• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Poziom oleju w silnikach TS

• Autor wątku Autor wątku simeone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simeone

Guest
Czytując różne fora poświęcone marce nie mogę znależć jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jaki nalezy utrzymywać poziom oleju w silnikach typu Twin spark? Słyszałem/czytałem różne rady- jedni twierdza,że stan oleju powinno się utrzymywać dokładnie pomiedzy punktami na bagnecie inni ,że w okolicy górnego punktu.
Jak to jest naprawdę?

Wedlug mnie powinien się mieścić pomiędzy dolnym a górnym zakresem.

Poziom oleju nie może spaść poniżej minimum i to jest jedyna obowiązująca zasada :mrgreen: .

Na wymianie zalewam na max, jak spadnie do połowy stanu to znowu zalewam na max.

Ja w swojej mam zawsze pod max...olej sprawdzam co tydzień...w TSie to Świętość...

Od rana na mrozie nie słyszę wariata ani żadnych dziwnych dźwięków, więc chyba silniczkowi jest dobrze jak sobie porządnie w oleju pływa...

Polecam z własnego dioswiadczenia (nie tylko z Alfą) trzymać poziom pod max w silniku TS, zeby póxniej płaczu nie było jak panewki sie przekręcą albo inne nieszczeście zabójcze dla silnika a co z atym idzie dla kieszeni...

Pozdrawiam

TS to silnik bardzo delikatny na olej , mój znajomy dobry mechanik zajmujący się tylko Alfami i Lanciami mówi że powinno być w okolicach max aby potem jak kolega wyżej napisał nie było płaczu z panewkami

Zgadzam się z przedmówcami, zdecydowanie do max, połowa to już za mało (wypowiedź specjalisty z ASO)

a ile oleju wlewacie do tsa przy wymianie??

i ile oleju jest w silniku jesli stan jest na max??

Wprawdzie nie posiadam TS-a, jednak nigdy nie schodzę poniżej połowy miedzy min. a max. Zalewam na max. natomiast później staram się trzymać na poziomie 75-90% pomiędzy kreskami określającymi graniczne wartości ;)

ja też trzymam poziom na max,
odpukać, zrobiłem moją śliczną ok 6k km i wydaje się wcale
nie spożywać oleju. Cały czas trzyma max :)
Wczoraj odebrałem od mechanika i dostała nowiuśki olejek.
Chyba się nic nie zmieni w spożyciu.

lewarek napisał:
Zgadzam się z przedmówcami, zdecydowanie do max, połowa to już za mało (wypowiedź specjalisty z ASO)
Niech specjalista powie dlaczego, jestem ciekaw, gdyż od dawna krąży opinia że najlepiej mieć MAX. Chyba nikt nie ma po prostu wytłumaczenia na przypadki zatartych panewek w TSach. Rozumiem że jak jest max to smok pompy olejowej jest zanurzony w oleju, a jak połowa to przy przechyłach samochodu może ciągnąć powietrze i przez to nie podawać oleju na panewki. Raczej nie powinno tak być i w takim przypadku błyskała by kontrolka oleju np. na zakrętach, przy hamowaniu. Jako ciekawostkę dodam, że własnego doświadczenia, z powodu małego stanu oleju, lecz dużo poniżej min. w pierwszej kolejności zaczniemy słyszeć wariator, zanim jeszcze zapali się kontrolka.

To był cytat serwisanta z ASO. Problem polega też na tym, że jak jest mało oleju to najpóźniej olej dotrze do rozrządu a wtedy zaczynają przycierać się wałki.

Powiedzcie jak jest z kontrolka oleju w 155 1.8 Jak włanczam zapłon to mi nie świeci... tak powinno byc? napewno dziala bo przy wymianie oeju włonczylem zapłon i świeciła ta druga na konsoli centralnej tez... wiec czemu nie zapala sie z innymi kontrolkami gdy wlonczam zaplon???

rigobert napisał:
Raczej nie powinno tak być i w takim przypadku błyskała by kontrolka oleju np. na zakrętach,
W 147 tak właśnie jest...
Znaczy jak? Miga w takich sytuacjach jak jest minimum oleju na miarce?

tomkap napisał:
W momencie gdy bardzo gwałtownie skręcasz, to na komputerze pojawia się komunikat o zbyt małym poziomie oleju, pomimo że po zatrzymaniu jest go pod kreskę.

Czyli na torze wyścigowym, z zakrętami, gdzie są duże przeciążenia, taki komunikat wyświetla się co chwilę, każde alfie, która nie ma max. oleju. Coś mi tu nie pasuje.

laska napisał:
Powiedzcie jak jest z kontrolka oleju w 155 1.8 Jak włanczam zapłon to mi nie świeci... tak powinno byc? napewno dziala bo przy wymianie oeju włonczylem zapłon i świeciła ta druga na konsoli centralnej tez... wiec czemu nie zapala sie z innymi kontrolkami gdy wlonczam zaplon???

rigobert napisał:
tomkap napisał/a:
Znaczy jak?
W momencie gdy bardzo gwałtownie skręcasz, to na komputerze pojawia się komunikat o zbyt małym poziomie oleju, pomimo że po zatrzymaniu jest go pod kreskę.

Bez sensu. Mnie już denerwuje zapalająca się rezerwa na zakrętach , a co dpioero jakby doszedł do tego olej.

Swoją drogą, po wymianie oleju (4l Agip SINT 2000) na kresce międy MIN, a MAX jest na jakieś 3/4 kreski. Za 10 tys. km stan jest taki sam.

Pozdr. Tiga :wink:

Również trzymam stan oleju pod max tzn. tak zalałem w czasie wymiany i odpukać przejechałem ponad 8 tyś i na razie nie mam powodów do narzekań.

piotriix napisał:
laska napisał:

Amortyzatory
Powrót