• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem z doborem oleju ...

badylek_4

Użytkownik
Auto
Stelvio 2,0 280 Q4
Sprowadziłem w zeszłym tygodniu z Niemiec Alfe 156 Sportwagon 1,9 JTD 16V z bardzo fajnym wyposażeniem, ale to jak na razie mało istotne. Przymierzam się do podstawowych działań tzn wymiana rozrządu, filtrów i oleju ... i tu mam problem. W komorze silnika powieszona jest przywieszka z info,że został wlany olej Mobil 15W40 ... :eek: , który wydaje mi się,że nie powinien się znajdować, a raczej na pewno NIE.czy mogę teraz zalać moją belle właściwym tzn 5W40 :?: W poniedzaiłek, najpóźniej we wtorek chce wymienić olej

pewnie na tej kartce mialo byc mobil1 5W40. tylko pelny syntetyk do tego silnika lej.

nie masz wyjścia , na nasz klimat 5w40 jest optymalny i zalecany przez producenta silnika,

tak..., jesli masz ewidentnie wlany 15w40, to lepiej lej nadal mineralny. A jednak 5w40 to jest pewne ryzyko, tymbardziej, że jesli okaże sie że był mineralny i wlejesz 5w40, to możesz mieć kłopoty z silnikiem.
Podsumowując, ja bym lał mineralny, na pewno jest tanszy niz poźniejszy remont silnika, bo jednak 5w40 jest bardziej czysty niz mineralny i wypłucze silnik

Najlepiej zalej 10w40 ( w moim JTD producent zaleca właśnie taki nie wiem jak w nowszych modelach), a zalewając właśnie ten olej nie będziesz miał problemów nie ważne czy miałeś wcześniej 15w40 czy 5w40 a przy kolejnej wymianie możesz zaleć 5w40, pamiętaj też że oleje syntetyczne mają silne właściwości myjące i w silnikach z większym przebiegiem w których wcześniej stosowany był olej mineralny lub pół syntetyczny mogą prowadzić do wycieków

156 1,9 JTD ośmiozaworowy

Napiszę coś dziwnego ale proszę nie wyciągać pochopnych wniosków. Kupiłem 156 trzy lata temu, zrobiłem w tym czasie ok.120 000 km.teraz mam 210 000. Ponieważ kupiłem auto zalane Castrolem 0-W40 EDGE więc nie zmieniam oleju i dalej używam tego samego. Co mnie dziwi to, że wymianę robię co 20 000 km i od wymiany do wymiany nie wymaga dolewek, nigdzie nie wycieka. Oczywiście ubywa oleju w silniku ale w zakresie pomiędzy max. a min. ale w zakresie niewymagającym dolewek. Trochę to dziwne przy tak rzadkim oleju i przebiegu ale takie są fakty. Ciekawe czy macie podobne spostrzeżenia?

Napiszę coś dziwnego ale proszę nie wyciągać pochopnych wniosków. Kupiłem 156 trzy lata temu, zrobiłem w tym czasie ok.120 000 km.teraz mam 210 000. Ponieważ kupiłem auto zalane Castrolem 0-W40 EDGE więc nie zmieniam oleju i dalej używam tego samego. Co mnie dziwi to, że wymianę robię co 20 000 km i od wymiany do wymiany nie wymaga dolewek, nigdzie nie wycieka. Oczywiście ubywa oleju w silniku ale w zakresie pomiędzy max. a min. ale w zakresie niewymagającym dolewek. Trochę to dziwne przy tak rzadkim oleju i przebiegu ale takie są fakty. Ciekawe czy macie podobne spostrzeżenia?

to tylko pogratulować, że masz silnik w bardzo dobrej kondycji

Witam! Raczej faktycznie należało by zastosować formę przejściową,najpierw dobry markowy 10w40,a potem ewentualnie 5w40!? Olej mineralny dla turbinki nie jest za dobry!

tak..., jesli masz ewidentnie wlany 15w40, to lepiej lej nadal mineralny. A jednak 5w40 to jest pewne ryzyko, tymbardziej, że jesli okaże sie że był mineralny i wlejesz 5w40, to możesz mieć kłopoty z silnikiem.
Podsumowując, ja bym lał mineralny, na pewno jest tanszy niz poźniejszy remont silnika, bo jednak 5w40 jest bardziej czysty niz mineralny i wypłucze silnik

Mineralny do turbodoładowanego jtd? nie za bardzo.

Dzięki koledzy za te rady zaleje teraz 10W40 tak jak polecacie, dzisiaj przypatrzyłem się dokładniej tej kartce i może ktoś się pier... w zakreśleniu, ale ręki nie dam sobie obciąć, a podejrzenia mam takie bo na tej kartce są kratki do za znaczenia mniej więcej tak to wygląda:
Mobil 1
0W40 || 5W40||
10W40 || 15W40|X|
I tak jest zaznaczone, ale to są tylko moje przypuszczenia :(
A jeszcze jedno - jaki to jest dobry olej 10W40 ?? Czy do takich zalicza się Mobil1 10W40 ??

Ostatnia edycja:
kolego jakbyś podjechał do dobrego mechanika to by po oleju poznał czy jest wlany mineralny czy syntetyczny bo sama gęstość tych o,lejów się różni.Jeżeli by się okazało ze długo jeździł na mineralnym oleju to przejście na syntetyczny może również rozpuścić nagar w silniku i zatkać kanały olejowe a wtedy wiadomo co się dzieje.Jeżeli byłby mineralny to najlepszym wyjściem byłoby zalanie silnika 10W40.O olejach jest temat na forum ogólnym i co do marki to możesz tam zajrzeć

Wg mnie z mineralnego na półsyntetyk EWENTUALNIE możesz przejść ale to nie ma żadnej gwarancji że nie rozszczelnisz silnika. Z pełnym syntetykiem bym nie próbował... tylko że to moje zdanie ;)

Kieruj się tym, że oleju gorszego niż 5W40 nie ma prawa być w silniku 1,9 16v JTDM, bo turbina i hydrauliczna regulacja zaworów powie pa pa... tu nie ma co się zastanawiać

kolego jakbyś podjechał do dobrego mechanika to by po oleju poznał czy jest wlany mineralny czy syntetyczny bo sama gęstość tych o,lejów się różni

W takiej sytuacji było by to wróżenie z fusów! Żadem porządny mechanik i inny specjalista nie ''podłoży głowy''pod tego typu badanie organoleptyczne!!! W takiej sytuacji tylko laboratorium i kupa kasy za badanie!!!

Kolego lej śmiało syntetyk silnik masz dopiero na dotarciu....
JTD to nie duży fiat że coś wypłucze......
Mineralny wlejesz za 300 tyś

Wleje teraz Mobila1 10W40 i zobaczę czy coś się gdzieś poci, jeżeli nie to przy następnej wymianie przejdę na 5W40, wielkie dzięki za pomoc :o

Amortyzatory
Powrót