[Giulietta] Powrót po latach

Auto
Giulietta 1.4 tb s.III >>> były: 147 1.6TS, 156 1.6TS,75 1.8carb,156 Busso 2.5 6V
Powrót po latach Giuliettą 1.4 turbo Super/Exec. verde Visconti

Cześć!

Wracam po latach nieobecności z moją piąta bellą. Zacząłem w granatowej 2001 od 147 1.6TS. Dalej była błękitna 156 1.6 TS obniżona o 30 mm. Dalej była 75 1.8 carburattore serie I, ale spasowałem i kolega chciał zrobić z niej wyścigówkę, lecz nie dał rady. Równolegle przez 10 lat była ze mną granatowa 156 2.6 6V Busso (drugi właściciel). Niestety przed dwoma laty rama zaczęła się gryźć i czas było na części.

Teraz w końcu Giuly trafiła do mnie. Zachwyca mnie zielenią Visconti, jednym z tradycyjnych kolorów Alfy (wielki powrót zieleni do palety barw po 15 latach). W słabym słońcu jest chłodny, w intensywnym jest ciepły, wiosenny. Dobrze gra do tego wnętrze w kolorze czekolady. Skromny silnik 1.4 turbo 120 cv w sumie mnie zachwyca swą charakterystyką, dobre wyposażenie, sportowe progi i 225/45 na 17". Myślę o obniżeniu, ale -30 mm Eibacha się obawiam. Wjechałem na nich raz w błękitnej 156 TS w Górach Bardzkich na takie dziury, że załatwiłem miskę olejową. Teraz jak widzę Eibach obniża aż o 35 mm.

Pozdrawiam,
Włodek z Poznania

Załączniki

• Giu xxvii.jpg
    Giu xxvii.jpg
    116.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu xxiii.jpg
    Giu xxiii.jpg
    163.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu xxvi.jpg
    Giu xxvi.jpg
    109.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu vi.jpg
    Giu vi.jpg
    56.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu xvi.jpg
    Giu xvi.jpg
    109.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu xi.jpg
    Giu xi.jpg
    46.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu xiii.jpg
    Giu xiii.jpg
    31.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu xii.jpg
    Giu xii.jpg
    69.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu xxiv.jpg
    Giu xxiv.jpg
    164.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu xxi.jpg
    Giu xxi.jpg
    92.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu v.jpg
    Giu v.jpg
    104.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu ii.jpg
    Giu ii.jpg
    63 KB · Wyświetleń: 0
  • Giu iii.jpg
    Giu iii.jpg
    73.6 KB · Wyświetleń: 1
  • Giu i.jpg
    Giu i.jpg
    78.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Bardzo ładna. Gratulacje!

Gratuluję wozu, fajna wersja kolorystyczna. Zgaduję, że konfigurowałeś samochód konkretnie pod siebie, pamiętasz jakie opcje dobierałeś?
Dlaczego piszesz, że TB 120KM ma lichą charakterystykę ? Co Ci się w nim nie podoba?

Niech bryka cieszy jak najbardziej :)

Dzięki wielkie Wam!
Kolor wypatrzony. Od lat koncentruję się na samochodach zielonych i niebieskich, a skoro Alfy tradycyjną kolorystyką prócz rosso są też bianco, argentu, azzure, blu i verde, to wszystkie moje Alfy miały takie kolory. Jedynie 75 z racji małego wyboru była przelakierowana na czerwoną ze srebrnej. Chciałem ją odnowić na srebrno w orginalnym bianco argento 270, ale do tego niestety nie doszło..
147 była granatowa, 156 błękitna, druga 156 granatowa, to teraz przyszła kolej na zieleń ;-) A prawda jest też taka, że to pierwsza w XXI w piękna zieleń w Alfie. Niestety te w 156 i 156 SW były słabo udane, albo zbyt nastawione na modę, w 147 zastanawiałem się nad verde acero, bardzo piękna tonacja, ale jednak była zbyt jasna i wziąłem blu Inca. Ostatnią taką piękną zieleń miały Gtv916 i 145/6. Dobra, o kolorach mogę długo nawijać ;-) W IK@Rze byłem z tego znany.

[MENTION=33090]davit[/MENTION]
Na początku żałowałem, że wycofano już kolor tytoniowy. W 147 zamawiałem sobie wnętrze cuoio i generalnie lubię jasne wnętrza.
Natomiast szybko się przekonałem do czekoladowej skóry. Gdyby były cuoio albo tabaccho, albo nawet jasno szara grigio lys ze 156/147/GT, to bym wybrał. A czekoladowa idealnie pasuje do srebrnego, jasno szarego, białego, blu Misano. Ale i z zielenią czy czernią świetnie się zgrywa.

[MENTION=9316]Żuczek[/MENTION]
Nieee no :-D Jest różnica między słowami skromy, a lichy ;-) Mój sąsiad ma QV z drugiej serii, a ja miałem Busso 2.5 6V, więc różnica jest. Ale odczucie szosowe to w sumie może dynamiki 160 cv z JTSa w GT. Baaaardzo pozytywnie chodzi 120 cv w trybie dynamic. A neutralnym miło się ją użytkuje na szosie.
Żadnego złego słowa nie powiem. Jestem pod wrażeniem. Nie jechałem Giuliettą 150 cv, ale gdyby były w sprzedaży to bym w nią celował.

Nie konfigurowałem jej. Decyzja była szybka o zakupie i pilnie potrzebna po rozejściu się z firmą i utarcie służbówki. Natomiast poszedłem za sercem w kolory. Postawiłem sobie opony 225/45 wzwyż i skórzane wnętrze jako minimum. A potem zobaczyłem, że Alfa wróciła od 2019 do zieleni i to z rozmachem. I były 3 sztuki na sprzedaż. Opcje mogę Ci wymienić, ale było ich dużo. Jak potem usiadłem do konfiguratora, to wyszło nieco ponad 21k.

Amortyzatory
Powrót