• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem z klimatyzacją

• Autor wątku Autor wątku Ktopor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Ktopor

Guest
Witam jestem świeżo upieczonym właścicielem 156 SW i mam dziwny problem z klimą tzn przy temperaturach na zewnatrz do 20 stopni jest wszystko ok
powyżej natomiast zaczynają sie w srodku piekarnik.
Mechanik który do tego zagladał stwierdził ze klapki sterujace nawiewem zimnego i ciepłego pracuja ale nie otwieraja pełnego dopływu zimna, wiec cały czas ma ogrzewanie ewentualnie wymieszane z zimnym.

Co moze byc przyczyna: czujnik temperatury, centralka klimatyzacji czy jeszcze cos innego?

Na razie zdemontował mi silniczki i recznie przestawiam ciepłe zimne :(

Ostatnia edycja:
Moga Ci nawalac "blend doors". Sa to wlasnie te klapki. Poprostu trzeba je wymienic.

Podobny miałem problem u mnie było silniczek odpowiedzialny za sterowanie klapkami być może i u ciebie jest to samo musisz je wykręcić i zobaczyć czy się kręci

silowmniki sprawne

Witam wielkie dzieki za odzew.
Siłowniki pracuja (chyba poprawnie) zdjołem je i sprawdziłem.
- Założyłem je spowrotem ale wczesniej odpiełem kable i przestawiłem klime na maksymalne chłodzenie podpiełem ponownie i tak 2 krotnie.
Efekt jest taki że cłość dziłą poprawnie ale teraz tylko na chłodzeniu tzn ze po ustawieniu grzanie (pozycja HI) nadal leci zimne.

Wygląda to tak jakby silowniki nie pracowały w pełnym zakresie lub poprostu byłe zle skalibrowane. O ile coś takiego wogóle sie kalibruje?

Sprężarka posiada takie sprzęgiełko, uaktywinia sie ono naprzemian włącz wyłącz. Jesli spadaja ci obroty wydaje mi sie że to sprzęgiełko ma za duży opór i silnika nie domaga.

- Założyłem je spowrotem ale wczesniej odpiełem kable i przestawiłem klime na maksymalne chłodzenie podpiełem ponownie i tak 2 krotnie.
Efekt jest taki że cłość dziłą poprawnie ale teraz tylko na chłodzeniu tzn ze po ustawieniu grzanie (pozycja HI) nadal leci zimne.

Wygląda to tak jakby silowniki nie pracowały w pełnym zakresie lub poprostu byłe zle skalibrowane. O ile coś takiego wogóle sie kalibruje?
Jak masz kogos z Alfa podmien centralke i to da Ci odpowiedz. Jak nie to to cale klapki do wyminany. Tylko one steruja przeplywem cieple-zimne.

Nie wykluczone, że są to czujniki temperatury na schematach oznaczane K88A,K88B (znajdziesz je z prawej i lewej strony obudowy klimatyzatora zaraz po wyjęciu radia) oraz K87A i K87B (zajrzyj w otworu w tapicerce pokrywającej tunel środkowy z prawej i lewej strony). Sprawdź czy nie są zabrudzone, zmierz rezystancję multimetrem (w temp. ok 25 st C będzie coś ok 9-10kOhm).Jeżeli temperatura się zwiększy rezystancja spadnie (takie jest działanie czujnika NTC).Możesz również podjechac na ezgaminer.

Ostatnia edycja:
Klimatyzacja działa

Wielkie dzieki wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
Byłem na przegladzie w ASO (zapłaciłem duuuużo pieniążków) sprawdzili moja klime na komputerze i jest wszystko ok.

Aktualnie jest ciepło wiec tak jak pisałem wczesniej klima działa poprawnie
Odezwe sie na jesień gdy sie okaże ze nie działa grzanie :)

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót