• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Poziom oleju, komputer kontra bagnet

KuASY

Nowy
Auto
.
Poczytałem troszkę o problemie czujnika...
Ale mam taki problem, olej wymieniony 20 lipca br.
Zrobione od tej pory jakieś 1500km.
Komputer przez cały czas pokazuje Max.
Jednak na bagnecie jest prawie zero :O
I teraz pytanie, co jest grane?
Podłączyłem pod FES'a jednak poziomu oleju nie chce pokazać.
Pokazuje tylko % jednak bez żadnej liczby.
Ktoś miał taki przypadek?
Pozdrawiam.

Ps. Czy sprawdzam na aucie zimnym, czy na rozgrzanym czekam 5min wyciągam przecieram i sprawdzam.
Zawsze taki sam stan, praktycznie zero :(

Przede wszystkim- skoro prawie zero to nie jeździj autem bo szlag trafi wałki... Jednak na pytanie Ci nie odpowiem. U mnie jest MAX w kompie i MAX na bagnecie...

u mnie na kompie roznie.Czasami max,czasami bez jednej lub bez 2 kresek.Na bagnecie mam zawsze tyle ile powinno byc czyli w polowie

Spokojnie nie używam auta bez oleju ;D
Olej mam jutro doleję, dziwi mnie wskazanie kompa :/

Potrafi mi ktoś wytłumaczyć gdzie jest czujnik, wskazujący poziom na kompie?
Może wyczyszczenie go coś zmieni??

Ostatnia edycja:
Heh, no to Ci coś napiszę... miałem to samo co Ty. blady strach padł że jeździłem autem bez oleju (nawet nie wiadomo jak długo, bo w JTD nie sprawdzasz przecież poziomu przed każdym uruchomieniem,a nic się nie tłukło itp.). sprawdziłem cały spód, czy gdzieś nie wylało, turbo tez nie zjadło, dymić nie Alfa nie dymiła... zawlokłem auto na wymianę i... zlało się ok.6l z niej. do tej pory nie mam pojęcia jak to możliwe, że czujnik swoje, bagnet swoje...a w rzeczywistości olej w misce i przewodach siedział... Sprawdzić musisz i mam nadzieję, że powtórzysz moją historię. Powodzenia.

Teraz już będę wiedział, aby sprawdzać bagnetem.
A wskazanie komputera olewać ;)

Ja dziś rano miałem odwrotną sytuację, tzn komputer pokazał brak oleju. Blady strach, że może pękła miska lub coś podobnego. Bagnet w dłoń, i stan idealny. Odpalałem auto specjalnie dwa razy za każdym razem, brak oleju wg wskazań kompa. Po 6 godzinach stania pod robotą pokazuje znów poprawnie. Achhh te kapryśne Włoszki :)

1l
U mnie czujnik pokazuje max a na bagnecie ponad max:-)
ktos nie do konca przemyslal konstrukcje bagnetu tzn "sprezynki"
zeby dokladnie spr musze wyjac bagnet, postawic kolo plota:-) i poczekac az scieknie ze sprezynki,
dopiero wtedy pokazuje faktyczny stan czyli rowno max.
Chyba ze po nocy:-)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Ostatnia edycja:
Panowie mam problem ostatnio sprawdzalem w mojej alfie poziom oleju no i po wyciągnięciu bagnety okazało się że jest Oki wyczyscilem bagnet żeby sprawdzić jeszcze raz i co,bagnet suchy tak jak go wsadzilem taki wyciagnolem ! Z autem nic się nie dzieje żadnych oznakow,na wszelki wypadek kupiłem 5l oleju ,spod auta nic nie cieknie.

Proszę o szybką odpowiedź

a auto stało tak jak się należy, tzn na równym terenie i na zimnym silniku sprawdzałeś, bagnet do końca włożyłeś? wlej oleju żeby był max i sprawdź po paru dniach czy diametralnie stan się zmienił, jak będzie dużo brakowało, to znaczy że jej olej smakuje i można by się zastanowić którędy go zjada :P

Witam odgrzebie temat mam taki problem na bagnecie max a na kompie albo 3 kreski albo jedna albo wcale i komunikat o braku oleju można coś z tym zrobić przeczyścić czujnik ewentualnie wymiana ale wolal bym nie pchac sie w kolejne koszty czy poprostu olac komunikat o braku oleju ale sprawdzac co jakis czas na bagnecie?

Witam. Mam to samo dopadlo mnie wczoraj. Olej jest auto pracuje normalnie. Po odpaleniu wszystkie kreski pokazuje a po ruszeniu za chwile wyskakuje oliwiarka i gasnie po około minucie i wiecej nie pokazuje sie. I tak po kazdym odpaleniu. Troche się boję tak jeździc. Moze to ma związek z krótkimi przebiegami i nie doładowanym aku i glupieje komp. Ktos to rozgryzł?

A moze kolego masz inspekcję olejową do skasowania? Nie wyswietla Ci się przy starcie napis "check engine oil"?

W grę wchodzi usterka czujnika lub pompy oleju.

Ewentualnie uszczelka smoka w misce sparciała - dość częsta przypadłość.

nie wiem, czy w innych wersjach silnikowych też tak jest ale w moim tbi kilkukrotnie próbowałem sprawdzić poziom oleju na bagnecie i bezskutecznie - bagnet ma na swojej trasie tyle zakrętów, że nie udało mi się niczego z niego odczytać, za każdym razem był cały uwalony w oleju. a jakoś w żadnym z wcześniejszych samochodów nie miałem z tym problemu.

Amortyzatory
Powrót