak też zrobiłam zakupiłam nowy zestaw, który został zamontowany i ...nie działa. Żaden znany mi dobry mechanik, elektryk etc. nie jest w stanie mi pomóc...więc może ktoś na forum ma jakieś pomysły...Pomocy!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
Mam Alfę 147 JTD z 2002r. W zimie pojawił się problem z licznikiem: pokazuje wszystkie pomiary oprócz prędkości. Pojechałam do serwisu i tam powiedziano mi, że padł jakiś moduł elektroniczny i trzeba wymienić cały zestaw zegarów. Tak też zrobiłam zakupiłam nowy zestaw, który został zamontowany i ...nie działa. Żaden znany mi dobry mechanik, elektryk etc. nie jest w stanie mi pomóc...więc może ktoś na forum ma jakieś pomysły...Pomocy!!!
Wydaje mi się że powinieneś sprawdzić czujnik w skrzyni biegów....

Sabina a czy ABS działa prawidłowo?

Ostatnio miałem z kolega zagwozdkę z jego 156, nie działał prędkościomierz i ABS, po przestudiowaniu logiki działania ABS i pomiaru prędkości plus oględzinach skrzyni biegów doszedłem do takich wniosków:
- na skrzyni nie ma czujnika prędkości
- prędkość czytana jest przez moduł ABS z czujników kół, wyliczana średnia z 4 czujników i sygnał z centralki ABS podawany jest na zestaw wskaźników [prędkościomierz]

U nas problemem okazał się moduł elektroniki ABS, przełożyliśmy samą elektronikę ze sprawnej pompy i wskazanie prędkości i reszta funkcji wróciły.

Z tego co powiedziano mi w serwisie i jeszcze innych kliku warsztatach wszystko z ABS jest O.K.

prędkość czytana jest przez moduł ABS z czujników kół, wyliczana średnia z 4 czujników i sygnał z centralki ABS podawany jest na zestaw wskaźników [prędkościomierz]
Prędkość jest zczytywana z jednego czujnika abs z reguły jest to prawy przód.

Amortyzatory
Powrót