[159] Problem z automatycznym startem

Airen

Użytkownik
Auto
Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio
Jak wiecie, 159ka po lifcie odpala automatycznie po krótkim wciśnięciu Start/Stop. Nie trzeba cały czas wciskać przycisku, aż do uruchomienia samochodu.

Ostatnio kilka razy przydarzyło mi się, że po puszczeniu przycisku rozrusznik od razu przestawał działać, blokada kluczyka była zwalniana, co ważne wskaźniki i podświetlenie nie gasły, jak to ma miejsce w przypadku uszkodzonego czujnika pedału sprzęgła, hamulca.

Przytrzymanie dłużej przycisku prowadzi do normalnego odpalenia samochodu.

Spotkaliście się z takim zachowaniem?

Jak wiecie, 159ka po lifcie odpala automatycznie po krótkim wciśnięciu Start/Stop. Nie trzeba cały czas wciskać przycisku, aż do uruchomienia samochodu.
Jeśli mam być szczery to pierwsze słyszę - podczas blisko trzyletniej przygody z moją Brerą niczego takiego nie zauważyłem...

Z instrukcji:
Silniki diesel: <...> nacisnąć krótko przycisk START/STOP natychmiast po
zgaszeniu lampki sygnalizacyjnej.

Hmm...przy okazji szukania w instrukcji powyższego, trafiłem na info:
"OSTRZEŻENIE Możliwe jest uruchomienie
silnika przytrzymując naciśniety
wyłącznie pedał hamulca. W tym przypadku
uruchomienie automatyczne nie
zostanie uaktywnione. Nacisnąć więc
przycisk START/ STOP i zwolnic go
gdy tylko silnik uruchomi się."

Zawsze odpalam z wciśniętym pedałem sprzęgła i hamulca, więc być może czujnik sprzęgła szwankuje i auto widzi jedynie wciśnięty pedał hamulca, przez co automatyczny start nie działa...

Ostatnia edycja:
A w instrukcjach przed liftem inaczej opisują procedurę uruchamiania?

- - - Updated - - -

No patrz, czytam teraz instrukcję (trochę za późno, hehe), i dowiaduję się, że jednak była różnica czy uruchamia się z pedałem sprzęgła czy też hamulca - a myślałem, że to zupełnie nieistotne...

Dzisiaj sprawdzałem, u mnie pali po krótkim wcisnięciu Start/Stop. Zawsze odpalam ze sprzęgłem wciśniętym. Nie ukrywam ze tez o tym nie wiedzialem :-)

No to sprawdź naciskajac raz samo sprzeglo, raz sam hamulec i wszystko bedzie jasne.

Sam hamulec rozumiem na wysprzeglonym układzie czyli... luzie? Ryzyka na biegu raczej nie będę podejmowal.
Nie do konca rozumiem co twórca chciał osiagnąć przez to, że ze sprzeglem nie trzeba trzymac a z samym hamulcem trzeba trzymac wcisniety przycisk...

No jasne, ze na luzie. Nie wiem jakim cudem udałoby ci się zapalić auto na biegu naciskajac noga na hamulec :)

No jasne, ze na luzie. Nie wiem jakim cudem udałoby ci się zapalić auto na biegu naciskajac noga na hamulec :)

Jak mozesz zauwazyc w instrukcji nie ma napisane że przy uruchamianiu auta poprzez wcisniety tylko hamulec auto ma być na luzie. A znając włoską myśl techniczną wszystkiego mozna się spodziewać ;)

Witajcie mam pytanie odnośnie automatycznego odpalania a nie chce zakładać nowego tematu.
Czy da się do przed lifta dołożyć automatyczne odpalanie? Bo czasem za krótko przytrzymam albo coś i nie odpali + jako dodatkowy bajer. Co jest za to odpowiedzialne stacyjka, soft, albo jakiś moduł? Może ktoś już robił?.

Podłączam się do pytania sprzed roku. Da się zaadoptować autostart do przedlifta ?

Ciekawe co potrzebne będzie, stacyjka, przycisk czy jakiś moduł.?

Też kiedyś o to pytałem ale tylko cisza mnie uraczyła. Może maly777 coś by był w stanie techniczno-merytorycznie odpowiedzieć

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=2087]GoNiuS[/MENTION], z tego co widzę pod Twoim avatarem, to masz wersję TI, a czy nie było tak, że TI wychodziły tylko po lifcie?
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. no chyba, że to pytanie sprzed roku dotyczyło jeszcze Twojej poprzedniej 159?

Ostatnia edycja:
No wlasnie mam przed lf, wychodzily chyba od 2007r. Dużo po allegro widzę Ti przed fl więc musiały być :-) pozdrawiam.

Podbije i odgrzebie temat. Koledzy czy da się do przed lifta założyć automatyczne odpalanie tak jak jest w wersjach po lifcie?

Amortyzatory
Powrót