• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem ślizgające się sprzęgło

mocio

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.4 JTD
Witam mam taki problem od jakiegoś czasu zauważyłem poślizgi sprzęgła w mojej alfie 2.4 jtd rok 2000.. Dziwnym trafem zaczęło mi się to dziać po wymianie filtra paliwa(nie ukrywam że trochę wylało mi sie na silnik). Jeśli chodzi o sprzęgło to jest o tyle dziwnie ze raz się ślizga raz nie i to tylko na 2 lub 3 biegu przy około 4 tysiącach obrotów pewnie dlatego ze moment jest wtedy największy). Zauważyłem też że jakby sprzęgło zaczęło lżej chodzić. Czytałem coś o zapowietrzeniu układu hydraulicznego od sprzęgła, ale nie wiem czy wtedy sprzęgło by się ślizgało. Miał ktoś podobny problem?. Sprzęgła na pewno nie spaliłem czy coś takiego. Proszę o jakieś porady ? Może spróbować odpowietrzyć sprzęgło. Podobnie w niektórych układach jest to połączone z układem hamulcowym. Z góry dzięki za pomoc

Jeśli biegi wchodzą bez problemu to raczej nie ma co liczyć na inne, tańsze do usunięcia usterki. Ja jednak stawiam na wymianę sprzęgła - sądząc po objawach.

U mnie byly te same objawy, jak bedziesz jechal na 4 dodaj gwaltownie gazu czy Ci bedzie przyspieszal czy poprostu wzrosna obroty. Ja obstawiam na sprzeglo do wymiany

Sprawdz stan płynu hamulcowego on jest odpowiedzialny za sterowanie sprzęgłem.

Miałem te samy objawy i mam te same objawy.
Przed wymianą sprzęgło mi się ślizgało, od czasu do czasu twardniał pedał lub był miękki.
Wymieniłem i na jakiś czas minęło. Teraz po 15 tysiącach wszystko od początku, czyli te same objawy co przed wymianą.
Obawiam się że coś przy wymianie zostało zmajstrowane przez mechanika bo nie katuję samochodu a przy normalnej jeździe chyba by się nie spaliło :(

Ale Panowie nie czytacie ;)
Sprzęgła na pewno nie spaliłem czy coś takiego
Każdy tak mówi :P
U mnie sprzęgło bardzo powoli odbija pedałem i mi dlatego sie slizga bo mam zapowietrzony okład a jak wiadomo w ar156 jest on na hydraulice z hamulcami.
Pozdro!

Hmm czy wolno odbija czy nie to jakoś niewyczułem ale jedno przemawia za zapowietrzonym układem to ze niezawsze mi sie ślizga czasem jest ok. macie jakis opis odpowietrzenia sprzęgła?? ew hamulców. Albo jak sprawdzić czy hamulce sa niezapowietrzone. Bo mam tak ze jak bardzo szybko nacisne pedał hamulca to mi pedał twardnieje i pozniej schodzi no ale to sprawdzałem tylko na postoju. Czy to jes objawa zapowietrzonego hamulca. Czyli co sprzegło i hamulce są na bank połaczone ze soba i jakos tam współgraja??

mialem te same objawy, raz bylo ok raz slizgalo przy gwaltownym "bucie", wymienilem sprzeglo i dalem kolo zamachowe do zabielenia na powierchni tarcia bo byly dziury wypalone od przegrzania auto jezdzi jak nowe... i nic nie bylo odpowietrzane

Amortyzatory
Powrót