• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

potrzebny diagnosta

• Autor wątku Autor wątku bad boy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bad boy

Guest
witam,
moja Alfina ma kaprysy,jak jest zimna chodzi prawie normalnie,pełna moc,żadnego dławienia się,lekko falują obroty podczas jazdy gdy się zatrzymuję 1000-1800/2000.Gdy zagrzeje się 60/70st.C pojawia się dławienie i szarpanie,potrafi zgasnąć.Jeśli ją odpalę ponownie chodzi ok. przez jakieś 5-8sekund do momentu próby ruszenia bo znów jest to samo.Jak przełamię tą barierę dławienia się lekką przegazówką jest dobrze pod warunkiem że jeżdżę na wyższych obrotach min.3500.zjawisko prawie ustępuje jak sinik się rozgrzeje do ok.90st.C(czasami ale sporadycznie powtarza się)

niemam kabli i oprogramowania.Niechciałbym jednak szukac w ciemno usterki bo już jedną próbę nieudaną podjąłem i przepływka boscha za 280zł nadarmo kupiona. Obstawiam na sondę,ale chciałbym to zdiagnozować u kogoś kto ma pojęcie w świecie Alf,a nie pierwszego lepszego diagnosty.
Jest ktoś z okolicy do ok.100km?

kabel to tylko 44 zł, jak masz notebooka to będzie to szybsza i tańsza diagnostyka.
- problemy wygladają na sonde lambda, katalizator lub też czujnik temperatury wody chlodzącej.

kabel to tylko 44 zł, jak masz notebooka to będzie to szybsza i tańsza diagnostyka
Bubu321 kupiłem kabel,laptop vista,ale boję się sam to wszystko konfigurowac, by czegoś nie skopac.Gdybyś miał kiedyś chwilę może Byś mi pomógł?Jeśli tak to proszę o kontakt k.kotwicki@vp.pl
Pozdrawiam.

cześć, pożyczyłem kabelek ELM327 Interface,czy połączę się z Alfą tym urządzeniem i co muszę jeszcze mieć?

jeśli coś wymyślisz napisz,mam podobnie rano jak się rusza,to trochę dziwnie pracuje jak by nie pracował na wszystkich swiecach,strasznie śmierdzą spaliny z rury,obroty przestały na razie falować,czasami nie spadają od razu na 900,tylko trzymają 1200.euroscan informuje mnie o powracającym błędzie engine owerheat ligt,wymieniłem już wszystko,czujnik na eps a temperatura wzrasta czasami na 107"C.Moja rada kup czujnik tem.oryginalny nie ryzykuj eps, różnica w cenie to 10 zł

nie bardzo się orientuję w unidiagu i często mi wywala program,ale zdołałem jakoś zrobić reset ECU i po problemie,auto śmiga jak dawniej. Możliwe że mam gdzieś przytkany katalizator wydobywa się z niego ciche bzyczenie(wibracje blaszki) wydech ogólnie jest cały bez dziurek,pogoniłem alfę 180-200km/h przez jakieś 10km i też mi się wydaje że lepiej teraz chodzi.Auto było używane wcześniej tylko w mieście 3-4km do pracy w dodatku na uszkodzonym otwrtym termostacie przez ok pół roku.Ale stare powiedzenie się sprawdza, że warto pająki przegonić z wydechu raz na jakiś czas....

Amortyzatory
Powrót