[146] Problem podczas skrętu alfa 146

Ciejaczek

Nowy
Auto
Alfa 146 1,6 Boxer
Witam. Mam dość nietypowy i poważny problem z układem kierowniczym. Otóż podczas skręcania samochodem w prawą stronę przy prędkości 60-70 km/h auto bardzo często nie reaguje i jedzie na wprost lub skręca bardzo delikatnie. Gdzie zacząć szukać przyczyny/ usterki przez co może tak się zachowywać auto. Zaznaczę że podczas skrętu w lewo samochód zachowuje się normalnie. Proszę o pomoc, porady oraz propozycje.

Człowieku co Ty wypisujesz!!!!
Pojedz do mechanika niech spojrzy co sie dzieje z zawieszeniem bo Ty pewnie tam nie zaglądasz i nie pisz tu takich dziwacznych przypadków bo to zle świadczy o tobie

Auto nie reaguje na skręt kierownica w prawo!? Czy wcześniej nie było żadnych objawów? Nie uderzyłeś w jakiś korzeń? Parę lat temu w Marei przerabiałem podobny temat. Przy skręcie w lewo wyczuwalny był większy opór na kierownicy, a przy mocniejszym wychyleniu nawet delikatne przyblokowanie. Wymieniłem przekładnię kierowniczą (regenerowana) i problem ustał.

andrew ja do zawieszenia zagladalem i nie dostrzeglem zadnych problemow i zalozylem post po to by puki co uniknac warsztatu i poprosilem o wsparcie a nie krytyke. hak ja nie uderzyłem w zaden korzen lecz miałem spotkanie z dziurą na firmowym parkingu po czym pekla mi belka w miejscu mocowania prawego wahacza. Dziesiaj przyjrzalem sie dokladnie na podniesionym przodzie i podczas "zwiekszenia obrotow silnika"obracajac kierownica nie skreca prawego kola w obrębie wspomagania. Pytanie czy uklad mi sie mogl zapowietrzyc czy pompa nie wytwarza odpowiedniego cisnienia czy moze magiel.

Sprawdź maglownicę. Najwyraźniej tam coś pękło.

Magiel jest skręcony z belką i jak pękła belka to musiało uszkodzić magiel lub drążek

Problem rozwiazany. Nie wiem jak to mozliwe ale "wykreciły sie" 3 sruby ktore trzymaja magiel z samochodem. od dolu nie było widoczne ze jest brak srub. Przez brak tych srub ucierpiał wahacz;/ dzis bede wymieniac wahacz i dokladnie spojrze "co jeszcze" jest zle

Problem rozwiazany. Nie wiem jak to mozliwe ale "wykreciły sie" 3 sruby ktore trzymaja magiel z samochodem. od dolu nie było widoczne ze jest brak srub. Przez brak tych srub ucierpiał wahacz;/ dzis bede wymieniac wahacz i dokladnie spojrze "co jeszcze" jest zle

No to ładnie poskręcane po wymianie sanek
Kto to skręcał?

Sanki zmieniałem w sobotę. Maglownica jest umocowana nad silnikiem wiec "ZADNA" sruba nie jest powiazana. Po rozmowie w jednym z warsztatow podczas ustawiania zbierznosci otrzymalem odpowiedz. "To nic dziwnego. sruby nie byly prawidlowo dokrecone i wibracje podczas eksploatacji wywolaly wykrecenie sie srub. Cud ze tych srub nie wyrwało bo skończyłoby sie to demontarzem"

Amortyzatory
Powrót