[155] Prędkościomierz, wtyczki, kable

Wujek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS
Witam
Mam taki oto problem. Nie działa mi prędkościomierz, ale tylko do momentu jak w kabinie wzrośnie temperatura. Jak jest już ciepło to działa. Która wtyczka (ilu pinowa) i jakie kolory kabli odpowiedzialne są za prędkościomierz? Licznik to wersja sport po lifcie.

Szukaj w manualu, nigdy nie słyszałem o takim problemie więc podejrzewam że nikt nie pomoże.

rozbierałeś licznik i czyściłeś wszystkie styki ? pewnie wilgoć zrobiła swoje i może pomogło by rozebranie , wyczyszczenie i spryskanie kontaktem

Rozbieralem i czyscilem kontaktem. Dalej rano nie działał. Jak poruszaniem wiązkami kabli to zaczyna działać. Ale na drugi dzień rano to samo. Pewnie zalamany przewód gdzieś jest albo pin ma słabe przejście. Tylko który to pin lub kabel?

Ostatnia edycja:
75andrew155, piękne podziękowania. Miałem co prawda manuala, ale nie w takiej jakości.
Już teraz wiem o co chodzi. Rozkręcę i sprawdzę dokładnie te połączenia.

Też miałem ten problem. Na początku tak samo nie działał, jak było zimno, a jak się trochę zagrzało w środku zaczynał działać. Wyrabiałem z tymi stykami cuda na kiju: zaginałem, czyściłem, zgniatałem, myśląc, że to kwestia słabego styku. Wymieniłem nawet całą tą jedną wtyczkę i nic z tych rzeczy nie pomogło. Prędkościomierz już wtedy umarł całkowicie i postanowiłem go rozebrać. Po rozebraniu zauważyłem, że jeden pin jest odlutowany od płytki. Posługując się swoimi ograniczonymi umiejętnościami lutowania, przylutowałem dziada, ale nie pomogło, nie wiem czy dlatego, że kiepsko to zrobiłem, czy może coś jeszcze było nie tak. W każdym razie, kupiłem potem nowy (używany) licznik i od ponad pół roku jest spokój.

jak się nie uporasz z problemem to mam parę sztuk zegarów

Amortyzatory
Powrót